Seizoenterugblik ’22-‘23 KAA Gent Ladies

Seizoenterugblik ’22-‘23 KAA Gent Ladies

Na een lang een slopend seizoen rolt de bal even niet meer in de Lotto Superleague. Onze Buffalo’s krijgen nu ook even de tijd om de batterijen opnieuw op te laden. Met de jongste kern uit de competitie begon blauw wit aan het seizoen. Een aantal maanden verder, waarin altijd vooruit gekeken is en het Gentse voetbal altijd recht op het doel af ging, is het nu tijd om even terug te kijken op het parcours van onze Gent Ladies.

De sfeer in de kleedkamer zat goed en dat zagen we ook op en langs het veld.”

“We zijn gestart met een zeer jonge en nieuwe ploeg die niet veel ervaring had”, haalt spits Amber Maximus aan, “In het begin hebben we veel geleerd en we zijn dan ook gegroeid doorheen de competitie”, zegt Maximus die dit seizoen tien keer tot scoren kwam.

Na een logische 2-0 nederlaag op de openingsspeeldag tegen titelfavoriet OH Leuven, werden de eerste punten een week later in Limburg binnengerijfd. “Na de onverhoopte drie punten in en tegen Genk beseften we dat er voldoende kwaliteit in de groep zat om een gooi te doen naar Play-Off 1”, kijkt trainer Jorn Van Ginderdeuren terug, “Toch werden we meteen met onze neus op de feiten gedrukt na een gelijkspel tegen Woluwe, een verliesmatch tegen Zulte en een zware nederlaag tegen Club YLA.

Er werd leergeld betaald en iets voor halfweg de reguliere competitie stonden Van Ginderdeuren & co buiten de PO1-plaatsen. “Voor het seizoen wisten we dat november en december de maanden zouden worden waar we ons ticket voor Play-Off 1 moesten verdienen”, gaat de coach verder. “De sfeer in de kleedkamer zat goed en dat zagen we ook op en naast het veld”, merkt voorzitster Dominique Reyns op. “Onze gretige speelsters gingen mee in het verhaal en behaalden een mooie 12 op 15 met als apotheose een overwinning in de Ghelamco Arena tegen rechtstreekse concurrent Zulte Waregem”, pikt Van Ginderdeuren in.

“Ik ben enorm trots op hoe we in Play-Off 1 geraakt zijn.”

Na de winterstop volgde meteen de ontnuchtering na een pijnlijke avond in Woluwe. Maar een week later werd tegen Genk opnieuw gewonnen na een goal in het absolute slot van de wedstrijd. De Buffalo’s deden daarna hun job tegen Aalst. Rechtstreekse concurrent Zulte Waregem verloor en zo was Play-Off 1 een zekerheid.

“Ik ben enorm trots op hoe we tot in Play-Off 1 geraakt zijn”, vertelt voorzitster Dominique Reyns, “Maar liefst acht speelsters maakten de overstap van onze beloften (Eerste Nationale) naar de Super League. Hun talent rendeerde onmiddellijk.”

“Play-Off 1 was de ambitie en ik ben dan ook enorm fier dat we het gehaald hebben. Dat we dit met zo’n jonge ploeg doen, maakt het des te mooier”, sluit Maximus aan. “De speelsters legden van in het begin de lat vrij hoog voor zichzelf. Als coach is het dan ook genieten als ze hun eigen doelstelling verzilveren. Ik kan alleen maar trots zijn als ik zie wat ze er allemaal voor moeten doen en laten.

Die cijfers tonen niet alles, we hebben soms echt wel mooi voetbal op de mat gebracht.”

“In de play-offs mocht alles voor ons”, vertelt Maximus, “We hebben ook onze rol kunnen spelen in de titelstrijd door een punt te pakken in Leuven. Om eerlijk te zijn konden dat er ook drie zijn”, kijkt de spits terug die toen goed was voor de Gentse goal in de 1-1 op Den Dreef.

“Als we neutraal naar de resultaten kijken dan moet je inderdaad toegeven dat twee gelijke spelen in tien wedstrijden te weinig is. De opvolging van de wedstrijden hielp onze kleine kern natuurlijk ook niet om iedere wedstrijd even fris en monter aan de aftrap te verschijnen”, stelt Van Ginderdeuren nuchter.

“Die cijfers tonen niet alles, we hebben soms echt wel mooi voetbal op de mat gebracht”, blikt Reyns toch ook positief terug, “In Play-Off 2 hadden we uiteraard meer punten gepakt. Maar de speelsters hebben in Play-Off 1 nu heel wat extra ervaring kunnen opdoen en dat is voor mij het voornaamste.”

“Als de sfeer goed blijft, zullen de resultaten automatisch volgen.”

“Door de ervaring die we dit seizoen als ploeg opgedaan hebben staan we nu als ploeg ook nog sterker dan in juli”, stelt Maximus. “Als de sfeer goed blijft, zullen de resultaten automatisch volgen”, treedt voorzitster Reyns haar aanvalsleidster bij.

Net zoals voor vele speelsters was het ook voor hoofdcoach Van Ginderdeuren een ontdekkingstocht. “Jorn werd vorige zomer als jonge gast voor de leeuwen gegooid. Maar hij heeft het in zijn eerste seizoen als trainer van een Superleagueteam schitterend gedaan”, stelt Dominique Reyns.

“Natuurlijk worden alle ploegen sterker en zullen we vanaf het eerste moment op niveau moeten zijn. Er zal ook opnieuw weinig marge zijn om een steekje te laten vallen. Maar ik kijk alvast uit naar het vervolg dat we met de groep zullen schrijven”, kijkt coach Jorn Van Ginderdeuren vooruit naar de start van het volgende seizoen.


#COBW #KAAGENTLADIES