Play-Off 1 - Speeldag 10

Zondag 21-05-2017 - 14:30

Club Brugge KV Club Brugge KV 2 - 1 KAA Gent KAA Gent
"Het is eigenlijk wonderbaarlijk dat we in deze Play-Offs 16 punten gehaald hebben"

Hein Vanhaezebrouck

Een knap Gents seizoen werd vandaag afgesloten met een proclamatie in een zonovergoten Jan Breydelstadion. De kerstexamens werden met de hakken over de sloot overleefd, die van het voorjaar verdienden een onderscheiding. Zeker met die historische prestatie op Wembley in het achterhoofd. Mits een laatste overwinning bij de uittredende landskampioen kon daar adjectief ‘grote’ aan toegevoegd worden, maar zover kwam het niet. Voetbaldocent Hein Vanhaezebrouck toonde zich echter streng en kon maar moeilijk het woord “geslaagd” over zijn lippen krijgen.

“De reguliere competitie was niet al te best, we hebben veel te veel fouten gemaakt. Over onze Play-Offs ben ik wel tevreden, enkel in Oostende hebben we veel weggegeven. In de andere wedstrijden hebben we laten zien wat we konden en waren het vooral arbitrale beslissingen die ons genekt hebben.”

Ook vandaag was het van dat, zonder aan de Brugse prestatie iets af te doen. “De tweede goal kwam uit buitenspel en alweer bleef een tegenspeler (Wesley, red.) onterecht op het veld staan. Na de gebeurtenissen in Oostende, met de buitenspelgoal en de onterecht niet-gefloten penalty, en het offside-doelpunt van de Carolo’s bij ons, is dat te veel van het goede.” Een blauwwitte pluim om de hoed van de spelers volgde. “Het is dus eigenlijk wonderbaarlijk dat we in deze Play-Offs 16 punten gehaald hebben. Soms kunnen we ons over die beslissingen zetten, maar in moeilijke uitmatchen zoals hier en in Oostende is dat niet evident. Ach ja, je wordt groot met de jaren… Meer dan toeval is het niet hé, maar het is pijnlijk dat het steeds aan onze kant gebeurde. Dit gezegd zijnde, vind ik wel dat Brugge de tweede plaats verdient. Michel en zijn team haalden simpelweg meer punten, reguliere en nacompetitie samengenomen. Wij komen daar zelfs niet in de buurt.”

Naast hem zat een blije Michel Preud’homme, die op veel respect mag rekenen van de Gentse selectieheer. “Moest Michel effectief stoppen, dan zal ik hem wel missen. Het is een topcoach, hé. We hebben veel respect voor elkaar en pushen elkaar tot extreme daden. Onze clubs kunnen daar alleen maar van profiteren, kijk maar naar de resultaten de laatste drie seizoenen.”

Ja, die resultaten mogen er wel zijn. Drie jaar na elkaar in de top drie eindigen, het is niet veel ploegen gegeven. “Veel concurrenten zouden daar van dromen”, aldus de West-Vlaming wiens honger daarmee nog niet gestild is. “We gaan altijd voor het hoogst haalbare en willen ons blijven meten met de groten. Daarvoor moeten we wel nog een paar stappen zetten. De voorzitter en ik zitten wat dat betreft op dezelfde golflengte.” Dat belooft voor volgend seizoen. Bedankt voor de steun Buffalo’s, jullie waren alweer fantastisch. Tot volgend seizoen! (RG)

"We spelen Europees voetbal, dat is het belangrijkste"

Kenny Saief

Kenny Saief zorgde met zijn aansluitingstreffer,voor nog een beetje hoop bij de Gent supporters. Hij was - naar eigen zeggen - toch ontgoocheld met het eindresultaat. “Echt jammer dat we hier niets meer uithalen. Voor de wedstrijd was er nochtans veel vertrouwen bij iedereen. We waren vrij goed begonnen maar Club Brugge stond heel goed te verdedigen vandaag. Zij scoorden dan op een stilstaande fase en vanaf dan werd het moeilijk maar niet onmogelijk. We bleven er vol voor gaan en scoren maar spijtig genoeg niet genoeg om de drie punten mee naar huis te nemen. Mijn doelpunt? Een van de betere dat ik al scoorde. Maar spijtig genoeg zorgt het doelpunt niet voor een overwinning. Dat had mooi geweest op de laatste speeldag van het seizoen. Nu zullen we de vakantie gebruiken om onze hoofden leeg te maken, te relaxen en ons klaar te maken voor volgens seizoen.”

