Hein Vanhaezebrouck: 'Het stadion moet al voor de aftrap kolken'

Hein Vanhaezebrouck: 'Het stadion moet al voor de aftrap kolken'

Tijdens de Play-offs daverde de Ghelamco Arena vijf keer op zijn grondvesten. Hein Vanhaezebrouck wil die trend meteen doortrekken in de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen. “Het stadion moet al voor de aftrap kolken”. KRC Genk, morgen de eerste gast van de landskampioen, is bij deze gewaarschuwd.

Debuteren Kalifa Coulibaly en Erik Johansson straks voor de Buffalo’s? Het zou zomaar kunnen. De twee nieuwkomers maken deel uit van de wedstrijdselectie van Hein Vanhaezebrouck. Op Matton is het nog even wachten. “Hij werkt momenteel apart op het veld”, aldus Vanhaezebrouck. “Gershon revalideert verder en mist normaal ook de wedstrijden tegen Anderlecht en STVV. Pedersen trainde woensdag mee, maar bleef donderdag binnen.”

De rest van de groep herpakte zich deze week op training na een teleurstellende openingspartij in Westerlo. “Ik zag bij heel wat jongens een positieve reactie. We hebben in onze analyse dan ook duidelijk aangetoond wat er niet goed was. Zo’n confrontatie met jezelf is niet evident, maar wel noodzakelijk om progressie te maken. En wie daar niet mee om kan, zal nooit een topcarrière hebben. Ach, tegen Westerlo was de mentaliteit het probleem niet. We brachten gewoon te weinig kwaliteit. In ons eerste thuisduel willen we een betere prestatie neerzetten.”

De eerste tegenstander in de Ghelamco Arena is meteen een Play-Off I-kandidaat. “KRC Genk is een G5-club en heeft dit seizoen de ambitie om Play-off I te spelen. Ik lees zelfs dat ze een vierde titel willen pakken. Ze worden dus een serieuze concurrent voor ons. We moeten vrijdag tonen dat we er staan en iedereen kunnen kloppen. Dat wordt niet makkelijk, want vorig seizoen konden we niet winnen van Genk.”

Hein rekent daarom op de steun van de Gentse aanhang. “Weet je, de sfeer in de Ghelamco Arena was vorig seizoen een van de meest aangename evoluties. De eerste wedstrijden was het allemaal nog wat afwachtend – het voetbal was dan ook niet fantastisch. Maar bij elk doelpunt voelde je toch een kleine voorschok. Tijdens de Play-Offs is de vulkaan uitgebarsten. Je hoorde toen niet enkel de harde kern, maar het hele stadion. Ik hoop dat onze fans die lijn dit seizoen doortrekken.  De arena moet al voor de wedstrijd kolken.”

Opvallend: beide coaches worden herenigd met hun voormalige rechterhand. Peter Balette verliet de landskampioen voor Genk, Rudy Cossey trok naar de Buffalo’s. “Tips heb ik nog niet gevraagd aan Rudy”, lacht Vanhaezebrouck. “Vorig jaar speelden we vier keer tegen Lokeren (de ex-club van Peter Maes, red.), dan ken je het systeem wel. Misschien kan Peter (Balette, red.) meer aanwijzingen geven over ons. Al zal dat vooral externe informatie zijn, zoals de mentaliteit van een speler. De rest kom je ook te weten door analyses of beelden. Dat hij onze signalen kent bij stilstaande fases? Ik verander regelmatig eens, hoor. (knipoogt) Het wordt in ieder geval een blij weerzien met Peter. Ook bij Rudy zal dat zo zijn. Misschien moeten de assistenten eens van dug-out wisselen. (lacht)”

(JVDV)
Foto: Yves Masscho