Hein Vanhaezebrouck: 'Kantelmoment nodig tegen een topclub'

Hein Vanhaezebrouck: 'Kantelmoment nodig tegen een topclub'

Nog nooit was de Ghelamco Arena zo snel uitverkocht als voor aanstaande zondag. Een kleine maand geleden hing het bordje “Uitverkocht” al aan de loketten van de Gentse ticketverkoop. Wie toch een kaartje kon bemachtigen, hoopt dat KAA Gent eindelijk zijn eerste topwedstrijd in de Ghelamco Arena wint. Geen mooier moment om daarin te slagen dan tegen leider en rivaal Club Brugge. Hein Vanhaezebrouck blikte op zijn persbabbel vooruit naar het beladen duel.

Traditiegetrouw opende Vanhaezebrouck zijn persbabbel met een overzicht van de blessures. Voor Oussalah was er minder goed nieuws. “’Mous’ moet geopereerd worden aan de rugblessure die hem al een hele poos aan de kant houdt. Al valt de operatie nog mee en staat hij waarschijnlijk slechts zes weken aan de kant. Beter nieuws is er van Depoitre. Hij werkte de volledige training probleemloos af, net als Puljic. Brecht Dejaegere stond vandaag voor het eerst op het oefenveld na zijn enkelblessure. Hij nam deel aan de opwarming en werkte nadien individueel. Het is afwachten of hij de wedstrijd tegen Club Brugge haalt.”

Het zal u niet verbazen dat Hein donderdagavond met veel belangstelling het Europese duel van Club volgde. Hij zag hoe blauw-zwart Aalborg met 1-3 opzij zette. “Club vond de juiste oplossingen tegen een georganiseerd Aalborg”, aldus Vanhaezebrouck. “Door die vlotte zege zakken ze zondag met een goed gevoel af naar Gent. Na de nederlaag in Kortrijk en het gelijkspel tegen Lokeren was dat gevoel misschien een beetje verdwenen. Of de opstelling van Michel Preud’homme me verraste? Eerlijk gezegd had ik die formatie dan nog niet verwacht. Op zondag misschien wel. (lacht) Vorig jaar hanteerde Club immers dezelfde spelwijze tegen Kortrijk. Ach, iedere trainer heeft het recht om zich wel of niet aan te passen aan de tegenstander.”

Club Brugge is de laatste topploeg die in de reguliere competitie naar de Ghelamco Arena afzakt. De Gentse fans hopen dat de Buffalo’s eindelijk een grote scalp kunnen veroveren. “We hebben het alle grote clubs lastig gemaakt dit seizoen, maar over ons puntenaantal kunnen we niet tevreden zijn. En op het einde zijn het toch de resultaten die tellen. Waarom het niet lukt? In een topmatch moet alles perfect zijn. Voorin moet je efficiënt zijn en achterin mag je geen foutjes maken. Dit seizoen ontbrak er altijd wel een van die twee zaken bij ons. De kwaliteit van de tegenstander speelt natuurlijk ook een grote rol. Zo moet je tegen Proto of Ryan zuiverder afwerken dan bij andere keepers. Mocht Courtois nog in België spelen, alle spitsen zouden weglopen.”

Zo’n eerste grote zege is vaak de moeilijkste. Ook Vanhaezebrouck beseft dat. “We hebben een ‘déclic’ nodig. Als we één keer zouden winnen, zijn we volgens mij vertrokken. Bij KV Kortrijk maakte ik hetzelfde mee. In ons debuutseizoen in eerste klasse verloren we in de slotminuut tegen Club door een doelpunt van Wesley Sonck. Maar bij mijn terugkeer in 2010 versloegen we FCB meteen bij de start van de competitie. Vanaf dat ogenblik waren we vertrokken. Club kon nadien acht wedstrijden niet meer winnen in Kortrijk. Zo een kantelmoment hebben wij nu ook nodig. Er zijn al heel wat spoken verdwenen in de Ghelamco Arena. Maar ook het laatste spook moeten we nog verdrijven. Hopelijk is het zondag zover.”

(JVDV)

Foto: Yves Masscho