Hein Vanhaezebrouck: 'Enthousiast elftal met veel kwaliteit'

Hein Vanhaezebrouck: 'Enthousiast elftal met veel kwaliteit'

Hein Vanhaezebrouck is op zijn hoede voor Sint-Truiden. Niet verwonderlijk, aangezien de promovendus momenteel gedeeld aan de leiding staat met 7 op 9. “Punten die ze niet gestolen hebben”, oordeelde Vanhaezebrouck op zijn wekelijkse persconferentie. “Dus wie denkt dat we na ons gelijkspel in Anderlecht automatisch gaan winnen tegen STVV, zet ik met de voeten op de grond.”

Hein Vanhaezebrouck kan zondag nog steeds geen beroep doen op Rami Gershon, en ook de komende weken lijkt de verdediger niet inzetbaar door hinder aan de knie. “Pas eind augustus zullen we definitief uitsluitsel hebben over zijn blessure. Voorlopig revalideert Gershon dus verder. Vitas scheurde deze week een enkelligament en is een drietal weken onbeschikbaar. Pedersen en Matton trainen wel opnieuw mee met de groep. Pedersen moet wel nog een fysieke achterstand wegwerken. Bij Matton is die minder groot.”

“Als je op kop staat na partijen tegen Club Brugge en de leider (Oostende, red.), dan heb je een goede ploeg”, startte Vanhaezebrouck zijn vooruitblik naar zondag. “En als je kijkt naar hun wedstrijden, verdient Sint-Truiden die zeven op negen. Het is, samen met Anderlecht, de enige club die op verplaatsing kon winnen. Een aangename nieuwkomer, dus.” 

Een nieuwkomer die ook volgend seizoen nog op het hoogste niveau zal voetballen, verwacht Vanhaezebrouck. “STVV beschikt over een enthousiast elftal met veel individuele kwaliteit. Het is geen ploeg die zal degraderen. Daarvoor hebben ze teveel spelers die eerste klasse aankunnen. Ik vergelijk Sint-Truiden met het Moeskroen van begin vorig seizoen. Ze staan goed georganiseerd en hebben voorin jongens die de tegenstander pijn kunnen doen. Moeskroen kende nadien wel een terugval door de vele vertrekkers, maar klopte toch enkele grote ploegen.”

Vanhaezebrouck is niet alleen te spreken over de spelers van de Limburgers, ook zijn collega-trainer Yannick Ferrera kan op veel bijval rekenen. “Ferrera heeft in het verleden al bewezen dat hij veel kwaliteiten heeft. Nu doet hij dat opnieuw bij Sint-Truiden. Het is een coach die de kneepjes van het vak kent.” En volgens Vanhaezebrouck is hij niet de enige. “Er zijn weinig trainers die niet weten waarmee ze bezig zijn. Op dat vlak gaat onze competitie er alleen maar op vooruit. Het maakt de strijd, bovenin én onderin, wel een pak moeilijker. Voor mij zijn er zelfs elf PO I-kandidaten. Naast de G5 heb je ook nog Kortrijk, Charleroi, Zulte Waregem, Lokeren, Mechelen en Oostende. Al die clubs hebben het potentieel om op een plek bij de top zes te mikken.”

Van onderschatting is er dus geen sprake bij Hein. Ook niet na het knappe resultaat op het veld van Anderlecht. “Wie denkt dat we na ons gelijkspel in Anderlecht automatisch winnen tegen STVV, zet ik met de voeten op de grond. Kijk, bij Sint-Truiden verlangen heel wat spelers naar topmatchen, dat bewees de match tegen Club Brugge. Enkele jongens stegen toen boven zichzelf uit. Zoiets kan nu opnieuw gebeuren. Daarbij zullen ze extra gemotiveerd zijn voor hun eerste bezoek aan de Ghelamco Arena, het mooiste stadion van het land. Al beweren ze zelf misschien dat dat Stayen is. Maar dat blijft een stadion met kunstgras, hè. (lacht)”

(JVDV)