"Vergeet STVV. Eerst KVO"

Speeldag 29 - Jupiler Pro League - 10-03-2019 om 18:00 u

Voor Jess Thorup's traditionele terugblik op de wedstrijd tegen Zulte Waregem, moest hem iets van het hart: "Er wordt veel te veel gefocust op onze laatste wedstrijd tegen STVV. Ik begrijp het wel maar het is niet ok. Als we zondag niet winnen, dan doet die laatste match er niet eens toe. Dus, laat ons stap voor stap gaan en éérst focussen op KVO."

Geen hangende kopjes

Het belangrijkste wat Jess Thorup meenam van de match tegen Essevee was de reactie na het vroege tegendoelpunt: "Zulte uit was 'a key game'. We hadden een goeie start, creëerden kansen, scoorden snel maar pakten dan direct een tegengoal. Tegen Beveren gingen de kopjes toen naar beneden. Nu niet, we panikeerden niet en hielden ons aan het wedstrijdplan. 'We kept the faith' en maakten het verschil in de tweede helft." 

"Vergeet STVV, vergeet de laatste match. Now it's Oostende. Zonder 3 punten zondag is er niets om voor te spelen."

Focus op KVO

De voorwaarde om tot  een allesbeslissende wedstrijd op Stayen te kúnnen komen, is drie punten pakken tegen KV Oostende. Dat beseft Thorup meer dan wie ook. Hij sprak er zijn spelers dan ook meerdere malen over. Thorup: "Ik zei 2 maanden geleden al dat die laatste match heel belangrijk zou worden. Maar we moeten zien dat we tegen dan nog ergens om spelen. Mijn spelers moeten nu enkel denken aan Oostende. Er moet niets anders in hun hoofd zitten. Want zonder de drie punten zondag is er niets om voor te spelen."

"Dat Oostende een nieuwe coach heeft? Hun spelers blijven dezelfde."

Nieuwe coach

Het is dan ook geen meevaller dat KVO-trainer Gert Verheyen deze week zijn ontslag gaf. Thorup focust zoals steeds op zijn team: "Natuurlijk is dat vervelend. Want je bereidt een match voor door beelden van vorige wedstrijden te bekijken. We hebben een hele week getraind op zaken waarvan we denken dat ze nuttig zullen zijn tegen KVO. Maar elke nieuwe coach legt andere accenten en wil zijn eigen vingerafdruk op zijn ploeg zetten. Dus zondag zal Oostende sowieso een paar dingen anders doen. Maar de spelers zijn natuurlijk wel dezelfde."

Veel doelpunten, geen goalgetter

Michaël Van Damme van het Nieuwsblad haalde een opvallende statistiek aan. Hoewel geen enkele Gent-speler dubbele cijfers heeft qua goals, scoorden de Buffalo's sinds de verliesmatch in Charleroi op 14 december wel al 12 wedstrijden op rij. Een contradictie? Thorup: "Enerzijds is elk team op zoek naar een aanvaller die elk seizoen 15 doelpunten maakt. Daar moet je niet flauw over doen. Maar aan de andere kant, wat maakt het uit wie of hoe je scoort? Zolang het hele team doelpunten blijft maken, is er geen issue. En een tweede voordeel is dat het voor een tegenstander moeilijker wordt om spelers te dekken bij stilstaande fases. Het gevaar kan bij ons immers van iedereen en overal komen."

"Roman creëert ruimte waarvan zijn ploegmaats profiteren." 

Yaremchuk

De speeltijd voor Roman Yaremchuk zorgt al enige tijd voor verhitte debatten onder supporters. Voor Thorup is er echter geen debat. Bij de keuze voor een spits houdt de coach rekening met 3 zaken en niet noodzakelijk in die volgorde: 1. Doelpunten; 2. Assists en 3. dat zijn spits de eerste verdediger is. Dat de 23-jarige Oekraïner nu even de weg naar doel niet vlot vindt, is volgens Thorup niet zó belangrijk: "Roman heeft veel kwaliteiten die passen bij wat ik wil van een aanvaller. Hij gaat vaak diep, trekt gaten en creërt zo ruimte waar zijn ploegmaats van profiteren waardoor zij wel tot scoren komen. We zijn een team en daarin hangt niet alles af van één speler. Daarom blijf ik hem vertrouwen geven. Wanneer dat goaltje komt, zullen er nog volgen."

Chakvetadze en De Smet

Ontbreken normaal zondag op het appel: Giorgi Chakvetadze en Thibault De Smet. De jonge verdediger ondervindt nog hinder van een vorige week op training opgelopen enkelblessure en is twijfelachtig voor zondag. De Georgische groeibriljant testte zichzelf deze week even bij een opwarming met bal. Chakvetadze voelde echter dat het te vroeg was en vervolgt zijn revalidatie gestaag. Thorup: "Ik denk dat hij dicht staat bij een terugkeer maar het zou stom zijn om hem te forceren."

Is het niet beter hem dan de tijd te geven tot de start van Play Off 1 om volledig fit te raken? Thorup: "Die gedachte spookt ook door mijn hoofd. Maar als we hem nodig hebben en hij is klaar, zal ik hem brengen. Want hij is een speler die matchen kan veranderen."