Hein Vanhaezebrouck: 'Oogsten wat we tegen Club Brugge gezaaid hebben'

Hein Vanhaezebrouck: 'Oogsten wat we tegen Club Brugge gezaaid hebben'

KAA Gent verkeert in bloedvorm. Sinds de jaarwisseling verzamelde niemand meer punten dan de Buffalo’s (14). En buitenshuis werden de troepen van Hein Vanhaezebrouck al vijf wedstrijden niet meer opzij gezet. Knappe cijfers die de Gentse coach maar wat graag wil doortrekken op het veld van Waasland-Beveren. 

Dubbel feest bij de Buffalo’s op donderdag. Zowel kapitein Sven Kums als doelman Matz Sels vierden hun verjaardag. Ook Hein Vanhaezebrouck had reden tot feesten, want zijn blessurelijstje is herleid tot een minimum. “Oussalah werd donderdag met succes geopereerd aan zijn rugblessure. Na de ingreep moet hij normaal opnieuw de oude worden. Er wordt rekening gehouden met een herstelperiode van zes weken. Dus misschien kunnen we nog op hem rekenen in de play-offs. Daarnaast liep Soumahoro gisteren een voetverzwikking op aan het einde van de training. Voor de rest is iedereen fit. Ook Sven Kums en Brecht Dejaegere.”

Niets dan goed nieuws dus bij de Buffalo’s, die nu wel erg dicht in de buurt komen van een plek in PO I. “Dit weekend kunnen we zeker zijn van onze plaats bij de eerste zes”, weet Vanhaezebrouck. “Als wij de drie punten pakken op het veld van Waasland-Beveren en Charleroi wint niet van Lokeren, dan is er zekerheid. En mocht het zondag toch foutlopen, ziet het er nog steeds niet slecht uit voor ons. Op de laatste speeldag moeten we wel nog naar Anderlecht, maar ook onze concurrenten hebben nog lastige partijen voor de boeg. Ach, we moeten alleen naar onszelf kijken, zoals we dat al het hele seizoen doen.”

Over een deelname aan PO I twijfelen analisten niet meer, zij rekenen KAA Gent zelfs al tot het kransje kandidaten voor het kampioenschap. Hein Vanhaezebrouck tempert die verwachtingen. “Ach, dat is de typische gang van zaken. We zijn een ploeg voor PO I. Op dit momenten mogen we zeker niet vooruit lopen op de zaken. Wat wel vast staat is dat het spannende play-offs zullen worden. Als Club en Anderlecht na dertig speeldagen een voorsprong van 5 punten hebben, betekent dat een verschil van anderhalf punt per tien wedstrijden. De andere ploegen opeens opeten in de play-offs zullen ze dus zeker niet doen. De factoren geluk en beslissingen van de scheidsrechters kunnen dan ook een grote rol spelen in de eindstrijd. Maar laat ons daar nog niet teveel aan denken. Onze focus ligt nu op de partij in Beveren. Want als je daar verliest, was onze overwinning vorig weekend zinloos. We moeten oogsten wat we tegen Club gezaaid hebben.”

De Waaslanders zijn momenteel verwikkeld in een hevige degradatiestrijd en tellen amper twee punten voorsprong op nummer vijftien Moeskroen. Toch verwacht Hein Vanhaezebrouck een lastige avond op de Freethiel. “We mogen ons zeker niet vergalopperen zoals KV Kortrijk enkele weken geleden. En ook in Standard kon Beveren punten meegenomen hebben. We moeten dus op onze hoede zijn. Beveren is een goed georganiseerd team dat snel probeert uit te breken. Ze dwingen kansen af en gaan op zoek naar een doelpunt. Het is een team met kwaliteiten én gebreken. Van dat laatste zullen we proberen profiteren, terwijl we hun sterktes onder controle moeten houden.”

(JVDV)

foto: Yves Masscho