Wat je moet weten over FK Partizan

Wat je moet weten over FK Partizan

Speeldag 3 - UEFA Conference League groep B - 21-10-2021 om 21:00 u

Op de derde en vierde speeldag van de UEFA Conference League nemen onze Buffalo's het twee keer op tegen het Servische FK Partizan Belgrado, dat net als Gent een foutloze start nam in groep B met 6 op 6. Tijd om deze nieuwe tegenstander even onder de loep te nemen.

Bekijk onderaan de pagina ook de persconferentie van Hein Vanhaezebrouck en Joseph Okumu en een wedstrijdprognose van oud-Buffalo Darko Anic

Geschiedenis en palmares

FK Partizan werd opgericht in 1945 en speelde oorspronkelijk in blauw en rood, maar ruilde die kleuren in 1958 voor het huidige zwart-wit. Samen met stadsgenoot Rode Ster domineerden beide clubs uit Belgrado het Joegoslavische voetbal. Na het uiteenvallen van Joegoslavië zetten beide clubs hun hegemonie verder in de Servische competitie. Opgeteld komt Partizan uit op 27 landstitels en 16 bekerzeges.

Op Europees vlak is Partizan een vaste waarde, ze zijn al voor het 26ste (!) jaar op rij van de partij. Toen de Europa Cup I (de voorloper van de Champions League) in 1955 werd opgericht, had Partizan de eer om de allereerste wedstrijd te mogen spelen. Het schakelde eerst Sporting Lissabon uit, om in de kwartfinales nipt te stranden tegen het Real Madrid van Di Stefano, dat uiteindelijk ook het tornooi zou winnen.

Tien jaar laten beleefde FK Partizan zijn absolute Europese hoogtepunt. In diezelfde Europa Cup I schakelden ze achtereenvolgens Werder Bremen, Sparta Praag en Manchester United uit. In de finale tegen Real Madrid, op de Heizel in Brussel, mochten ze zelfs even dromen van de allerhoogste bekroning na een voorsprong in de tweede helft, maar de Spanjaarden wisten het tij toch nog te keren en kaapten de hoofdprijs weg. Nadien haalden ze nog eens de kwartfinales van de UEFA Cup in 1990 (uitgeschakeld door Dinamo Boekarest) en recenter was er in 2005 een plek in de 1/16de finales van de Europa League, waar CSKA Moskou te sterk bleek.

Vorig seizoen

Met 10 landstitels waren ze lang de meest succesvolle ploeg in Servië, maar vorig seizoen werden ze voorbijgestoken door grote rivaal Rode Ster, dat zijn vierde opeenvolgende titel pakte. Dat ze ook nog de bekerfinale verloren na strafschoppen maakte het extra pijnlijk.

Ook in Europa viel er vorig seizoen weinig te vieren voor Partizan. In de derde voorronde van de Europa League werden ze roemloos uitgeschakeld door Charleroi. Een vroegtijdige exit dus van het Europese toneel.

Huidig seizoen

Dit seizoen lijkt Partizan echter goed op weg naar eerherstel. Het raast als een bezetene door de eigen competitie en pakte 34 op 36. Met 36 gemaakte doelpunten en amper 3 goals tegen staan ze logischerwijs aan kop van het klassement, al blijft Rode Ster op korte afstand volgen. Met Ricardo Gomes hebben ze ook de topschutter in huis. Hij trof al 14 keer raak in 12 wedstrijden en is dus iemand om in de gaten te houden.

Ook in Europa loopt het als een trein. Het Slovaakse Dunajska Streda was nog een opwarmertje in de tweede kwalificatieronde van de Conference League. Maar in de volgende voorrondes wisten ze wel twee tegenstanders uit sterkere voetballanden uit te schakelen. Het Russische Sochi werd na strafschoppen geëlimineerd en het Portugese Santa Clara moest ook wijken op weg naar de groepsfase. In groep B begonnen ze - net als de Buffalo's - met 6 op 6 tegen Flora Tallinn en Anorthosis Famagusta (telkens 2-0).

Servische tegenstanders

De Buffalo's speelden eenmaal eerder tegen een Servische ploeg. Vorig seizoen trof Gent de grote rivaal Rode Ster in de groepsfase van de Europa League. maar twee keer trokken ze aan het kortste eind.

FK Partizan trof al vijf keer een Belgische tegenstander, maar kende weinig succes. Tegen Standard (Uefa Cup 2008), Club Brugge (Europa League 2009), Genk (voorronde Champions League 2011) en Charleroi (voorronde Europa League 2020) bleef het telkens met lege handen achter. Enkel in 2010 waren ze succesvol, toen ze Anderlecht uit de groepsfase van de Champions League wisten te houden na strafschoppen.

Stadion

Al sinds 1949 werkt FK Partizan zijn thuiswedstrijden af in het Partizan Stadium, waar een kleine 30.000 toeschouwers voor een helse sfeer kunnen zorgen. Het stadion ligt op nog geen 500 meter van het stadion van grote stadsrivaal Rode Ster, waar de Buffalo's vorig seizoen reeds op bezoek kwamen.

Persconferentie Hein Vanhaezebrouck en Joseph Okumu

Wedstrijdprognose van oud-Buffalo Darko Anic