Hein Vanhaezebrouck: 'We zijn klaar voor de competitie'

Hein Vanhaezebrouck: 'We zijn klaar voor de competitie'

Tijdens de ploegvoorstelling op de Gentse Feesten kwam de kampioensbeker nog een laatste keer tevoorschijn. Maar vanaf nu kijken de Buffalo’s enkel nog naar de toekomst. Na twaalf oefenwedstrijden en een Supercup strijdt KAA Gent zondag tenslotte weer om punten. In Westerlo wil Hein Vanhaezebrouck meteen een resultaat neerzetten.

Op zijn eerste persbabbel van het nieuwe seizoen had Hein Vanhaezebrouck meteen heel wat teamnieuws te melden. “Gershon trainde donderdag voor het eerst buiten. We wachten af hoe zijn lichaam daarop reageert, maar de wedstrijden tegen Westerlo en Genk komen in ieder geval te vroeg voor hem. Ook Matton staat nog enkele dagen aan de kant. Hij heeft een infectie op de huid van zijn dijbeen. Er zit zelfs een abces op. Pedersen revalideert nog na zijn meniscusblessure. Johansson is woensdag gearriveerd, maar trainde nog niet mee door een enkelverstuiking. Daardoor miste hij ook de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League met Malmö.” Vanhaezebrouck besliste verder om Horemans en Özkan terug te zetten naar de beloftenkern. “Een bewuste keuze”, verduidelijkt de coach. “Ze zijn beiden amper 17 jaar en moeten nog stappen zetten. Bij de beloften zullen ze sneller doorgroeien naar een hoger niveau. Al zullen ze wel wekelijks met ons meetrainen.”

En dus zitten er zondag weinig nieuwe namen op de bus richting Westerlo. Bij de Kemphanen waren er afgelopen zomer wel veel veranderingen. “Westerlo is sterker geworden dan vorig jaar”, weet Vanhaezebrouck. “Ze hebben in alle linies kwaliteit en ervaring binnengehaald. Kijk maar naar hun transfers: Van Hout, Daems, Hyland en De Ceulaer. Aangezien we vorig jaar niet konden winnen in het Kuipje, wordt deze partij dus zeker geen evidentie. Daarom hoop ik dat er, ondanks de Gentse Feesten, toch veel supporters afzakken naar de wedstrijd. Want zelfs op verplaatsing voel je de aanwezigheid van de twaalfde man. Dat was vorig jaar ook het geval in Cercle Brugge. 90 minuten lang moedigden de fans ons aan op de eerste speeldag. En dat ondanks de slechte partij. Achteraf bekeken hebben die supporters er wel veel voor in de plaats gekregen. (lacht)”

Volgens Vanhaezebrouck lag die mindere prestatie op de openingsspeeldag aan de nervositeit. “Hopelijk is die nu weggevallen. Het feit dat we verder bouwen op vorig seizoen zou daarvoor moeten zorgen. Want normaal zullen er geen nieuwkomers op het veld staan. Bovendien hebben we een prima voorbereiding achter de rug en kan ik kiezen uit een ruime selectie. KAA Gent is dus klaar voor de competitiestart. Al zijn er nog steeds dingen die beter moeten. Zo misten we te veel kansen in de oefenduels – iets dat in de tweede seizoenshelft nochtans beter was. Als we niet efficiënter worden zullen we hier en in Europa het deksel op de neus krijgen.”

En voor wie twijfelde, Vanhaezebrouck wil er meteen staan in het eerste duel van deze voetbaljaargang. “Iedere wedstrijd is belangrijk. Zeker omdat onze seizoenstart niet makkelijk is. Na Westerlo volgen immers wedstrijden tegen Genk en Anderlecht. Met dat programma in het achterhoofd verliezen we zondag dus maar beter niet. Of ik verwacht dat tegenstanders ons anders zullen benaderen na de titel? Dat deden ze vorig jaar ook al, doordat we steeds op de tweede of derde plek stonden. Alleen genieten we nu misschien iets meer aanzien.”

(jVDV)
Foto: Yves Masscho