In Memoriam: André Van Herpe

In Memoriam: André Van Herpe

Oud-KAA Gent-speler André Van Herpe is op 90-jarige leeftijd overleden. Van Herpe was meer dan 10 jaar een van de drijvende krachten in een van de sterkste elftallen in de clubschiedenis. 

Technische begaafdheid, tactisch inzicht, een afgemeten pass, spelintelligentie en een sterke fysieke conditie. Dat was voetballer André Van Herpe in een notendop. Een complete speler, zoals trainer Edmond Delfour hem ooit noemde. Een speler ook die 'het' zag en die met zijn passes voor voortdurende vleugelwisselingen zorgde.

Van Herpe voetbalde van 1952 tot 1962 in het eerste elftal van de Gantoise. Hij vormde er jarenlang een sterk team met onder meer keeper Mance Seghers (gekozen tot beste doelman ooit van KAA Gent), Norbert Delmulle, Richard Orlans, Roland Storme, Léon Mokuna en Maurice Willems.

Met de Buffalo’s werd Van Herpe tweede in de Belgische competitie in 1955 en drie keer derde (1954, 1957 en 1958). Hij heeft ook 10 selecties voor de Rode Duivels op zijn naam staan. In totaal speelde Van Herpe 243 wedstrijden in de eerste klasse en maakte hij 33 doelpunten. Op deze teamfoto uit 1955 zie je Van Herpe centraal onderaan naast Mokuna. 

Richard Orlans, zijn ploegmaat van destijds, omschrijft hem als "een speler met vooral een lange pass, een goeie techniek én een werker". "André was zeker geen luierik", zegt Orlans. De intussen overleden Léon Mokuna noemt hem zelfs onomwonden "de beste speler van de Gantoise. Hij zorgde voor de verbinding tussen de verdediging en de aanval."

Na zijn carrière was Van Herpe één van de oprichters van het minivoetbal in Vlaanderen.

KAA Gent wenst de familie van André veel sterkte toe. De club zal hem tijdens de de wedstrijd tegen Standard herdenken in de 52e minuut. André krijgt ook een plaatsje op onze herdenkingsmuur.


#COBW #INMEMORIAM #NIEMANDGAATVERLOREN