Met deze derde plaats plaatsen de Buffalo’s zich voor de derde voorronde van de Europa League. “Daar zijn we ook tevreden mee hoor. Al hadden we natuurlijk ook graag de voorrondes van de Champions League gehaald. Maar we spelen Europees voetbal, dat is het belangrijkste. Voor ons maar zeker ook voor onze supporters”, besloot de Israëliër.

"Er zit heel veel potentieel in deze ploeg om volgend jaar nog beter te doen"

Stefan Mitrovic

Een van de gespreksonderwerpen na de wedstrijd was uiteraard de slag van Wesley op het achterhoofd bij Stefan Mitrovic. Dat de aanvaller van Club Brugge slechts geel kreeg, vond de Servische international toch een ietwat vreemde beslisssing. “Incredible”, begon ‘Mitro’ verontwaardigd. “Wesley toonde aan hoe hij zich voelde tijdens de wedstrijd door me die slag te verkopen. Ongelooflijk dat de scheidsrechter achter het doel dat niet gezien heeft. Een eventuele beslissing die de wedstrijd misschien wel had kunnen veranderen. Op dat moment stonden we heel sterk te spelen. Vandaag controleerden we het merendeel van de wedstrijd maar zoals in sommige andere wedstrijden konden we aanvallend minder bieden.”

Volgens Mitrovic kan Gent, ondanks deze nederlaag, tevreden terugkijken op een succesvol seizoen. “Zeker en vast. We hebben mindere periodes gekend dit seizoen. In de winter zijn er nieuwe jongens bijgekomen en zoiets is altijd even aanpassen. Uiteindelijk mogen we blij zijn met wat we gepresteerd hebben. Er waren wel momenten waar we iets meer mogelijkheden hadden, maar al bij al ben ik heel trots op deze groep. We hebben de afgelopen maanden wel getoond dat we tot veel in staat zijn. Er zit heel veel potentieel in deze ploeg om volgend jaar nog beter te doen.”

Scheidsrechterlijke beslissingen in het nadeel van Gent, het is een beetje the story of the season: “Dit seizoen hadden we daarin wat pech, dat klopt. In sommige wedstrijden speelde dat toch wel een grote rol. Maar in de laatste tien wedstrijden hebben we toch onze kwaliteiten getoond. We zijn er altijd voor gegaan. Voor mij is het belangrijk om te zien dat iedereen erin geloofde dat er nog iets te rapen viel. Ook vandaag was dat het geval. Maar soms lukt dat niet altijd. In het geheel gezien is die derde plaats wel verdiend.”, besloot Mitrovic. (TS)

"We reageerden goed en toonden dat we ons niet snel gewonnen geven"

Renato Neto

Door de afwezigheid van Nana Asare was Renato Neto kapitein van dienst. Hij was tevreden met de vechtlust die Gent toonde na de achterstand. “Het eerste kwartier was voor ons, maar na het openingsdoelpunt hadden zij de controle. Dat tweede doelpunt scoorden zij inderdaad op buitenspel maar zo’n zaken gebeuren. Daarna vond ik dat we goed gereageerd hebben en dat we echt nog toonden dat we ons niet snel gewonnen geven. ‘Kenny’ met een schitterende goal en Coulibaly had ook nog een goede kans om te scoren. Dan had je ook nog de fase met het handspel. Maar zoals ik vorige week al vertelde, de scheidsrechters zijn ook maar gewone mensen. Zij maken fouten, maar wij ook. Het klopt dat de beslissingen in de Play-Offs iets vaker in ons nadeel werden gefloten. Daardoor hadden we misschien nog die tweede plaats kunnen veroveren. Maar goed, we spelen Europees voetbal en dat was ons doel.”

Neto had het kort ook nog even over de slag van landgenoot Wesley op Mitrovic. “Ik zei dat hij niet op die manier moest reageren. Hij had geluk dat hij daarvoor geen rood kreeg. Zijn reactie was dat Mitrovic hem ook had aangetikt, maar dat heb ik niet gezien. Ik hoop dat hij uit deze zaken kan leren want het is een jonge speler met veel kwaliteiten.”

En nu... relaxen en genieten van een welverdiende vakantie. “Deze week ga ik met Yannick Thoelen naar Portugal. Dan volgt er nog mijn trouwfeest, maar dat wordt geen groot feest hoor. En daarna naar Brazilië met de familie.” (TS)