Buffalocup: scoren op en naast het veld

Buffalocup: scoren op en naast het veld

De communitywerking van KAA Gent stelde vandaag Buffalocup voor: een bekertornooi waarbij klassen uit Nieuw Gent kunnen scoren op het veld en in de wijk. De winnaar neemt eind mei 2015 deel aan de nationale Scholencup van de Pro League.

De Buffalocup is een scholencompetitie voetbal voor kinderen uit het lager onderwijs dat in 2015 voor de eerste keer georganiseerd wordt. Een competitie die over heel wat meer gaat dan balvaardigheid, fysieke paraatheid, spelinzicht en scorend vermogen. Aan de eerste editie nemen vier scholen deel uit Nieuw Gent: Sint-Paulus De Deijnestraat, Sint-Paulus Rerum Novarum, BuLo Sint-Jozef en De Panda. De focus van het project ligt op gezondheid, creativiteit, maatschappelijk engagement, sportieve resultaten, fairplay en respect.

Meer dan voetbal

"Met de organisatie van de Buffalocup, gebruiken we voetbal als instrument om kinderen meer kansen te geven op zelfontplooiing en talentontwikkeling. Tegelijkertijd motiveren we hen in het opnemen van een buurtgericht sociaal engagement en in het aannemen van een gezonde levensstijl", zegt schepen van sport en voorzitter van vzw Voetbal in de Stad Resul Tapmaz.

De winnaar van de Buffalocup wordt niet enkel geselecteerd op basis van sportieve resultaten. Elke leerling neemt een rol op zich, ook de leerlingen die liever niet voetballen. De deelnemende klassen worden beoordeeld aan de hand van 5 criteria:

  • Gezondheid: Op de finaledag wordt een gezondheidsmarkt georganiseerd, elke klas heeft er zijn standje met gezonde voeding. Ook de beoordeling van deze activiteit speelt mee bij het toekennen van de Buffalocup.
  • Creativiteit: Een deel van de kinderen neemt rol op zich van supporter. In functie daarvan maken zij spandoeken, verzinnen liedjes, …
  • Maatschappelijk engagement: Kinderen voeren minstens één sociale actie uit in de wijk in samenwerking met andere organisaties.
  • Sportieve resultaten: op 29 april 2015 nemen de verschillende ploegen het tegen elkaar op, elke ploeg bevat ten minste 3 meisjes.
  • Fairplay en respect: Er worden punten toegekend voor het gedrag van spelers en supporters tijdens de wedstrijden.

Buurtgerichte sociale acties

Kinderen van BuLo Sint-Jozef werken samen met OKRA, een beweging van, voor en met gepensioneerden. De kinderen hebben een aantal spelletjes voorbereid die ze met de ouderen spelen. Voor de klas van BuLo Sint-Jozef is dit de 2e buurtgerichte actie in het kader van de Buffalocup. Eerder stond de klas in voor de bediening op een quiz die georganiseerd werd door ziekenzorg Vlaanderen.

De klassen van Sint-Paulus De Deijnestraat en campus Rerum Novarum trokken op vrijdag 3 april naar de afdeling geriatrie van het UZ waar de kinderen in samenwerking met het verplegend personeel en de ergotherapeuten allerlei activiteiten deden met de patiënten: knutselen, gezelschapspelletjes spelen, …

De klas van de Panda bracht de wijk naar de school. Wijkbewoners werden door de kinderen uitgenodigd en getrakteerd op een pannenkoek, thee en koffie. Op de speelplaats werd een ontmoetingsruimte gecreëerd waar mensen uit de buurt aangemoedigd werden om met elkaar in gesprek te gaan, ze werden hierin begeleid door een leerling van de klas.

Bekijk alvast het fotoalbum op de Facebookpagin van Voetbal in de stad

Finaledag Buffalocup

Op 29 april 2015 volgt de ontknoping van het de Buffalcup op de terreinen van Hou ende Trou Zwijnaarde. Die dag komen de deelnemende klassen ‘s ochtends samen voor de gezondheidsmarkt in de refter van BuLo Sint-Jozef, waarna de kinderen zich in groep naar de terreinen van Hou ende Trou Zwijnaarde begeven. Daar vindt de ontknoping plaats van het toernooi met het afwerken van de wedstrijden en het aanduiden van de uiteindelijke winnaar.

Pro League Scholencup

De winnaar van de Buffalocup vertegenwoordigt KAA Gent op de Pro League Scholencup, het overkoepelend nationaal finale tornooi. Pro League organiseert dit scholentoernooi op 30 mei op de terreinen van KVRS Waasland­ – Beveren. Elk team uit eerste klasse vaardigt een ploeg af.

De eerste editie van de Buffalocup wordt georganiseerd in de wijk Nieuw Gent in nauwe samenwerking met de deelnemende scholen, Pro League, Brede School Nieuw Gent, de lagere scholen van Nieuw Gent, het Universitair Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent en voetbalclub Hou ende Trou Zwijnaarde.