Ivan De Witte na incidenten: "We moeten dit een halt toeroepen"

Ivan De Witte na incidenten: "We moeten dit een halt toeroepen"

Zondag 6 november 2022: KAA Gent wint met 2-0 van Club Brugge, maar een mooie voetbalnamiddag wordt overschaduwd door een beperkte groep amokmakers die meerdere grenzen overschrijdt. Fysiek geweld in de tribunes, vuurpijlen op het veld, een haatdragend spandoek, gemaskerde mannen met bivakmutsen, rellen buiten het stadion: KAA Gent laat deze gebeurtenissen niet zomaar passeren. Voorzitter Ivan De Witte brengt een duidelijke boodschap. 

“KAA Gent wil absoluut veroordelen wat zondag gebeurd is en wil als club niet afwezig blijven in het debat. Het is onze plicht om te reageren en het hier niet bij te laten. Ik heb huilende kinderen gezien die beschermd moesten worden door hun ouders en mensen die vroegtijdig naar huis gingen. Ik zag wanhoop en onbegrip in hun ogen. Dat maakt me kwaad en droef. We moeten dit een halt toeroepen.” - Ivan De Witte.

Ivan De Witte: Ons publiek heeft massaal zijn afkeuring laten blijken. We hebben fantastische supporters, met veel mensen die voor sfeer zorgen. Ik wil mijn dank aan hen richten, aan die grote groep die een signaal gegeven heeft. 97% van onze fans heeft goeie bedoelingen. De sfeer was zondag vaak geweldig en die positieve beleving moeten we bevorderen. We mogen het kind dus niet met het badwater weggooien. Tribune 2 brengt veel goeie sfeer en dat wil ik benadrukken. Maar we kunnen ons niet vereenzelvigen met de ongezonde agressiviteit bij een beperkte groep."

"Daarom werken we samen met de politie en zullen er repressieve maatregelen komen. Ik geloof echter niet enkel in repressie, maar ook in dialoog. We zullen om de tafel zitten met de Supportersraad en ook met de zogenoemde harde kern. Dit belangt evenwel niet alleen KAA Gent aan. Het is een breder probleem dat aan het groeien is en dat we ook bij andere clubs zien. Daarom doe ik vandaag een oproep aan Lorin Parys en de Pro League om dit samen met alle clubs aan te pakken. Een slogan zal niet volstaan, er moet opgetreden worden. Het is de verantwoordelijkheid van ons allen om het product voetbal te beschermen.”

Sfeer zonder geweld

KAA Gent in al zijn geledingen - het bestuur, alle werknemers, de sportieve cel, de commerciële partners en de KAA Gent Foundation - onderschrijft deze boodschap. Een sfeervol stadion is belangrijk en onze sfeertribune heeft de ploeg al meermaals over de streep getrokken. Maar acties van bepaalde individuen kunnen niet onbestraft blijven. De voorbije dagen hebben KAA Gent en de politie in dat verband nauw samengewerkt. 

Op dit moment zijn door de politie 13 identificaties gebeurd die verband houden met wangedrag tijdens KAA Gent - Club Brugge. Tegen deze personen worden strafrechtelijke procedures opgestart. Vanuit de club worden voor die 13 personen ook dossiers geopend bij de voetbalbond voor burgerrechtelijke uitsluiting. In deze dossiers doet de bond op korte termijn een uitspraak over de strafmaat. De verdachten riskeren stadionverboden tot maximaal 5 jaar. 

De analyse van alle beschikbare beelden wordt de komende dagen nog voortgezet door de politie. Intussen zijn vanuit de club ook 14 procedures opgestart voor supporters die afgelopen zondag in Tribune 2 plaatsnamen terwijl hun ticket daar geen recht toe gaf. De politie zal voortaan ook optreden tegen bivakmutsen. Gemaskerde personen horen absoluut niet thuis in ons stadion en op onze tribunes. Het reglement van inwendige orde laat dit niet toe en zal toegepast worden.

KAA Gent pleit er dus voor om samen met de Pro League en de overheden deze problematiek te blijven onderzoeken en bovenaan de agenda te plaatsen. Onze club gaat eerstdaags verder in dialoog met de Supportersraad en met de verschillende supportersorganisaties. Zoals afgelopen zondag heeft aangetoond is er ook onder onze fans eensgezindheid dat het stadion een veilige omgeving moet zijn voor elke supporter en medewerker. Samenhorigheid en sfeer, daar willen en zullen Buffalo’s blijven voor staan. 


#COBW