Hein Vanhaezebrouck: 'Wie droomt van de bekerfinale moet ons woensdag steunen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Wie droomt van de bekerfinale moet ons woensdag steunen'

Statistieken zijn er om te doorbreken. KAA Gent kon in de Beker van België nog nooit winnen van RSC Anderlecht. Woensdag - in de heenwedstrijd van de halve finales - krijgen de Buffalo’s een nieuwe kans. Een ideaal moment om een einde te maken aan die sombere statistiek. Zo denkt Hein Vanhaezebrouck er ook over. En de coach rekent daarvoor op de steun van het thuispubliek. “Wie droomt van de bekerfinale moet ons woensdag steunen.”

Hein Vanhaezebrouck - getooid in een fonkelnieuw trainingspak van Jartazi - begon zijn persconferentie met een oproep richting de supporters. “Het toeschouwersaantal voor woensdag gaat de goede kant op. Momenteel zijn er ongeveer 13.000 tickets aan de man gebracht. Ik hoop van harte dat iedereen nog een extra inspanning doet om erbij te zijn. Een club krijgt pers slot van rekening niet elk jaar de kans om door te stoten naar de finale van de Beker van België. Bovendien kan een goed thuisresultaat van cruciaal belang zijn. En de steun van een vol huis is hierbij altijd een extra wapen. Ik wens dan ook dat iedereen die droomt van een bekerfinale ons komt steunen. We treffen de grootste club van het land en zullen de hulp van de fans goed kunnen gebruiken.”

De Gentse aanhang teert op revanche na de gemiste herfsttitel eind november. Toen bleek Anderlecht de efficiëntste in de Ghelamco Arena. “Uit die partij heb ik drie dingen geleerd”, aldus Vanhaezebrouck. “In de eerste plaats de overtuiging dat we Anderlecht kunnen kloppen. Ten tweede heb ik vastgesteld dat je efficiënt moet zijn tegen grote clubs. En als laatste dat je fouten achterin moet vermijden. Kijk, Anderlecht heeft jongens die met een flits het verschil kunnen maken. Eind november kwamen ze een halfuur niet in het stuk voor. En plots zorgde een individuele actie van Acheampong voor de 0-1. Terwijl wij het nalieten om onze kansen af te maken. Hopelijk zijn we woensdag even efficiënt als in onze laatste wedstrijden.”

Woensdag is Acheampong er niet bij. Net als enkele andere paars-witte sterkhouders. Maar een walk-over verwacht Vanhaezebrouck allerminst. “Anderlecht blijft Anderlecht. Daar loop je niet zomaar even over. Soms denk je dat je ze kunt vloeren - zoals wij in november -, maar slaag je daar uiteindelijk toch niet in. Anderlecht kan altijd dat tikkeltje extra brengen op de moeilijke momenten. We zullen dus een superdag nodig hebben om te kunnen winnen. Zo hadden we er al enkele, alleen vergaten we af en toe de partij naar onze hand te zetten. Daar moeten we nog in groeien.”

KAA Gent wacht intussen al negen jaar op een zege tegen Anderlecht. Bij KV Kortrijk slaagde Hein Vanhaezebrouck er wel enkele keren in om de recordkampioen te verslaan. “Ach, het is logisch dat, als je twintig keer tegen Anderlecht speelt, heel vaak verliest. Je moet daar dus niet te lang bij stilstaan. In het begin van mijn trainerscarrière verloor ik vaak met zware cijfers van paars-wit. Na verloop van tijd werd dat verschil kleiner en uiteindelijk slaagden we erin om te winnen. Wat ook een rol speelt, is de manier waarop Anderlecht beide clubs benadert. Tegen Kortrijk gaan ze ervan uit dat ze dat varkentje wel eventjes zullen wassen. In confrontaties met KAA Gent, een topclub, zijn ze steeds scherp en geconcentreerd.”