KAA GENT ESPORTS: Meet Milan

KAA GENT ESPORTS: Meet Milan

Naast de reguliere competitie treedt KAA Gent ook aan in de ePro League - de online variant van het voetbal. Met Combell (hosting provider met hoofdkantoor in het Gentse en Alternate (leverancier van onder andere gaming apparatuur) als business partners geven we hem graag een extra duwtje in de rug! Tijd om hem én de sport beter te leren kennen.

Wat je moet weten over esports?

Op je computer of spelconsole ooit eens een potje virtueel voetbal gespeeld? Dan heb je dat balletje waarschijnlijk getrapt dankzij FIFA. Dat populairste voetbalsimulatiespel ter wereld wordt uitgegeven door EA Sports. Die spelontwikkelaar heeft een licentie van FIFA, de organisatie achter het internationale voetbal. Al zullen hun wegen weldra scheiden.

Populairder dan Adele

Samen met FIFA werd ook de esports wereld alleen maar populairder. Dat is zelfs te zacht uitgedrukt. Enkele jaren geleden was de Word Cup Finals van League of Legends (een andere esports klepper) in de Mercedes Benz Arena op zes minuten uitverkocht. Om je een idee te geven: Adele doet er tien minuten over om diezelfde arena uit te verkopen.

Naast voetbalgames, zijn er dus nog heel wat andere games populair in de esports wereld. De hype kent trouwens geen grenzen. Er komen zelfs Olympische Spelen voor esports! Voor Combell als IT-bedrijf was het dus een binnenkopper om die snelgroeiende gamingwereld te steunen.

Iedere club in eerste klasse

Als esporter speel je nog steeds FIFA, maar op een heel hoog en vaak professioneel niveau. Bijna elk land heeft ondertussen een esports voetbalcompetitie. Zo heeft iedere Belgische club in de hoogste voetbalklasse een à twee esporters. Die esporters spelen tegen elkaar en op het einde van het seizoen wint één ploeg de competitie. Net zoals bij het voetbal op het échte gras.

Meet Milan

Zo komt de Nederlandse esporter Milan Plevier in the picture. Hij is namelijk de nieuwste Buffalo bij KAA Gent. Combell en Alternate geven hem als business partners dat extra duwtje in de rug! Want de 16-jarige Milan en zijn generatie zijn de toekomst. 

Al contract op zijn dertiende

Als we in de Ghelamco Arena kennismaken met Milan, blijkt dat Gent een groot talent binnengehaald heeft: "Nadat ik een groot FIFA-tornooi won, kreeg ik bij Heracles Almelo op mijn dertiende mijn eerste contract. Ongelofelijk! Want ik ben ooit puur voor het plezier voetbalspelletjes beginnen spelen", zegt de esporter van KAA Gent. "Als tweedeklasser speelt Heracles dit seizoen niet mee in de Nederlandse esports competitie. Dus ik ben blij dat ik ondertussen voor KAA Gent kan spelen. Samen met mijn familie, die mijn trouwste supporters zijn, leer ik de stad keer op keer beter kennen."

Plevier is blij dat hij zijn talenten kan tonen op de virtuele voetbalmat. De jonge kerel zet er namelijk alles voor opzij! "Alle tijd die ik heb, spendeer ik aan FIFA. Voor iets anders heb ik geen tijd. Alhoewel, ik speel natuurlijk ook nog écht voetbal (lacht)."

Nagelbijten tegen Club Brugge

Hoe intensief is esport eigenlijk? Je mag het professioneel gamen niet onderschatten volgens Milan: "Het is niet zomaar een spelletje spelen in je luie zetel. Er komt zowel op mentaal als fysiek vlak veel bij kijken. Door helemaal fit te zijn kan je je beter concentreren op de match. Je moet ook flexibel zijn en tactisch durven bijsturen tijdens de wedstrijd. Die kleine dingen maken het verschil."

Dat tactisch inzicht kwam goed van pas toen hij voor KAA Gent een van zijn spannendste wedstrijden speelde. "Dat was tegen Club Brugge', zegt Milan als hij van de tribune komt. "Als twee grote ploegen tegen elkaar spelen, hangt er een soort rivaliteit in de lucht. Dan is het nog fantastischer om zo'n intense match te winnen, want ik speelde tegen een heel sterke tegenstander."

Bekijk de goal die Milan voor KAA Gent tegen Club Brugge maakt

Sterk bezig

Milan vloerde niet enkel de Bruggelingen. Hij is heel het seizoen al sterk bezig. "Ik verbaas mezelf", zegt hij bescheiden. "Mijn doel was om de top vier te halen, maar er zit misschien veel meer in. Omdat ik voor zo'n grote club als Gent speel, kan ik mezelf tonen binnen de esports. Ooit hoop ik het WK te halen! En de kans zit erin. Want de beste spelers mogen in Londen deelnemen aan de play-offs van de FIFAe World Cup."

Met Combell heeft Milan een enthousiaste twaalfde man achter zit. Ondertussen heeft hij al bijgeleerd over de hostingwereld. "Ik vind het heel leuk dat Combell als business partner van KAA Gent niet enkel esport sponsort, maar ook fanatiek mee supportert voor mij. Ik heb gehoord dat het Combell-team zelfs meekijkt naar mijn matchen. Hopelijk mag dat van jullie baas (lacht)."

Supporter zelf mee voor Milan in de ePro League

Je kan trouwens zelf ook supporteren en juichen voor Milan. Als hij aan zet is voor KAA Gent, kan je zijn match bekijken via het YouTube-kanaal van Eleven Sports. Via de website van Proximus ePro League blijf je op de hoogte over de competitie en het klassement.