Sulayman Marreh - Gambia

Sulayman Marreh - Gambia


GAMBIA (GROUP F met Tunesië, Mali en Mauritanië)

Marreh en Gambia stoten door naar Round of 16 (MD 3)

MD 3: gambia - TUNESIË 
 

De debutanten doen het! Gambia heeft zich bij zijn eerste deelname aan het toernooi meteen het plaatst voor de Round of 16. Op de derde speeldag nam Sulayman het op tegen het team van ex-Buffalo Dylan Bronn (Tunesië). Sulay kwam niet in actie maar zag ploeggenoot Ablie Jallow in de laatste minuten uithalen. Eindstand 1-0. 

Gambia eindigt zo tweede in Groep F met evenveel punten als leider Mali en is verzekerd van een ticket naar de volgende ronde. Net als Mike en Tarik mag Sulay zich opmaken voor een verlengd verblijf op de Afrika Cup. Succes Sulay!

VERLOOP PER SPEELDAG


MD1: GAMBIA - MAURITIANIË 

Sulayman Marreh en zijn Gambiaanse ploegmaats staan voor enkele loodzware klussen bij hun allereerste deelname ooit aan de Afrika Cup. De drie andere teams in hun poule staan immers allen boven hen op de FIFA-ranglijst Tunesië (FIFA 30), Mali (FIFA 53) en Mauritanië (FIFA 103), terwijl Gambia zelf slechts 150e staat. De Belgische bondscoach van Gambia, Tom Saintfiet, wist dus wat te doen: stunten.

En dat deden de Gambianen gisteren ook, met Sulayman 90 minuten op het veld. Ze behaalden tegen Mauritanië namelijk hun eerste overwinning ooit dankzij een doelpunt van Seraing-middenvelder Ablie Jallow in de 10e minuut. Mauritanië had na de openingsfase wel het meeste overzicht en kansen maar Sulayman en co slaagden erin de aanvallen af te slaan en hun netten schoon te houden. Meteen een driepunter dus in hun allereerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup. 

In de andere wedstrijd haalde Mali het met 0-1 van Tunesië. Wedstrijden tussen beide tegenstanders betekenen ook confrontaties tussen ex-Buffalo's. Zo ook gisteren. Bij Tunesië stond Dylan Bronn immers in het hart van de verdediging. Hij nam het in eerste instantie op tegen doelpuntenmaker Ibrahima Koné maar vanaf minuut 73 mocht hij zijn duels met Kalifa Coulibaly uitvechten. 

Gambia en Mali staan na de eerste speeldag beide aan de leiding in groep F en nemen het in de volgende wedstrijd tegen elkaar op. 

MD 2: gambia - mali 

 

Na de fantastische overwinning tegen Mauritanië in hun eerste wedstrijd ooit op de Afrika Cup, bevestigden de Gambianen hun goede vorm tegen Mali. Met Sulayman Marreh opnieuw 90 minuten op het veld behaalde het team van bondscoach Tom Saintfiet een verdiend gelijkspel. Bij Mali bleef Kalifa Coulibaly 90 minuten op de bank.

Hoewel Mali de meeste kansen versierde en het overwicht had in de wedstrijd, stond doelman Modou Jobe van de Scorpions pal. Gambia speelde gedisciplineerd en had pech toen vrije trappen van Ablie Jallow en Musa Barrow in de eerste helft op de lat en de paal belanden. Pas in de 79e minuut kon Ibrahima Koné op penalty de score openen voor Mali (1-0). In de 90e minuut kon Musa Barrow echter voor gerechtigheid zorgen. Na een handsbal in de zestien van Mali, ging de bal ook voor Gambia op de stip en bezorgde Barrow zijn land een verdiend punt  (1-1).

Gambia blijft dankzij het gelijkspel samen met Mali aan de leiding in hun groep met 4 puntenHet Tunisië van Dylan Bronn staat na een 4-0 overwinning tegen Mauritanië derde met drie punten. Bronn zelf speelde niet en ontbreekt waarschijnlijk ook in de laatste groepswedstrijd wegens een covid-besmetting. In de laatste groepsmatch nemen Sulay en co het op tegen Tunesië. Met een overwinning of gelijkspel zijn ze geplaatst, maar zelfs bij een nederlaag gaan ze mogelijk door. De 3 beste derdes van de groepsfase plaatsen zich immers ook voor de achtste finales.