"Mentale aspect wordt heel belangrijk zondag"

"Mentale aspect wordt heel belangrijk zondag"

Speeldag 19 - Jupiler Pro League - 15-12-2019 om 20:00 u

Na een match in de regen en de kou in de UEFA Europa League staat een verplaatsing naar Oostende op het programma. Jess Thorup en Alessio Castro-Montes analyseerden de laatste Europese match in de groepsfase en blikten ook vooruit op de verplaatsing naar de kust.

De Buffalo's eindigen de groepsfase op de eerste plaats en zijn ongeslagen. Een prestatie om trots op te zijn, zegt coach Jess Thorup: "Vijf maanden geleden startte ons Europees avontuur. We bereiken uiteindelijk die groepsfase en loten lastige teams uit Duitsland, Frankrijk en Oekraïne. Niemand die dacht dat we als leider én ongeslagen de groepsfase zouden afsluiten. Een prestatie om trots op te zijn."

Mindere tweede helft

Donderdagavond werd de laatste match in de groepsfase afgerond. De Buffalo's wonnen hun match maar kenden een moeilijke tweede helft: "De eerste helft tegen FC Olexandriya speelden we heel goed. Offensief creëerden we heel wat kansen en defensief stond het als een huis. De tweede helft was jammer genoeg een schim van de eerste. Olexandriya had het momentum en wij konden het niet omdraaien. We speelden op cruise control en dan is het moeilijk om na een tegengoal terug naar de zesde versnelling te schakelen. Iets waarvoor we ons moeten wapenen de komende matchen."

Het winderige Oostende

Nu staat een moeilijke verplaatsing naar Oostende voor de deur. Thorup benadrukt het belang van deze match: "Toen we de decembermaand analyseerden, wees ik intern direct op het belang van de match in Oostende. Na een Europese match moet je steeds op je hoede zijn. Het mentale aspect zal zondag belangrijk zijn. Een andere omgeving mag je ook niet onderschatten. Zeker niet in Oostende. Ik heb het erover gehad met mijn spelers. Aan het weer, de wind en de andere omgeving kunnen wij niets veranderen. Wat we wel kunnen veranderen is de manier hoe we de match aanvatten. Het gaat sowieso een battle worden."

Jonathan David

Jonathan David verblijft momenteel in Canada in het bijzijn van zijn familie. Jess Thorup staat in nauw contact met hem: "Ik heb Jonathan twee dagen geleden gesproken. Stijn Matthys ondersteunt hem in Canada zowel fysiek als mentaal. We krijgen dagelijks een update van hoe het met hem gaat via Stijn. Hij is mentaal een ontzettend sterke jongen, maar gaat nu door een zware periode. Als club willen we hem daarin ondersteunen en hem de tijd geven, maar zelf geeft hij aan dat hij er naar uitkijkt om terug bij de groep aan te sluiten. Op zondag is de begrafenis van zijn mama, maandag keert hij terug naar Gent en dan gaan we hem zo goed als mogelijk opvangen."

"We zijn groepswinnaar en gaan door in Europa, die mentale boost moeten we nu meenemen naar de competitie." - Alessio Castro-Montes

Alessio Castro-Montes

Na het Europese toneel keren we terug naar de eigen competitie. Alessio Castro-Montes is klaar voor Oostende: "Als profvoetballer moet je de knop snel kunnen omdraaien. We zijn groepswinnaar en gaan door, die mentale boost moeten we nu meenemen naar de Jupiler Pro League. De match in Oostende wordt een heel belangrijke. Als we punten verliezen wordt de kloof met Club Brugge groter en lopen de teams achter ons op ons in. Van onderschatting mag zondag dus geen sprake zijn."

Speelkansen

"Ik ben heel blij met de minuten die ik krijg. Ik hoopte daar wel op toen ik hier tekende maar had het niet verwacht. Zeker Europees voetbal is een enorme ervaring. Gisteren (donderdag) mocht ik dan voor het eerst starten in de UEFA Europa League. Dat was toch een speciaal gevoel. Die matchen voelen toch net iets anders aan dan de Belgische competitie. Hoe dan ook, ik sta steeds klaar om het team te helpen dus laat al die matchen maar komen!"