Samen tegen kwetsende spreekkoren

Samen tegen kwetsende spreekkoren

Beste Buffalo’s,

De Supercup wacht op ons. Voor de tweede keer in onze geschiedenis kunnen we deze schaal meenemen naar onze stad. Het zou een mooie start zijn van het nieuwe voetbalseizoen.

Maar er is meer, want de wedstrijd wordt gespeeld op Jan Breydel. 

Sinds in 2015 het spreekkoor “Alle boeren zijn homo’s” nieuw leven werd ingeblazen, zit het opnieuw als een rebelse kreet in ons supportersrepertoire. Het spreekkoor is op geen enkele wijze gericht tegen holebi’s. Onbedoeld is het voor hen wel kwetsend. Holebi-supporters in het stadion worden - alweer - geconfronteerd met het feit dat ‘homo’ in de samenleving al te vaak als een bijtend verwijt wordt gebruikt. En daar gaat dit over.

Op 30 juni 2022 werd KAA Gent door de Nationale Kamer in de strijd tegen Discriminatie en Racisme van de KBVB voor de tweede keer veroordeeld nadat het spreekkoor in onze vakken te horen was. Gelet op onze goede reputatie bleef het bij de eerste veroordeling in maart 2022 bij een boete met uitstel. Deze keer dient onze club effectief € 2500 te betalen. Weggesmeten geld, daar zijn we het over eens.

We komen er nog goed van af. In de uitspraak wordt onder meer verwezen naar tal van initiatieven die we als Buffalo’s in de voorbije jaren ondernamen tegen racisme en discriminatie. Allemaal anders, iedereen Buffalo. Zo zijn we. Zo blijven we.

Maar een volgende keer zal het begrip al veel minder groot zijn. Elke keer opnieuw wacht ons een nieuwe veroordeling. Met elke keer opnieuw hogere boetes. Ook wedstrijden achter gesloten deuren behoren tot de mogelijkheden, zoals geformuleerd wordt in de meest recente veroordeling.

In augustus zullen we samen met de supportersverenigingen en met de supportersraad een initiatief nemen waarbij we in dialoog op zoek gaan naar een Gentse creatieve manier om met kwetsende spreekkoren aan de slag te gaan. Naar het voorbeeld van “U dikke ma…” vinden we vast ludieke alternatieven die niet kwetsend of haatdragend zijn en die bijdragen tot het originele en ludieke karakter dat ons als KAA Gent nog meer kan onderscheiden van anderen.

Daarom dit bericht aan jullie, met ook de duidelijke vraag: kunnen we straks kwetsende en haatdragende spreekkoren achterwege laten en zo een nieuwe veroordeling vermijden? 

We rekenen in deze op jullie gezond en eigenwijs verstand. Want wij zijn KAA Gent.

Namens KAA Gent en de KAA Gent Foundation,

Tom Vandenbulcke en Wim Beelaert