KAA Gent Foundation start met omstaandertrainingen voetbal

KAA Gent Foundation start met omstaandertrainingen voetbal

Als je als supporter, ouder, trainer of speler geconfronteerd wordt met racisme of discriminatie op of rond het voetbalveld, wat doe je dan? Tijdens een omstaandertraining leer je hoe best reageert. Want niet reageren is geen optie meer.

Mensen aanspreken op hun gedrag, dat vraagt lef. Met deze omstaandertrainingen willen we mensen helpen om hun schroom te overwinnen, om actief te reageren. Sofie Bracke, voorzitter KAA Gent Foundation

Racisme en discriminatie is een maatschappelijk probleem dat ook op en rond het voetbalveld de kop opsteekt. Campagnes als 'Neen tegen racisme' hebben we intussen genoeg gehad. De beste manier om het probleem de wereld uit te helpen is door er als getuige of omstaander actief op te reageren.

In aanwezigheid van de Gentse schepen voor Gelijke Kansen Astrid De Bruycker, voorzitter van de KAA Gent Foundation Sofie Bracke, voorzitter van de KVBV Paul Van den Bulck en CEO van de Pro League Lorin Parys werd op 8 november een omstaandertraining georganiseerd bij KVV Sint-Denijs.

Met een omstaandertraining leer je op een goede manier te reageren wanneer je racisme of discriminatie opmerkt. Op initiatief van de Stad Gent worden door IN-Gent vzw in heel wat Gentse sectoren dergelijke trainingen gegeven. In opdracht van de FOD Binnenlandse Zaken ontwikkelde de KAA Gent Foundation omstaanderstrainingen voetbal: één voor de context van het lokale voetbal en één voor de context van het voetbalstadion.

Laat ons samen dit Gentse goede voorbeeld uitrollen in de Jupiler Pro League en het hele amateurvoetbal in ons land. Wat in Gent kan, moet ook elders kunnen! Astrid De Bruycker, schepen van Gelijke Kansen

De komende weken organiseert de KAA Gent Foundation omstaandertrainingen in alle Gentse Elk Talent Telt-clubs en voor supporters, vrijwilligers en medewerkers van KAA Gent. Tijdens de trainingen ligt de focus op het effectief reageren en het melden van incidenten. 

Een belangrijke boodschap is dat het melden van racisme en discriminatie altijd een goede optie is. Daarom worden ook de meldpunten (KBVB Come Together en Meldpunt discriminatie Pro League) in Gent beter bekend gemaakt, bij alle lokale clubs en in de Ghelamco Arena.

Aan de ingangen van alle Gentse voetbalclubs en in de Ghelamco Arena worden infoborden opgehangen met daarop het meldpunt discriminatie van de KBVB of de Pro League.

Voor de KBVB en de Pro League is de strijd tegen racisme en discriminatie een prioriteit. Dat hier in Gent de professionele club KAA Gent dit samen doet met alle lokale clubs is een inspirerend voorbeeld. Lorin Parys, CEO Pro League en Paul Van den Bulck, voorzitter KBVB

De omstaanderstraining tegen racisme en discriminatie is een initiatief van de Stad Gent, uitgewerkt door IN-Gent vzw. In opdracht van de FOD Binnenlandse Zaken en in samenwerking met IN-Gent vzw, Orbit vzw en Arteveldehogeschool werd de training door de KAA Gent Foundation herwerkt voor de voetbalcontext. 

De KAA Gent Foundation bedankt haar partners voor de steun: