Chakvetadze scoort eerste doelpunt ooit in UEFA Nations League

Donderdagnamiddag mochten Kazachstan en Georgië de spits afbijten van de gloednieuwe UEFA Nations League. Twee Buffalo's mochten het van nabij meemaken, want zowel Giorgi Chakvetadze als Giorgi Kvilitaia stonden aan de aftrap. Georgië won de wedstrijd met 0-2 en Chakvetadze eiste een glansrol op. In de 69ste minuut scoorde hij de 0-1 voor Georgië, eentje voor de geschiedenisboeken, want het was het eerste doelpunt ooit in de UEFA Nations League.

Bovendien maakte hij dat historische doelpunt in stijl. Vanop links sneed hij naar binnen en van net buiten de zestien vlamde hij de bal heerlijk in de rechterbovenhoek binnen. Wat een beauty!

Na een owngoal eindigde de wedstrijd uiteindelijk op 0-2, waardoor Georgië de leiding neemt in groep 1 van League D; Kvilitaia werd na 65 minuten vervangen, Chakvetadze speelde 75 minuten. Beide Giorgis staan zondag mogelijks opnieuw op het veld wanneer Georgië het thuis opneemt tegen Letland.

Lovre Kalinic

Zoals verwacht stond Lovre Kalinic tegen Europees kampioen Portugal onder de lat als nieuwe nummer 1  bij vice-wereldkampioen Kroatië. Vooral in de beginfase werd zijn doel verschillende malen onder vuur genomen door de Portugezen maar Kalinic stond pal. Een vrije trap van Neves leek naar de kruising te draaien en ging uiteindelijk nipt naast. Hoedanook leek het erop dat Kalinic de bal had gepakt. Daarna moest hij nog enkele keren gepast tussenkomen bij hete standjes kort bij zijn doelmond.  In de 18e minuut maakte Perisic een beetje tegen de gang van het spel in de 0-1. Goed een kwartier later maakte Pepe in zijn honderdste interland de gelijkmaker. Kalinic was kansloos op de goed geplaatste kopbal van de genaturaliseerde Braziliaan. Enkele minuten later moest Kalinic ingrijpen bij een diepe bal van de Portugezen en kwam hij zijn doel uitgesneld. Zijn verdediger Domagoj Vida was echter eerder op de bal; Kalinic hield nog in maar raakte Vida toch vol op de bovenarm waardoor deze het veld moest verlaten. In de tweede helft verwaterde de match door de vele vervangingen en werd Kalinic minder op de proef gesteld. Op dinsdag 11/9 speelt Kroatië in Spanje zijn eerste duel in de Nations League.

Portugal - Kroatië: 1-1 (Klik voor een samenvatting)

Roman Yaremchuk

Ook bij Oekraïne begon een Buffalo in de basiself: Roman Yaremchuk nam, net als in onze laatste wedstrijd tegen Cercle, plaats in de punt van de spits en mocht zo opnieuw een item van zijn bucketlist schrappen: debuteren voor Oekraïne. Tsjechië nam een blitzstart en scoorde al na 4 minuten de 1-0 via Roma-spits Patrick Schick. Direct daarna kreeg Yaremchuck twee mooie kansen om zichzelf een memorabel debuut te bezorgen maar hij kopte zowel in de 5e als in de 6e minuut voorlangs. Konoplyanka (Schalke 04) maakte echter gelijk in de extra time van de eerste helft. In de tweede helft was Yaremchuk nog betrokken bij enkele gevaarlijke fases: in de 68e minuut werd hij door Marlos (Shaktar) aangespeeld voor een snelle één-twee, maar Romans’ tikje terug werd door Zinchenko naast geplaatst. In de 73e minuut kon hij net niet bij bij de bal nadat keeper Vaclik een poging van Konoplyanka had weggeduwd. In de 85e minuut werd hij vervangen door Seleznyov (Akhisarspor). Die had in de 91e minuut nog de winning goal aan de voet maar kreeg de bal niet voorbij Vaclik. Net toen beide teams zich bijna hadden neergelegd bij een gelijkspel kreeg Zinchenko in de kluts nog de bal voor zijn voeten en duwde hem binnen. Alvast een geslaagde start voor Oekräine in de Nations League dat zondag opnieuw aan de slag moet voor de Nations League, ditmaal tegen Slovakije.

Tsjechie – Oekraïne: 1-2 (klik voor een samenvatting)

Sigurd Rosted

De Noorse centrale verdediger van de Buffalo’s bleef 90 minuten op de bank in het door Noorwegen vrij makkelijk gewonnen duel tegen Cyprus. Het werd 2-0 met twee goals van

Stefan Johansen (Fulham FC) in de 21e en 42e minuut. Voor de Noren de tiende overwinning in hun tien confrontaties met Cyprus. Sander Berge van Racing Genk speelde 69 minuten. Opvallend: Net als Rosted bleef ook het Noorse ‘supertalent’ Martin Ødegaard 9à minuten op de bank. Voor Rosted volgt een tweede kans op zijn tweede cap aanstaande zondag wanneer de Noren het op verplaatsing opnemen tegen Bulgarije.

Noorwegen – Cyprus: 2-0

Birger Verstraete en Ahmed Mostafa

Birger Verstraete en Ahmed Mostafa komen vandaag mogelijk in actie. Verstraete en de Rode Duivels nemen het in Glasgow op tegen Schotland. Mostafa en de nationale Olympische ploeg van Egypte (U23) nemen het in Moskou op tegen Rusland.

Jonathan David

Jonathan David neemt het zondag met Canada op tegen de US Virgin Islands voor de CONCACAF Nations League.

Nicolas Raskin

Tijdens hun stage in Turkije stond Raskin bij de U18 twee keer op het veld tegen hun Turkse leeftijdsgenoten. In de eerste, met 0-1 gewonnen wedstrijd speelde hij het laatste halfuur. In de tweede wedstrijd speelde hij de hele wedstrijd. Einduitslag 1-3.