Voorbeschouwing KAA Gent - KV Oostende

Voorbeschouwing KAA Gent - KV Oostende

Speeldag 3 - Europe Play-Offs - 13-05-2021 om 13:30 u

Na de winst van Mechelen vorige zondag ligt alles nog open in de Europe play-offs. De vier ploegen staan op enkele punten van elkaar, maar de Buffalo's moeten aanknopen met een zege om nog kans te maken op het Europese ticket, aldus Hein Vanhaezebrouck: "De onderlinge duels van deze week zullen veel duidelijk maken. Als er twee ploegen zijn die 6 op 6 halen, kennen we de finalisten. Wint iedereen bijvoorbeeld één match, dan wordt alles pas beslist op de slotspeeldagen. Hoe dan ook als wij nog kans willen maken, moeten we winnen thuis tegen KV Oostende."

Hoe heb je de groep teruggevonden na de nederlaag op Standard?

"Beetje zoals altijd. Ik zag geen jongens die er doodziek van waren. De vraag is of dat positief of negatief is. Misschien zou ik dat liever wel zien na een 1 op 6 maar ik had ook gevraagd om maandag met een fris hoofd op training te verschijnen. We kunnen blijven malen om die nederlaag maar daarmee verander je de situatie niet. Je kan die pas wijzigen door donderdag tegen KVO te winnen en daar moet een goede trainingsweek aan vooraf gaan."

Ga je wijzigingen in de pIoegopstelling? 

"We starten met twee ontgoochelende resultaten in de play-offs. Dat zet mij en mijn staf aan het nadenken. Gaan we wijzigen of laten we de ploeg staan? Dat is het vraagstuk. Ik hak de knoop door na onze laatste training, maar als je twee keer teleurgesteld op de bus stapt, overweeg je wijzigingen. Als ik de ploeg laat staan zullen mensen zich afvragen waarom. Wissel ik enkele spelers dan zullen anderen vragen waarom ik de huidige ploeg geen vertrouwen geef. Het is geen evidente keuze. We spelen ook niet slecht. Zeker niet als je naar de cijfers kijkt. We behoren tot de top als het op gecreëerde kansen aankomt, maar we eindigden wel 7de in de competitie. Cijfers zeggen dus niet alles."

De vorige thuiswedstrijd tegen KVO getuigde van veel strijd. Mechelen klopte hen afgelopen weekend met goed combinatievoetbal. Hoe ga je hen bekampen?

"Je kan KVO met goed voetbal bekampen, maar alleen als je dat gedurende 90 minuten kan volhouden. De fysieke kracht is een kwaliteit van Mechelen. Zij scoren telkens hoog in afgelegde afstanden. Wij komen daar niet eens in de buurt. KV Oostende is een ploeg die druk zet en snel kan omschakelen. Mechelen heeft de combinatie van goed voetbal en loopmeters. Wij moeten naar onze eigen sterktes kijken om Oostende te bevechten. Aan de hand daarvan weet je waar je ze pijn kan doen en waar jezefl in de problemen kan komen. Een goede voorbereiding is alles."

Andreas HANCHE-OLSEN

De nederlaag op Standard was een zoveelste klap. Andreas Hanche-Olsen houdt het hoofd recht en focust zich op hard werken om de situatie te keren: "Het was een zware tik zaterdag. Een tik zoals we er al velen hebben gehad. Door hard te werken kan je de knop snel omdraaien. We moeten focussen op donderdag en er alles aan doen om de match winnend af te sluiten, want mits een zege is alles nog mogelijk. 

Constant presteren blijft een heikel punt dit seizoen. Aan wat ligt dat? 

"Klopt, we hebben nooit meer dan drie matchen na elkaar gewonnen. We eindigden de competitie goed maar die lijn konden we dan weer niet doortrekken in de play-offs. De tegenstanders zijn beter dan Charleroi en Zulte Waregem, maar het ontbrak ons vooral aan scherpte. De efficiëntie in beide boxen moet omhoog. We creëren kansen, maar er gaan er te weinig tegen de netten. Omgekeerd net hetzelfde. We geven amper iets weg, maar de kansen die de tegenstander krijgt resulteren vaak in doelpunten. Dat is uiteraard een slechte balans."

Hoe belangrijk is het mentale aspect?

"Het is frustrerend om zien dat de tegenstander makkelijk tot scoren komt. Mentaal is dat lastig. Je bent tevreden met de weinige kansen die we weggeven maar je gaat toch met enkele tegendoelpunten naar huis. Als groep blijven we niet in dat negatieve zitten. We weten dat de oplossing in het collectief ligt. Het ligt niet bij een of twee spelers. We moeten elkaar sturen en bijstaan op het veld. Zo kunnen we enkele dingen bijsturen."

Na de teleurstelling op Standard kwam er terug hoop door de winst van Mechelen, hoe ga je daarmee om?

"Daar was ik niet mee bezig. Ik was teleurgesteld na Standard. Maar wat Mechelen doet, is niet val tel. Ik kijk naar onze wedstrijden. Wat anderen doen, laat me koud. Wij moeten winnen, wij moeten drive tonen en wij moeten vechten voor de club. Alleen dan kan je stijgen in de rangschikking. Het goede aan de play-offs is dat de matchen elkaar snel opvolgen. Knop omdraaien en vlammen donderdag. Dat wordt er verwacht en dat moeten we doen."