Speeldag 24

FT

Sunday 04-02-2024 - 18:30

RSC Anderlecht
1
  • Anders Dreyer 45'
KAA Gent
0
RSC Anderlecht - KAA Gent

Hein Vanhaezebrouck had een verrassing in petto voor de topper tegen Anderlecht. Watanabe - pas de avond voordien met Japan uitgeschakeld op de Asia Cup - was al geland in België en stond zowaar meteen aan de aftrap. Ook nieuwkomer Stefan Mitrovic mocht zich meteen opmaken voor een plekje in de basis. Kums ontbrak door een blessure, waardoor De Sart de aanvoerdersband overnam. Voorin werd Tissoudali - terug van de Afrika Cup - gekoppeld aan Depoitre.

Anderlecht startte gedreven en liet de eerste mogelijkheden optekenen. Een lage schuiver van Verschaeren bracht Schmidt niet in verlegenheid en een gevaarlijke vrije trap van Hazard bokste hij goed weg. Na de openingsminuten nam Gent het commando over en met hoge pressing werd Anderlecht op eigen helft teruggeduwd. De Sart en Tissoudali gingen hun kans vanop afstand, maar misten net het doelkader.

Op een gevaarlijk afstandsschot van Hazard na had Anderlecht nog weinig in de pap te brokken, tot het vlak voor rust een strafschop kreeg na een fout van Watanabe. Schmidt koos de goeie hoek, maar zag de matig getrapte elfmeter toch net onder hem binnen gaan (1-0). Gent ging na de pauze op zoek naar de gelijkmaker, terwijl de thuisploeg zich vooral concentreerde op het verdedigen van de voorsprong. Dat lukte grotendeels, al had Yokota de gelijkmaker aan de voet met een plaatsbal die maar net naast ging.

Een kwartier voor tijd kreeg Debast de bal duidelijk tegen de arm, maar Laforge had net gefloten voor een zogezegde fout van Depoitre, die er op de beelden helemaal geen bleek te zijn. Toch kwam de VAR vreemd genoeg niet tussenbeide. De Buffalo's voerden de druk op in het slot en Schmeichel had een stevige reflex nodig om een geweldige uithaal van Gandelman nog over te tikken. De daaropvolgende hoekschop werd doorgekopt tot bij De Sart, die de bal snoeihard tegen de netten vlamde. Dan toch de verdiende gelijkmaker dacht iedereen, maar andermaal was het de VAR die de bedenkelijke hoofdrol opeiste. Kandouss, die nota bene zelf werd opgehouden door Arnstad, maakte volgens hen een fout, waardoor de beauty van De Sart werd geannuleerd.

In de extra tijd zorgde Gandelman ei zo na alsnog voor gerechtigheid, maar Schmeichel haalde zijn ultieme kopbal nog vanonder de lat. Daarmee bezorgde hij Anderlecht de volle buit, terwijl Gent met lege handen achterbleef en een wrang gevoel na twee uiterst dubieuze VAR-fases.