Sven Kums: 600 wedstrijden als prof

Sven Kums: 600 wedstrijden als prof

De wedstrijd tegen Royal Antwerp FC was voor Sven Kums zijn 600e als voetbalprof. Meer dan 1 op 3 van die wedstrijden speelde hij voor KAA Gent. Kums kan dus met recht en rede een boegbeeld van de club genoemd worden.

Hij werd bij onze Buffalo's Belgisch landskampioen, won vorig seizoen de Beker van België en veroverde ook 2 keer de Supercup. Daarnaast werd hij in 2015 beloond met de Gouden Schoen als beste Belgische voetballer, na een fantastische seizoen met 16 doelpunten en 8 assists. Hij blonk ook uit in de Champions League en werd zelfs verkozen in het Team of the Group Stage. 

Sven Kums: 600 profmatchen in cijfers 

  • KAA Gent: 228 wedstrijden, 25 goals, 26 assists 
  • KV Kortrijk: 127 wedstrijden, 15 goals, 17 assists
  • Heerenveen: 81 wedstrijden, 5 goals, 10 assists
  • Anderlecht: 78 wedstrijden, 5 goals, 7 assists
  • Zulte Waregem: 41 wedstrijden,  5 goals, 6 assists
  • Udinese: 29 wedstrijden, 1 assist
  • SK Lierse: 14 wedstrijden, 1 goal, 3 assists
  • Heerenveen U21: 2 wedstrijden, 1 goal, 1 assist

Kums kreeg zijn opleiding bij Anderlecht maar begon zijn profcarrière in het seizoen 2006-2007 bij SK Lierse als huurspeler. Het seizoen erop werd hij opnieuw verhuurd, ditmaal aan KV Kortrijk. Daar maakte hij voor het eerst kennis met Hein Vanhaezebrouck. Hij werd er een vaste waarde in zijn elftal en werd met KVK ook kampioen in tweede klasse in 2008. Kums groeide bij Kortrijk uit tot een van de spilfiguren en verliet de cub in 2011 voor het Nederlandse Heerenveen waar hij door o.a. Marco Van Basten getraind werd en zijn eerste Europese duels speelde.  

Na 2 seizoenen in de Eredivisie keerde hij terug naar België. Bij Zulte Waregem en in een elftal met Thorgan Hazard werd hij opnieuw een van de sterkhouders en speelde met Essevee de (verloren) bekerfinale tegen Lokeren. Op 1 juli 2014 tekende hij een contract bij KAA Gent. And the rest is history... 

Kums verliet de Buffalo's in 2016 en trok via Watford naar Udinese. Het seizoen daarop ging een droom in vervulling toen hij bij Anderlecht kon tekenen, de club waar hij 12 jaar lang zijn jeugdlopeiding genoot. De hereniging werd echter geen onverdeeld succes en 2 seizoenen later koos Kums terug voor de club waar hij zijn grootste successen als voetballer had geboekt. Onder Jess Thorup werd Kums bij zijn terugkeer in 2019 direct terug een vaste waarde in de basiself, wat hij tot op heden nog steeds is.