Hein Vanhaezebrouck: ''Eindelijk terug in de Ghelamco Arena''

Speeldag 8 - Jupiler Pro League - 24-09-2016 om 20:00 u

Na drie uitwedstrijden tegen SK Braga, KV Oostende en Lierse SK, treden de Buffalo’s zaterdagavond eindelijk nog eens aan in de Ghelamco Arena. Met het bezoek van STVV pikt KAA Gent de draad weer op in de Jupiler Pro League. Een vooruitblik met onze trainer.

Vanhaezebrouck trapte de wekelijkse persbabbel zoals gewoonlijk af met nieuws uit de ziekenboeg. “Esiti ondergaat testen om na te gaan wat er aan de hand is. Tegen zaterdag zou daar uitsluitsel over zijn. Met Rabiu, die een kneuzing aan de voet heeft gehad, gaat het al veel beter. Hij kan volgende week misschien aansluiten bij de groep. Taravel speelde gisteren voor het eerst wat tennisvoetbal en deed in de groep mee aan wat oefeningen. Brecht is ook beter en traint afwisselend met de groep en individueel. Milicevic heeft last van de ogen, mogelijks een ontsteking. Vorig jaar had hij hetzelfde voor. Toen bezorgde hem dat twee dagen last. Het kan zijn dat hij zaterdag beschikbaar is. Simon en Matton trainen individueel verder.”

Vierde wedstrijd in tien dagen

Het was onze trainer niet ontgaan dat KAA Gent zaterdag zijn vierde wedstrijd in tien dagen speelt. “Hiermee zijn we voorlopig recordhouder in Belgie. Het is het scherpste wat mogelijk is, vier wedstrijden op negen kan niet. We zijn de enige ploeg in die positie. Anderlecht, Standard en Genk spelen zondag. We zijn die snelle opeenvolging van wedstrijden goed doorgekomen, het enige spijtige is het verlies in Oostende, en we gaan nu proberen die reeks goed af te sluiten door zaterdag de thuiswedstrijd te winnen.”

Of die korte tijd tussen de wedstrijden een effect heeft op de recuperatie?

“Het is wetenschappelijk bewezen dat drie dagen recuperatie een minimum zijn. Minder en het gaat ten koste van resultaten. Zoveel wedstrijden in zo weinig dagen, je moet daar niet flauw over doen, sommige spelers voelen dat. Het hoort evenwel bij het voetbal. Maar als 19000 gekke supporters je vooruit staan te schreeuwen dan voel je als speler de vermoeidheid niet.”

Eindelijk terug in de Ghelamco Arena

Vanhaezebrouck kijkt dan ook uit naar - eindelijk - een wedstrijd in de Ghelamco Arena, al onderschat hij de tegenstander niet: “We hebben drie keer op rij uit gespeeld. De steun op verplaatsing was fantastisch: meer dan 500 supporters in Braga, een vol vak in Oostende, veel mensen die in het midden van de week naar Lierse afzakten. Nu is het aan ons om in een volle Ghelamco te presteren en aan de duizenden supporters om zich en masse achter de ploeg te zetten en ons vooruit te stuwen. Sint-Truiden behaalde vorige week een mooie overwinning tegen Waasland-Beveren. Ze zitten door die belangrijke overwinning perfect op schema. Elk punt dat ze behalen is winst voor hen. Ze kunnen zaterdag volledig complexloos voetballen terwijl wij verplicht zijn voor het resultaat te gaan. Maar we spelen thuis en kijken naar onszelf. We hebben tot nu toe al onze thuiswedstrijden gewonnen, zowel Europees als in de competitie en we gaan die lijn nu proberen door te trekken.”

Vanhaezebrouck weet ook wat er nodig is om te winnen.
“Of we winnen of niet hangt voorlopig niet af van onze manier van spelen, van ons systeem. Dat systeem staat er en is sterk. Het wordt momenteel bepaald door individuele efficiëntie, zowel defensief als offensief. Dat is wat onze matchen beslist. Als die efficiëntie omhoog gaat ben ik ervan overtuigd dat we heel veel matchen gaan winnen.”

Tenslotte was er nog de vraag of de Vanhaezebrouck werkt aan een vaste veldbezetting? “Niet noodzakelijk. Als je fit wil blijven tot op het eind van het seizoen, moet je kunnen wisselen zodanig dat iedereen fit blijft. Veel hangt af van het aantal wedstrijden en de kwaliteit die een bepaalde speler brengt. Alle spelers gaan moeten leren leven met het feit dat ze de ene keer starten en de andere keer en de volgende keer op de bank zitten. Dat is zo bij een topploeg.”

Mitrovic had dinsdagavond met die aanpak duidelijk geen probleem. Ronaldogewijs coachte hij mee vanop de bank om dan bij het doelpunt van Perbet, het groene hesje aan, een volledig veld over te sprinten om met de ploegmaats te kunnen vieren. 

“Wat teveel energie”, besloot Hein lachend.