Onder de loep: Maccabi Haïfa

Onder de loep: Maccabi Haïfa

Speeldag 1 - UEFA Conference League Knockout Round - 15-02-2024 om 21:00 u

Op donderdag 15 februari kijken we in Boedapest onze komende tegenstander Maccabi Haifa in de ogen. Je kan de wedstrijd volgen op de open zender Play 5  vanaf 20u40. Hieronder stellen we de huidige leider in Israël aan je voor.


MACCABI HAIFA (Israël)

 • Kleuren: groen-wit
 • Bijnaam: The Greens

STADION

 • Stadion: het team speelt in het Sammy Ofer Stadium in Haifa (30.000 plaatsen), ook het stadion van rivaal Hapoel Haifa en soms van de nationale ploeg. Voor de laatste twee Europese thuiswedstrijden moest de club uitwijken naar Athene (AEK Arena) en Boedapest (Puskas Arena), waar Haifa telkens zonder publiek speelde. Door de oorlogssituatie in Israël zal de heenwedstrijd tegen KAA Gent afgewerkt worden in de Bozsik Arena in Boedapest, Hongarije. Dit keer zijn een duizendtal supporters van Haifa toegelaten in het stadion. Voor KAA Gent waren 400 tickets beschikbaar. 
   
 • Toeschouwers: de voorbije seizoenen speelde Haifa voor gemiddeld 24.000 toeschouwers in het eigen stadion. Het is de Israëlische club met de meeste supporters in eigen land en in het buitenland.

Bozsik Stadion

Salome mi, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

ERELIJST EN VOORBIJE SEIZOENEN

 • Erelijst: na Maccabi Tel Aviv is Haifa de succesvolste club van Israël met 15 titels en 6 bekers. Maccabi bereikte 7 keer een Europese groepsfase (3x Champions League, 3x Europa League en 1x Conference League). Het overwintert pas voor de eerste keer. 
   
 • Seizoen 2022-23: kampioen, de derde opeenvolgende titel in Israël met tien punten voorsprong op Maccabi Tel Aviv.
   
 • Seizoen 2023-24: na 21 speeldagen staat Maccabi Haifa op de eerste plaats in de stand met 48 punten, 1 punt voor eerste achtervolger Maccabi Tel Aviv.
   
 • Europees parcours 2023:

  - Voorrondes Champions League: Maccabi wipte Hamrun Spartans, FC Sheriff en Slovan Bratislava, maar werd in de laatste voorronde uitgeschakeld door BSC Young Boys. 

  - Groepsfase Europa League: Maccabi eindigde derde in een groep met Villarreal, Stade Rennes en Panathinaikos. Het boekte ‘thuis’ slechts een 1 op 9 (gelijk tegen Panathinaikos), maar uit 4 op 9 (winst op Panathinaikos, gelijk bij Villarreal).

SPELERS EN COACH

 • Bekende spelers: Rami Gershon (35, bij KAA Gent van 2014 tot 2017), Kenny Saïef (30, bij KAA Gent van 2014 tot 2018), Lior Refaelov (37, ex-Anderlecht, Club Brugge en Antwerp) en Abdoulaye Seck (31, ex-Antwerp)
   

 • Hoofdcoach: Messay Dego (37) werd geboren in Ethiopië, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Israël met zijn familie. Hij speelde en trainde bij allerlei Israëlische clubs op bescheiden niveau en is sinds dit jaar hoofdtrainer bij Haifa.
   
 • Ploeg (0-2 tegen Beitar Jerusalem op 10/02/24) (3-5-2): David, Khalaili, Saief, Refaelov, Mohamed (Niger), Kinda , Sundgren (Zweden), Seck (Senegal), Goldberg en Simic (Kroatië). 
   
 • Geschatte spelerswaarde (Transfermarkt): 26 miljoen euro
   
 • Gemiddelde leeftijd: 26

STAD

 • Haifa is een havenstad in het noorden van Israël aan de Middellandse Zee, op 50 km van de grens met Libanon en 100 km ten noorden van Tel Aviv. Na Jeruzalem en Tel Aviv is het met 282.000 inwoners de derde grootste stad van Israël. De stad is gebouwd op de Karmel-berg. Israëlische Arabieren vormen er zo'n 10% van de bevolking. Haifa heeft onder andere Antwerpen als zusterstad. 

Boedapest in avond - depositphotos.com


#OnderDeLoep #UECL #MacGnt