Vrancken en Vidarsson nemen sportieve roer in handen bij KAA Gent

Vrancken en Vidarsson nemen sportieve roer in handen bij KAA Gent

Het seizoen 2023-2024 zit erop en voor het tiende jaar op rij heeft KAA Gent Europees voetbal afgedwongen. Met een vernieuwde sportieve structuur bereiden we ons voor op het nieuwe seizoen. Wouter Vrancken wordt onze nieuwe hoofdcoach en Arnar Vidarsson neemt de rol van Manager Sports voor zijn rekening. KAA Gent zet daarnaast fors in op een verbeterde scouting. 


SPORTS DEPARTMENT

Met Wouter Vrancken (45) haalt KAA Gent een bekend gezicht in huis. Wouter voetbalde van 2004 tot 2006 twee seizoenen bij onze club. Samen met onder meer Mbark Boussoufa vormde hij het hart van de ploeg. Nu keert Wouter terug als opvolger van Hein Vanhaezebrouck. Hij begon zijn carrière als trainer op het hoogste niveau bij KV Mechelen, waar hij vier jaar aan de slag was. Daarna volgde de stap naar KRC Genk. In Limburg miste Vrancken in 2023 maar op een haar na de titel. 

"In mijn carrière van 14 jaar als profvoetballer waren mijn twee seizoenen bij KAA Gent de mooiste, zowel op als naast het veld. Ik heb een schitterende tijd beleefd met jongens als Herpoel, Laybutt, Foley en Boussoufa. In die tijd ben ik ook verliefd geworden op de stad. Mijn vrouw en ik hebben lang getwijfeld om na mijn carrière hier te komen wonen. Ik ben dus heel blij om terug te zijn. Met heel veel goesting en enthousiasme ga ik er vol tegenaan." - Wouter Vrancken

Samen met Wouter Vrancken heten we ook zijn assistenten Kevin Van Dessel (T2) en Glenn Vanryckeghem (physical coach) welkom. Wouter, Kevin en Glenn vormen al een team sinds hun tijd bij KV Mechelen. Dit betekent niét dat er afscheid genomen is van de staf die onder Hein Vanhaezebrouck werkte. De komende weken worden verschillende voorstellen verder besproken.

KAA Gent heeft met Arnar Vidarsson (46) ook een Manager Sports aangesteld. Vidarsson is een man van het huis: een jaar geleden ging hij aan de slag als coach van Jong KAA Gent en nu zet hij de stap naar het management.  Vidarsson kent het Belgische voetbal op zijn duimpje. Hij was tussen 2020 en 2023 ook bondscoach van IJsland, waar hij tegelijk de rol van technisch directeur op zich nam. Als Manager Sports zal Arnar nauw samenwerken met de hoofdcoach en het scoutingsapparaat.

"Toen ik dit voorstel kreeg, was mijn eerste reactie "wauw". Ik werkte al voor deze topclub en dat ik dat vanaf nu in deze functie kan doen, maakt me heel blij en trots. Er ligt een grote uitdaging voor me klaar, maar ik ben super gemotiveerd. Ik kijk er ook erg naar uit om samen te werken binnen deze nieuwe structuur. Want dat is waar we de nadruk op willen leggen: sámen iets moois neerzetten bij deze prachtige club." - Arnar Vidarsson

KAA Gent zet voortaan sterker in op scouting. Het scoutingsteam wordt daarvoor uitgebreid naar drie voltijdse medewerkers. De scouting wordt de kern van de inkomende en uitgaande transfers. Elke transfer zal gerealiseerd worden in overleg met alle betrokkenen binnen het sportieve departement. De consensus tussen alle partijen zal daarbij van cruciaal belang zijn.

Ook Gunther Schepens (51) blijft nauw betrokken. Gunther kent KAA Gent als zijn broekzak. Hij speelde er in totaal zeven seizoenen en was na zijn carrière actief in verschillende functies. Als technisch coördinator waakt hij mee over de interactie tussen jeugd, beloften, A-kern en scouting. 

NON-SPORTS DEPARTMENT

De Manager Non-Sports van KAA Gent wordt Sébastien Ronse (42). Sébastien is jurist van opleiding en werkte acht jaar als advocaat voor Claeys & Engels. In 2013 ging hij aan de slag bij KAA Gent, aanvankelijk als administratief en juridisch verantwoordelijke. Sinds 2021 was hij de COO van de club. 

Het Sports en Non-Sports Department dragen samen bij tot de nieuwe wind die bij KAA Gent waait. Eigenaar Sam Baro (47) neemt de mandaten over van Ivan De Witte en Michel Louwagie, die de voorbije decennia de club runden als voorzitter en CEO. Baro kijkt hoopvol naar de toekomst.

"Met het volste vertrouwen kunnen we met onze nieuwe structuur beginnen aan het nieuwe seizoen 2024-2025. We geloven heel sterk in de cohesie van dit team en in de verdere uitbouw van het sportieve project voor KAA Gent. Beslissingen zullen genomen worden op basis van consensus en dus gebaseerd op een samenwerkings- en overlegmodel tussen de verschillende sleutelfiguren. Ik geloof in de winnaarsmentaliteit en het positieve DNA van deze nieuwe equipe en onze volledige staf. We zullen vol overgave verder werken op de sterke fundamenten die al gelegd  werden in het verleden en gaan voor mooi, attractief, dominant en aanvallend voetbal." - Sam Baro

Sam Baro zal in het dagelijks beleid ondersteund worden door twee business advisors:   

🔷 Giovanni Verkooren (36) was 10 jaar lang advocaat. In die hoedanigheid werkte en woonde hij ook een tijdlang in de Verenigde Staten. Zijn expertise ligt vooral bij overnames en bijsturen van bedrijven. Sinds enkele jaren doet hij dat ook voor de bedrijvengroepen van Sam Baro. Giovanni is altijd al een Buffalo geweest en was jarenlang een trouwe abonnee in Tribune 2. 

🔷 Kjeld Fort (34) start vanaf 1 juli als business advisor, overkoepelend voor de bedrijven van Sam Baro waar KAA Gent deel van uitmaakt. Kjeld was de voorbije vijf jaar aan de slag bij Club Brugge, waar hij als Head of Recruitment een centrale rol speelde bij het succes van de club en de transfers. Fort maakte tussen 2013 en 2019 ook carrière bij het financieel consulting bureau BDO. Hij koppelt zo de noodzakelijke sports aan non-sports ervaring. 


#COBW #KAAGENT