Fonds Jo Vanhecke steunt KAA Gent Foundation

Fonds Jo Vanhecke steunt KAA Gent Foundation

De KAA Gent Foundation krijgt in 2019 financiële steun van het Fonds Jo Vanhecke voor haar sociaal-sportieve projecten in wijk Nieuw Gent-Steenakker

De steun van het Fonds Jo Vanhecke wordt gebruikt voor de opleiding en vorming van de community coaches van de KAA Gent Foundation. Zij werken in de buurt aan sociale cohesie via zeven initiatieven zoals het Wijkhuis Bij Pino, het scholentornooi Buffalo Cup, de wekelijkse activiteiten van Buffalo League, wandelvoetbal voor senioren met HT Gantoise Legends, de wekelijkse Buffalo Dance Academy, meisjesvoetbal en het Street Wise-project voor jongeren van 12 tot 22 jaar. In samenwerking met de Universiteit Gent en de Gentse Hogescholen wordt gewerkt aan onderzoek, monitoring en impactmeting van de sociaal-sportieve methodiek die in de projecten wordt gebruikt.

Fonds Jo Vanhecke

Het Fonds Jo Vanhecke, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt projecten die de sociale cohesie via het voetbal versterken en de veiligheid verhogen. Dit jaar selecteerde het Fonds 8 projecten die een financiële steun krijgen tussen 3.000 en 7.500 euro. Het gaat om vijf initiatieven in Vlaanderen en drie in Wallonië. Samen krijgen zij in totaal 42.000 euro.

Behalve het project van KAA Gent steunt het Fonds Jo Vanhecke in Vlaanderen projecten van SV Zulte Waregem (Drugsvrij voetbal kijken), OHLeuven (vluchtelingenteam World Team met Nederlandse les & loopbaanbegeleiding), Club Brugge (straatvoetbalcompetitie in Brugse wijken) en K.Lyra-Lierse (supportersparticipatie voor meer veiligheid). Langs Franstalige kant zijn projecten geselecteerd van de Association des Clubs Francophones de Football (challenge met Mbo Mpenza), Sporting Club Charleroi (huiswerkklas en supportersbegeleiding) en Royal Aywaille Football Club (integratie van jonge vluchtelingen, asielzoekers en andere sociaal kwetsbare kinderen in de club).

Jo Vanhecke was directeur van de Voetbalcel van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en voorzitter van het Standing Committee on the European Convention Violence van de Raad van Europa. Hij stond aan de wieg van een gecoördineerde aanpak van voetbalgeweld met een combinatie van preventie en repressie. Na zijn onverwachte overlijden in 2015 namen zijn collega’s het initiatief een fonds op te richten om zijn nagedachtenis te eren.

Het Fonds Jo Vanhecke werd binnen de Koning Boudewijnstichting opgericht, met de steun van de Voetbalcel/FOD Binnenlandse Zaken, de Voetbalbond en de Pro League.