Wat je moet weten over FC Flora Tallinn

Wat je moet weten over FC Flora Tallinn

KAA Gent speelt vanavond zijn eerste wedstrijd in groep B van de UEFA Conference League. In Estland nemen ze het op tegen FC Flora Tallinn. Tijd om deze eerste tegenstander in de groepsfase even onder de loep te nemen.

Geschiedenis en palmares

FC Flora Tallinn werd opgericht in 1990, toen de Sovjet Unie op zijn laatste benen liep. Sinds de onafhankelijkheid van Estland speelt Flora Tallinn een prominente rol in de Meistriliiga, de hoogste voetbalklasse in Estland. Met 13 landstitels is het met ruime voorsprong de meest succesvolle ploeg van Estland. Samen met 8x bekerwinst en 11x Super Cup winst is de trofeeënkast meer dan goed gevuld.

Vorig seizoen

Vorig seizoen, in 2020, pakte Flora Tallinn de dubbel in Estland, met landstitel en bekerwinst. Dit jaar werd daar ook nog de Super Cup aan toegevoegd. In de competitie werd amper 1 keer verloren en de voorsprong op de nummers twee en drie in de eindstand bedroeg respectievelijk 16 en 23 punten. 

Huidig seizoen

In de huidige jaargang 2021 is de tegenstand beduidend groter. FC Flora telt 12 punten achterstand op de leider, maar heeft door het drukke Europese parcours wel drie wedstrijden minder gespeeld. De Esten hebben immers al acht Europese wedstrijden op hun teller staan dit seizoen. De laatste weken zijn ze wel sterk op dreef. Naast de kwalificatie voor de groepsfase van de Conference League waren er ook nog klinkende 0-6 en 5-1 zeges in de laatste twee competitiewedstrijden.

Als kampioen mochten ze starten in de eerste kwalificatieronde van de UEFA Champions League, waar een tegenstander uit Malta uitgeschakeld werd. In de tweede ronde moesten ze tweemaal nipt de duimen leggen tegen Legia Warschau (2-1 en 0-1). Daardoor zakten ze af naar de derde voorronde van de UEFA Europa League, waar ze pas na strafschoppen uitgeschakeld werden door het Cypriotische Omonia Nicosia, dat een ronde later zelf pas na strafschoppen zou verliezen van Antwerp.

Uiteindelijk kwam FC Flora dus in de Play-Off ronde van de UEFA Conference League terecht, waar het Ierse Shamrock Rovers met twee zeges werd verslagen (4-2 en 0-1). Een unieke prestatie voor de Estse kampioen, want voor de eerste keer in de clubgeschiedenis slaagden ze erin om door te stoten naar de groepsfase van een Europees tornooi.

Estse tegenstanders

Voor de Buffalo's is het een allereerste trip naar Estland. Nog nooit eerder kwam Gent uit tegen een Estse ploeg. Flora Tallinn speelde al eenmaal eerder tegen een Belgische ploeg. In 2000 verloren ze in de kwalificaties van de UEFA Cup twee keer tegen Club Brugge (0-2 en 4-1).

Stadion

FC Flora Tallinn werkt zijn thuiswedstrijden af in de A. Le Coq Arena, ook wel Lilleküla Stadium genoemd. Als grootste stadion van Estland biedt het plaats aan 14,336 toeschouwers. Begin september waren de Rode Duivels er ook al te gast, toen België met 2-5 ging winnen. Maar liefst vijf bassispelers en drie invallers van Estland werden toen afgevaardigd door Flora Tallinn.