Hein Vanhaezebrouck: 'Charleroi is zeker niet het zwakke broertje'

Hein Vanhaezebrouck: 'Charleroi is zeker niet het zwakke broertje'

Het lijstje PO1-teams dat KAA Gent overwon is bijna compleet. Alleen Sporting Charleroi ontbreekt vooralsnog. De Buffalo’s willen daar dit weekend verandering in brengen. Al beseft Hein Vanhaezebrouck dat de Carolo’s zeker niet het zwakke broertje van de Play-offs zijn. Of Moses Simon zaterdag mee op de Gentse spelersbus stapt is nog onzeker.

We vermoeden dat het blessurenieuws op onze website nog nooit zo vaak is aangeklikt als deze week. Alle Buffalo’s hopen dat Moses Simon fit geraakt voor de tweede Play-offwedstrijd. De persbabbel van Hein Vanhaezebrouck bracht nog geen uitsluitsel. “Simon en Neto werkten vandaag (donderdag, red.) een individuele training met de bal af. Hun blessures evolueren gunstig. Maar of ze zaterdag in de selectie zullen zitten, moeten we nog afwachten. Kijk, ik stel nooit een speler op die niet volledig fit is. Ze moeten de laatste training zonder problemen kunnen afwerken. We zullen dus geen risico’s nemen. Milicevic trainde overigens wel mee met de groep. Ach, Simons afwezigheid zou geen drama zijn voor ons. Vergeet niet dat we ook voor zijn komst steeds bij de eerste vier in het klassement stonden. Er is dus genoeg kwaliteit aanwezig in onze spelersgroep. En met onze brede kern beschikken we over genoeg vervangers.”

Op de vraag of spelers als Simon meer scheidsrechterlijke bescherming verdienen, kwam Vanhaezebrouck met een duidelijk antwoord. “Jongens als Simon, Vaquez en Praet moeten niet meer beschermd worden dan hun collega’s. Maar bij aanslagen zoals die van Vanden Borre op Simon moet er ingegrepen worden. Alle analisten en supporters – zelfs die van Anderlecht - waren het er toen over eens dat zo’n overtredingen niet thuishoren op een voetbalveld. Maar als de reviewcommissie Vanden Borre nadien zelfs niet oproept...(zucht) Dan stop je er beter mee.”

Vanhaezebrouck had het op zijn persbabbel uiteraard ook over de wedstrijd tegen Charleroi. Ondanks de zesde plek van de Carolo’s verwacht de coach zich aan een lastige partij. “Tijdens de Play-offs is de ene naam misschien groter dan de andere, maar de teams hangen zeer dicht bij elkaar. Charleroi is dus zeker niet het zwakke broertje van de zes ploegen in Play-off I. Dat bewijzen hun resultaten in 2015. We gaan proberen om er een resultaat neer te zetten en zo verder te bouwen op onze reeks van elf wedstrijden zonder nederlaag.”

Charleroi opende de Play-offs met een nederlaag in Anderlecht. “Toch deed Charleroi het goed”, zag Vanhaezebrouck. ‘Ze gaven weinig kansen weg en dwongen zelf enkele prima mogelijkheden af. Met iets meer meeval hadden ze een punt – of zelfs meer – gepakt. Anderlecht kreeg geen twintig kansen, maar zette er wel één om. Charleroi kon dat niet. Dat is het verschil tussen een ploeg met ervaring in de Play-offs en een zonder. Details maken het verschil.”

 

(JVDV)

Foto: Yves Masscho