Next Match: KAA Gent - KVC Westerlo

Next Match: KAA Gent - KVC Westerlo

Speeldag 3 - JPL - 07-08-2022 om 16:00 u

We zijn twee speeldagen ver en de promovendus zakt al af naar de Ghelamco Arena. KVC Westerlo schoot goed uit de startblokken en pakte drie op zes tegen Cercle en OHL. Verdediger Pietro Perdichizzi zal niet mee op de bus stappen richting Gent. Hij is geschorst.

Hein Vanhaezebrouck verwacht een moeilijke opdracht. "Humo vroeg me een tijd terug welke ploeg ik als verrassing van het jaar zag. Mijn antwoord was Westerlo. Niet in de lijn van Union vorig jaar maar ze kunnen wel iedereen kloppen. Ze hadden evengoed zes op zes kunnen pakken. Helaas voor hen was er af en toe pech mee gemoeid. Er zal nog veel over Westerlo gesproken worden dit seizoen. Hopelijk niet na zondag (lacht). Liefst in de weken nadien."

VOORBESCHOUWING

ALESSIO CASTRO-MONTES

Het wordt niet het eerste treffen tussen Gent en Westerlo dit seizoen. In de voorbereiding werd er al een oefenpot afgewerkt in het voordeel van blauw-geel. Alessio Castro-Montes is de wedstrijd niet vergeten. "We hebben toen met ferme cijfers verloren. Dat vergeet je niet snel dus van onderschatting zal er zondag geen sprake zijn. We zijn gewaarschuwd."

Wat maakt Westerlo een moeilijk te bespelen ploeg? "Ze zetten steeds goed druk en voetballen vrij. Als tegenstander is het moeilijk om de bal in de ploeg te houden. Ze bouwen duidelijk verder op wat ze in 1B toonden. Aan de hand van dominant voetbal gaan ze op zoek naar punten. Ze zullen zich dus niet snel ingraven. Hoe dan ook wordt het een interessante wedstrijd in de Ghelamco Arena."

HEAD TO HEAD

Hoe presteerden beide teams gedurende de afgelopen twee speeldagen? Nieuwkomer Westerlo heeft drie punten te pakken. Qua balbezit zijn beide teams aan elkaar gewaagd. Meer nog, alleen KV Mechelen heeft gemiddeld meer balbezit dan KAA Gent en Westerlo. Het wordt dus een interessante partij tussen twee teams die graag het spel maken. 

PRE-MATCH FACTS

  • KAA Gent is ongeslagen in de laatste elf Jupiler Pro League-matchen tegen KVC Westerlo (W6, G5), het laatste verlies in de competitie dateert van september 2009 (1-2 in eigen huis).
     

  • KAA Gent wist geen van de eerste twee JPL-wedstrijden dit seizoen te winnen (G2) en kan voor het derde seizoen op rij zonder zege blijven in de eerste drie; echter, als KAA Gent een nederlaag voorkomt tegen Westerlo zijn ze voor het eerst sinds 2016/17 ongeslagen in de eerste drie JPL-matchen van een seizoen.
     

  • Alleen KRC Genk heeft meer Expected Goals (5,6) dan KAA Gent dit JPL-seizoen (4,9), echter presteert alleen Seraing meer onder op xG (-3,0) dan KAA Gent (-1,9 – 3 goals uit 4,9 xG).
     

  • Alleen Mechelen heeft dit Jupiler Pro League-seizoen gemiddeld meer balbezit gehad (63,9%) dan KAA Gent (61,6%) en KVC Westerlo (59,2%).
     

  • KAA Gent (19) en KVC Westerlo (20) zijn de teams die dit Jupiler Pro League-seizoen de minste baltoetsen van tegenstanders in het eigen zestienmetergebied toe hebben gestaan.
     

  • Spelers van KVC Westerlo zijn dit Pro League-seizoen in totaal slechts drie keer voorbijgedribbeld, ieder ander team overkwam dat minstens twaalf keer.
     

  • Sven Kums verstuurde deze campagne 34 passes naar het aanvallende derde, meer dan iedere andere speler; KAA Gent-ploeggenoot Joseph Okumu staat in die ranking gedeeld derde (28 passes).
     

  • Onder alle spelers die dit Jupiler Pro League-seizoen minstens veertig passes verstuurde noteerde KVC Westerlo-speler Rubin Seigers de hoogste passnauwkeurigheid (94,2% - 113/120 passes succesvol).
     

  • De geblesseerde Tarik Tissoudali, de enige KAA Gent-speler deze eeuw met meer dan twintig goals in een Jupiler Pro League-seizoen (21 in 2021/22), was sinds zijn debuut voor de club in februari 2021 bij minstens zeventien goals meer direct betrokken dan iedere andere Gent-speler (35 – 27 goals, 8 assists).
     

  • Westerlo-trainer Jonas De Roeck speelde twee seizoenen voor KAA Gent en maakte zijn laatste Jupiler Pro League-doelpunt voor Gent in oktober 2008; KAA Gent is echter één van de twee teams die De Roeck als manager trof maar zijn teams nog niet tegen zag scoren (net als tegen OHL).


    #COBW #GNTWES #JPL