Persconferentie voor KAA Gent - Braga

Speeldag 5 - UEFA Europa League groep H - 24-11-2016 om 19:00 u

Hein Vanhaezebrouck opende zijn persconferentie met de vaststelling dat er opnieuw een erg drukke periode zit aan te komen voor de Buffalo’s: “We staan voor periode van 4 matchen in 10 dagen – als we doorgaan in de beker tegen Lokeren, zal dat bovendien nog een 2e keer voorvallen. We hadden dit seizoen 3 doelstellingen: het goed doen in de beker en de competitie  én proberen Europees te overwinteren. De wedstrijd morgen en die op 30 november (Croky Cup tegen Lokeren, nvdr.) gaan dus mee bepalen in hoeverre ons seizoen geslaagd zal zijn. Dit wordt dus een belangrijke periode voor de club, de staf en de spelers. Als we morgen verliezen is onze Europese campagne voorbij. Als we verliezen van Lokeren volgende week, dan is ook onze bekercampagne voorbij. Ik hoop dus dat we beide wedstrijden naar ons toe kunnen trekken, ons lot in eigen handen kunnen houden en dat we de volgende keer dat we elkaar hier zien, nog steeds meestrijden op drie fronten.

Focus behouden, fouten vermijden

“We gaan er alles aan doen om te winnen, dan gaan we met een betere uitgangspositie naar Konyaspor en hebben we daar voldoende aan een punt. Ook de spelers willen Europees verder bekeren. Als je ziet welke interessante tegenstanders misschien uit de Champions League afzakken naar de Europa League, dan is hebben we een goede kans op een mooie affiche.

Net als vorig jaar hebben we ook dit seizoen Europees al heel goede wedstrijden gespeeld. In Braga vond ik ons heel goed en verdienden we meer. Ook in Shakhtar zijn we, ondanks de uitslag, niet weggespeeld, hoewel we onszelf in de voet schoten door die vermijdbare tegendoelpunten. Maar dat is nu net het punt: je speelt op een niveau waarop je geen fouten mag maken. We hebben in de Champions League bij momenten fantastisch gespeeld, maar we hebben evengoed cadeaus uitgedeeld, de tweede goal van Zenit in Rusland bijvoorbeeld. ik herinner me ook nog een terugspeelbal in de voeten van de tegenstander hier thuis tegen Wolfsburg. Thuis tegen Braga, met de steun van het publiek, kunnen we winnen, maar dan mag je geen fouten maken. Vorig jaar thuis tegen Lyon, Valencia en Zenit hebben we bewezen dat we dat kunnen.

12e man maakt thuis het verschil:

Daarom ben ik ook zo blij met ons publiek. Zij hebben ons al ongelofelijk gesteund op belangrijke momenten. Onze sterke thuisreputatie is dan ook geen toeval. Zo zat er volgens mij meer in tijdens onze thuismatch tegen Shakhtar. Zonder de fouten die we maken net voor rust, hadden we die match misschien kunnen winnen. Zeker als je ziet dat we, zelfs op achterstand, moed putten uit de steun van het publiek en toch nog twee doelpunten maken. Onze supporters  zijn dus heel belangrijk voor ons en zorgen altijd voor een meerwaarde. Daarom hebben we met de spelers en de staf ook een oproep gedaan om ons te steunen met een vol stadion morgen. Ik hoor dat ze die massaal beantwoorden. De kans is dus groot dat we morgen voor een vol huis spelen. Bovendien spelen we al om 19u, dus een perfect uur om de kinderen nog eens mee te nemen.

MILICEVIC: "Publiek maakt mee het verschil"

Voor de grote matchen kijkt men hier naar Milicevic, ben je klaar voor de wedstrijd van morgen?”, vroeg één van de vaste KAA Gent-watchers aan ‘Mili’. Met de minzame lach hem eigen antwoordde de Zwitser met Servische roost: “Ik hoop het. Ik voel me in elk geval klaar. Bij zo’n matchen moet je echt top top zijn, met een maximale focus. We hebben tegen Shakhtar gezien hoe efficiënt zij waren, hopelijk hebben we daaruit geleerd. Maar ik heb een scherpe groep gezien, er werd goed getraind. We zijn na de internationale break goed herbegonnen met onze eerste uitoverwinning tegen Moeskroen. Hopelijk kunnen we die lijn doortrekken.

Over het belang van de supporters: “Natuurlijk kennen we het belang van het publiek. Denk maar terug aan die wedstrijd thuis tegen Valencia. We stonden 0-0 aan de rust, maar het publiek was ongelofelijk enthousiast en gaf ons een stormachtig applaus dat we tot in de kleedkamer hoorden. 19.000 mensen die achter je staan, dat geeft een gigantische boost. Weet je, de coach vraagt ons tijdens een training of match wel eens om 10% extra te geven om zo het verschil te maken. Wel, als de supporters ons thuis vooruitschreeuwen, dan doen ze wat de coach bedoelt: ze geven ons die 10% extra die nodig is om het verschil te maken.”