Opnieuw een andere straf voor Okumu

Opnieuw een andere straf voor Okumu

De Disciplinaire Raad van het Profvoetbal (DRP) heeft zich uitgesproken in de zaak Okumu. Joseph Okumu, die in de wedstrijd tegen Charleroi een rode kaart kreeg, wordt voor drie wedstrijden geschorst (2 effectief + 1 voorwaardelijk). Dit is al de derde uitspraak. Het bondsparket eiste eerst vier wedstrijden schorsing, daarna corrigeerde het Disciplinair Comité (DCP) dat naar twee wedstrijden, maar na hoger beroep van het Bondsparket bedraagt de straf nu drie wedstrijden schorsing. 

De Disciplinaire Raad liet in zijn verdict het volgende noteren: "De DRP sluit zich aan bij het standpunt van zowel het Bondsparket als het DCP dat uit de TV-beelden en het scheidsrechtersverslag blijkt dat het gaat om een intentionele duw ter hoogte van de keel/schouder van de tegenstander Mbenza, waarvoor speler Okumu terecht werd uitgesloten. De fysieke integriteit van de tegenstander werd hierbij wel degelijk in gevaar gebracht."

"De DRP kan zich niet vinden in het door de verdediging aangehaalde argument dat speler Okumu zwaar werd geprovoceerd door zijn tegenstander. Bovendien kan een eventuele provocatie een dergelijke reactie geenszins verantwoorden. Net zoals het DCP is de DRP van oordeel dat van een profspeler verwacht moet worden dat hij zijn emoties steeds onder controle houdt, niet overgaat tot agressie en evenmin zelf agressie uitlokt."

"De DRP stelt vast dat door het DCP aan speler Okumu een minimumsanctie werd opgelegd, wat in casu, gelet op de intensiteit van de duw en het feit dat daarbij de keel van speler Mbenza werd geviseerd, ontoereikend is. "

Joseph Okumu mist hierdoor de wedstrijden tegen SV Zulte Waregem en KRC Genk.


#COBW