Hein Vanhaezebrouck: 'Winnen is het enige dat telt'

Hein Vanhaezebrouck: 'Winnen is het enige dat telt'

De Beker van België en een plek in Play-off I. Het waren de twee hoofddoelen van KAA Gent bij de start van het seizoen. Van het eerste doelwit blijft na woensdag niet meer dan een klein waakvlammetje over. Maar in de race om een plek bij de eerste zes brandt het vuur nog volop. Hein Vanhaezebrouck blikte tijdens zijn persbabbel terug op de bekernederlaag tegen Anderlecht én keek vooruit naar de competitiewedstrijd tegen Westerlo.

Geen grote donderwolk boven het hoofd van Hein Vanhaezebrouck wanneer hij de kantine van het oefencomplex binnenwandelt. Wel een glimlach. Ook bij zijn spelersgroep bespeurde hij geen hangende kopjes. “Ik had het veel erger verwacht. Daarom trokken we met de hele groep naar buiten om wat speelse oefeningen af te werken. Zo konden ze de match tegen Anderlecht achter zich laten. Het was een positieve training. Ook op fysiek vlak liet de bekerpartij geen sporen na. Kums ondergaat straks uit voorzorg een controlescan. Net als Oussalah en Raman. Puljic werkte individueel.”

De nederlaag tegen Anderlecht was evenwel nog niet helemaal verteerd bij de coach. “Het lijkt wel alsof we schrik hebben om Anderlecht te kloppen. We weten dat we ze kunnen verslaan, maar durven het niet. Dat is heel eigenaardig. Kijk, als een bokser weet dat hij de sterkste is, maar met schrik de ring instapt, zal hij op zijn gezicht krijgen. Voor de tweede keer dit seizoen zag ik veel nervositeit op het veld. In de openingsmatch tegen Cercle Brugge was dat debutantenstress. Maar gisteren durfden we niet genoeg. We misten leiders om het vuur aan te wakkeren. Bovendien was Anderlecht uitgekookter. Zag je hoe Mitrovic zijn verdediger wegduwde? En Najar vervolgens aan de arm van Foket trok om hem uit evenwicht te brengen? Op zo’n momenten laten we ons iets te makkelijk doen.”

Vanhaezebrouck wees tijdens de rust iedereen op zijn verantwoordelijkheden. “Het was de eerste keer dat ik me boos moest maken in de kleedkamer. ‘Waar zijn we mee bezig jongens? Jullie willen naar de finale maar durven het niet’, sakkerde ik. Nochtans was iedereen de voorbije dagen erg gemotiveerd. In de tweede helft geraakten we plots wel voorbij de verdediging van Anderlecht. Jammer genoeg ging de kans van Depoitre tegen de buitenkant van de paal. Een gelijkmaker zou voor een boost gezorgd hebben. Want eigenlijk was het verschil tussen de twee teams niet zo groot.”

Aan de terugmatch wil Vanhaezebrouck nog niet denken. Zijn focus ligt nu volledig op de partij tegen Westerlo. “Wat vast staat is dat er enkele dingen moeten veranderen. Na Lokeren hebben we een analyse gemaakt en als die zaken niet opgepikt worden, dien je keuzes te maken. Zonder daarin te overdrijven, want we werden niet weggespeeld tegen Anderlecht, hè. Het ideale scenario tegen Westerlo? Winnen is het enige dat telt. De manier waarop maakt niet uit. Een overwinning zou voor een positief gevoel zorgen en het vertrouwen weer aanwakkeren. Al is dat geloof niet helemaal van de kaart geveegd na de nederlaag van woensdag. Het was per slot van rekening pas onze eerste verlieswedstrijd in 2015. Maar om ons tweede doel - PO I - te bereiken, zijn we verplicht dit weekend te winnen.”

(JVDV)