Onder de loep: Maccabi Tel Aviv

Onder de loep: Maccabi Tel Aviv

Speeldag 2 - UEFA CONFERENCE LEAGUE 23-24 - 05-10-2023 om 18:45 u

Matchdag 2 van de UEFA Conference League komt eraan en Maccabi Tel Aviv wordt onze volgende tegenstander. De Israëlische recordkampioen won op de eerste speeldag thuis met 3-2 van Breidablik en is leider in Groep B.  

Abonnementen voor de groepsfase van de Conference League heb je al vanaf 30 euro. Bovendien loopt er voor de thuiswedstrijden een speciale jongerenactie met tickets van 5 en 10 euro en is er dankzij KAA Gent goes Afterwork voor en na de wedstrijd vanalles te doen, van signeersessies tot een afterparty. Kan je er niet bij zijn, volg de match dan via PlaySports 1.

JONGERENACTIE

MINI-ABONNEMENTEN

KAA GENT GOES AFTERWORK


Maak hieronder alvast kennis met onze komende tegenstander!

MACCABI TEL AVIV FC (Israël)

  • Kleuren: geel-blauw

  • Logo: de Davidster, symbool voor het jodendom.

STADION

Het Bloomfield Stadium in Jaffa (oude havenwijk in zuidelijk Tel Aviv) met een capaciteit van 29.400 toeschouwers. Ook twee andere clubs uit Tel Aviv spelen er (Hapoel en Bnei Yehuda) en soms de nationale ploeg. Er worden ook veel concerten georganiseerd, van Rihanna tot Black Eyed Peas. Het stadion is niet overdekt, want het regent bijna nooit in Tel Aviv.

  • Toeschouwers: gemiddeld komen er in de competitie 21.000 mensen kijken. Op de eerste speeldag van de Conference League waren er 18.500 toeschouwers voor de match tegen Breidablik. De ultra’s van Maccabi (Maccabi Fanatics) zijn bevriend met die van Ajax.

ERELIJST EN VOORBIJE SEIZOENEN

  • Erelijst: de oudste en succesvolste club van Israël met 24 titels en 24 bekers. Maccabi bereikte 5 keer een Europese groepsfase (2x Champions League en 3x Europa League) en kon ook 2x overwinteren in de Europa League.

  • Seizoen 22-23: 3e in de Ligat Ha’Al na eeuwige rivaal Maccabi Haifa en Hapoel Be’er Sheva.
     
  • Seizoen 23-24: na vijf speeldagen alleen leider met 13 op 15 punten.
     
  • Conference League 2023-2024: Maccabi schakelde in de tweede voorronde het Moldavische Petrocup uit (2x winst 3-0 en 0-2). In de derde voorronde ging het Cypriotische AEK Larnaca voor de bijl (1-1 uit, 1-0 thuis) en in de Play Off-ronde het Sloveense Celje (4-1 thuis, 1-1 uit). Op de eerste speeldag van de groepsfase won Maccabi thuis van Breidablik met 3-2 met goals van Maçon, Zahavi en Biton. De goal van Maçon werd trouwens tot Goal van de week verkozen op MD 1 in de Conference League.

SPELERS EN COACH

  • Hoofdcoach: Robbie Keane (43), ex-spits en beroemdheid van het Ierse voetbal met 145 A-caps. Hij was vooral succesvol bij Tottenham. Maccabi is sinds juni zijn eerste club als hoofdcoach, voordien was hij assistent-trainer bij Middlesbrough, Leeds en de Ierse nationale ploeg. Hij is ook bekend om zijn steun voor goede doelen in Ierland.
     

  • Eigenaar (sinds 2009): Mitchell Goldhar, een Joodse Canadees en zakenman-miljonair. Hij wordt in de werking van de club vertegenwoordigd door de Cypriotische zakenman Jack Angelidis (die eerder ook al Paok Saloniki leidde) en de Engelse CEO Ben Mansford.
     
  • Spelerskern: Maccabi heeft een kern van gemiddeld 26 jaar waarbij twee Nederlanders: Derrick Luckassen (ex-PSV, was ook even bij Anderlecht) en Joris Van Overeem (ex-Dordrecht). De selectie telt een vijftal Israëlische internationals. Linkerwinger Ofir Davidzada speelde van 2016 tot 2018 bij KAA Gent. Transfermarkt schat de marktwaarde van de kern op zo'n 17 miljoen euro
     
  • Bekendste speler: spits Eran Zahavi die in Europa speelde bij Palermo en PSV. Hij is er intussen wel al 36 maar scoorde dit seizoen al 10 keer in 12 matchen, waarvan 6 keer Europees (5 in de kwalificatierondes, 1 in de groepsfase).
     
  • Ploeg (wedstrijd tegen Breidablik) (4-1-3-2): Mishpati; Maçon (Fra), Luckassen (Ned), Saborit (Spa), Revivo; Van Overeem (Ned); Milson (Angola), Peretz, Davida; Biton, Zahavi (kap). Bank: Tenenbaum (Bra), Bitton, Nachmias, Davidzada, Av. Cohen, Yeini, Golasa, Shahar, Kanichowsky, Yon. Cohen, Farkhi, Turgeman.

STAD

Tel Aviv is een stad aan de Middellandse Zee op 65 km van Jeruzalem en een smeltkroes aan culturen met 470.000 inwoners. In 1950 fusioneerde Tel Aviv met de oude havenstad Jaffa. De stad staat bekend als erg homovriendelijk en er vindt elk jaar een groot Gay Pride Festival plaats. Tel Aviv is een belangrijk financieel en economisch centrum, heeft jaarlijks 2,5 miljoen buitenlandse bezoekers en heeft een bloeiend nachtleven en mooie stranden. De gemiddelde temperatuur schommelt van 13 graden in de winter tot 28 in de zomer.


#OnderDeLoep #UECL #GntMac