Wat je moet weten over Anorthosis Famagusta

Wat je moet weten over Anorthosis Famagusta

Speeldag 5 - UEFA Conference League groep B - 25-11-2021 om 21:00 u

KAA Gent speelt vanavond in Cyprus tegen Anorthosis Famagusta op de vijfde speeldag van de UEFA Conference League. Tijd om deze tegenstander even onder de loep te nemen.

Geschiedenis en palmares

Anorthosis Famagusta FC werd opgericht in 1911, maar door het Grieks-Turkse conflict over Cyprus speelt het zijn wedstrijden sinds de jaren '70 niet meer in Famagusta. De nieuwe uitvalsbasis is Larnaca. Geen onbekende plek voor de Buffalo's, want ze speelden er twee jaar geleden al eens tegen AEK Larnaca in de voorrondes van de Europa League.

Famagusta is met 13 landstitels een van de meest succesvolle clubs in Cyprus, na de twee ploegen uit de hoofdstad Nicosia: APOEL en Omonia. De laatste titel dateert wel al van het seizoen 2007-2008. In het daaropvolgende seizoen bereikte Anorthosis een absoluut hoogtepunt in zijn geschiedenis. In de voorrondes van de Champions League schakelden ze eerst FC Pyunik en het Oostenrijkse Rapid Wien uit, om vervolgens in de laatste voorronde te stunten tegen het Griekse Olympiakos. De Cyprioten stonden ook meer dan hun mannetje in de groepsfase, met winst tegen Panathinaikos en gelijke spelen tegen Werder Bremen en Inter. De zes gesprokkelde punten waren net niet voldoende om door te stoten.

Na dat stuntseizoen volgde een lange periode waarin de prijzenkast op slot bleef. Tot 15 mei van dit jaar, toen Anorthosis de bekerwinst binnenhaalde, de elfde in hun geschiedenis. Stond die dag ook op het veld: Giorgi Kvilitaia, die toen door Gent uitgeleend werd aan de Cyprioten. Kvilitaia kende een goed seizoen bij onze komende tegenstander en werd clubtopscorer met 15 doelpunten in 37 wedstrijden. Hij speelde zich zo in de harten van de supporters, maar die liefde was snel bekoeld toen hij tijdens de zomerstop de overstap maakte naar rivaal APOEL. De Buffalo's zullen hun ex-ploegmakker dus niet tegenkomen.

Anorthosis een van de vier Cypriotische clubs die nog nooit naar tweede klasse zakten (naast APOEL en Omonia Nicosia en Apollon Limassol). Daarnaast waren ze de eerste Cypriotische club die zich kwalificeerden voor de Champions League groepsfase én zijn ze ook de eerste die zich voor de nieuwe Conference League kwalificeerden via de voorrondes.

Vorig seizoen

De bekerwinst was uiteraard het hoogtepunt van Anorthosis in het voorbije seizoen, maar in de competitie kon het geen echte rol van betekenis spelen. Het plaatste zich wel voor de Play-Offs, maar eindigde daarin vierde, op 22 punten van kampioen Omonia Nicosia. Het Europese avontuur strandde in de derde voorronde van de Europa League, na een nipte 3-2 nederlaag tegen FC Basel.

Huidig seizoen

In de huidige jaargang startte Anorthosis in de derde voorronde van de Europa League, waar ze de duimen moesten leggen tegen Rapid Wien. In het vangnet van de Conference League waren ze wel succesvol. Dankzij een 3-1 zege tegen Hapoel Beer-Sheva bereikten ze voor de tweede keer in hun bestaan de groepsfase van een Europees tornooi. Toeval of niet, maar hun huidige coach Temur Ketsbaia stond ook aan het sportieve roer toen ze voor het eerst een Europese groepsfase bereikten, toen in de Champions League.

Na 9 speeldagen in de Cypriotische competitie bezet Anorthosis de 9e plek uit 12 ploegen. Een tegenvallend seizoen voorlopig dus.

De Buffalo's speelden eenmaal eerder tegen een Cypriotische ploeg, nog maar twee jaar geleden tegen AEK Larnaca. In Cyprus werd het 1-1, maar in de Ghelamco Arena leidden Depoitre en David Gent naar een 3-0 zege.
Tijdens de eerste confrontatie in de groepsfase werd het 2-0 in de Ghelamco Arena.

Anorthosis Famagusta nam het al vier keer op tegen een Belgische tegenstander. Op Belgische bodem verloren ze telkens, maar in 2010 wisten ze in de voorrondes van de Europa League wel door te stoten ten koste van Cercle Brugge. De eerdere confrontaties met Anderlecht (2000), Lierse (1997) en Beerschot (1971) resulteerden telkens in de uitschakeling.

Stadion

Anorthosis werkt zijn thuiswedstrijden af in het Antonis Papadopoulos stadion. Dat biedt plaats aan 10230 toeschouwers en doet in zekere zin wat terugdenken aan het ter ziele gegane Jules Ottenstadion. UEFA wedstrijden zoals in de Conference League worden echter in het GSP in Nicosia afgewerkt waar dus ook de wedstrijd van deze avond zal doorgaan.