Hein Vanhaezebrouck: 'Onze goede reeks verderzetten'

Hein Vanhaezebrouck: 'Onze goede reeks verderzetten'

28 speeldagen lang droomde KAA Gent van een ticket voor PO I. Dit weekend kan die droom eindelijk werkelijkheid worden. Tegen Lierse hebben de Buffalo’s aan één schamel puntje genoeg om zich definitief bij de eerste zes te scharen. Twee weken na de zege tegen Club Brugge maakt de Ghelamco Arena zich al op voor een nieuwe mijlpaal.

Goed en slecht nieuws bij de start van Heins persbabbel. De coach miste deze week heel wat sterkhouders op training, maar recupereert waarschijnlijk iedereen voor de partij tegen SK Lierse. “Simon heeft een paar dagen niet meegetraind door een overbelasting aan de adductoren. Vandaag (donderdag, red.) sloot hij weer aan bij de groep. Ook Milicevic en Dejaegere zijn hersteld van kleine kwaaltjes. Daarnaast had Sels in het begin van de week last van twee overstrekte vingers en was Pollet ziek. Maar normaal komt voor niemand de wedstrijd tegen Lierse in het gedrang. Alleen op Oussalah (rug) en Soumahoro (enkel) kunnen we nog geen beroep doen.”

Eerder deze week rondde KAA Gent zijn eerste zomertransfer af. Sad’eeq Yusuf, een 18-jarige Nigeriaanse middenvelder, tekende een contract voor twee seizoenen. “Het is vanzelfsprekend dat we nu bezig zijn met volgend seizoen”, aldus Hein Vanhaezebrouck. “Als er zich een opportuniteit voordoet op de transfermarkt, moet je snel kunnen ingrijpen. Ik zag Yusuf zelf nog niet aan het werk, maar hoorde veel positieve dingen over hem. Al vind ik het een beetje ongelukkig dat iedereen er meteen een type opplakt (in de media werd Yusuf omschreven als ‘de nieuwe Pogba, nvdr.). Het verwachtingspatroon is daardoor ontzettend hoog en creëert druk. Vergeet niet dat hij amper 18 jaar is en dit zijn eerste Europese club wordt. Een groot verschil met Moses Simon.”

Misschien ziet Yusuf zaterdag zijn toekomstige ploeggenoten de kwalificatie voor PO I vieren. Tegen hekkensluiter Lierse ligt een ticket voor de hoogmis van het Belgische voetbal voor het grijpen. Toch waarschuwt Vanhaezebrouck voor onderschatting. “Lierse beschikt over heel wat technisch vaardige jongeren, die zich ongetwijfeld willen tonen in het mooiste stadion van België. Ze zullen dan ook vrank en vrij aan de partij zal beginnen. In tegenstelling tot de partij tegen Waasland-Beveren zullen we nu vanaf de eerste minuut scherp moeten zijn. Anders laten we Lierse toe om in hun spel te komen. Ik wil dat we onze goede (thuis)reeks verderzetten.”

Voor de spelersgroep hangt er nog een extra beloning vast aan plaatsing voor PO I. Want dan trekken Vanhaezebrouck en co. op een vijfdaagse mini-stage naar het Spaanse San Pedro del Pinatar, nabij Alicante. “Vroeger had je maar een weekend tussen het einde van de competitie en de start van de play-offs. Nu zijn er twee weekends tussenin en heb je de kans om eens weg te trekken. Het voorstel kwam trouwens van de voorzitter. En ik vond het natuurlijk een fantastisch idee. Je krijgt de kans om vijf dagen continu samen te zijn in perfecte trainingsomstandigheden. Op die manier kunnen we de kopjes nog eens leegmaken en ons optimaal voorbereiden op tien topwedstrijden.” (JVDV)

Foto: Yves Masscho