Speeldag 4

FT

Thursday 09-11-2023 - 21:00

Breidablik
2
  • Jason Dadi Svanthorsson 16', 18'
KAA Gent
3
  • Gift Orban 6', 54', 69'
Breidablik - KAA Gent

Voor de verplaatsing naar IJsland schudde Vanhaezebrouck zijn elftal door elkaar. Nardi was er terug bij na zijn hersenschudding, spelend met een helm, en daarnaast waren er ook speelkansen voor Agbor, Fortuna, Gandelman en Gerkens. Ook Fofana stond in de basis en voorin werden Cuypers en Orban geposteerd. Door de vrieskou lag het veld in het nationaal stadion van IJsland er allesbehalve ideaal bij, maar dat leek de Buffalo's aanvankelijk niet te deren. Al na zes minuten verstuurde Gerkens een piekfijne dieptepass naar Orban, die ineens over de doelman raak kopte (0-1).

Net als in de heenwedstrijd dachten de Buffalo's daarmee op weg te zijn naar een makkelijke zege, maar Breidablik toonde veerkracht. Toen Svanthorsson na een kwartier een afgeweken bal voor de voeten kreeg, liet hij niet na om gelijk te maken (1-1). Amper twee minuten later stond hij alweer op de juiste plek om een afgeweerde bal van Nardi op te pikken en binnen te schieten (2-1).

Ineens moest Gent vol aan de bak en tegen een enthousiast verdedigende thuisploeg kwamen de combinaties er maar moeilijk uit op het bedenkelijke veld. Kort voor rust was de gelijkmaker tweemaal dichtbij, maar Gandelman trof de lat en Orban besloot met een knap schot in de draai rakelings over. Na rust doken de Buffalo's vaker op in de zone van de waarheid en toen Cuypers neergetrokken werd, kon Orban vanop de stip de gelijkmaker aantekenen (2-2).

Halfweg de tweede helft viel Tissoudali in en hij stond nauwelijks een minuut op het veld toen hij al voor doel opdook. Onbaatzuchtig legde hij nog opzij naar Orban, die zo zijn derde doelpunt van de avond tegen de netten kon trappen (2-3). Alweer een Europese hattrick voor de Nigeriaanse goalgetter. Toch gaven de IJslanders zich nog niet gewonnen. Nardi haalde een kopbal van Steindorsson nog uit de hoek en voorkwam met een knappe reflex dat Gunnlaugsson in de slotminuut de stand nog in evenwicht trok.

Het verliep niet zo eenvoudig, maar uiteindelijk kregen de Buffalo's waarvoor ze gekomen waren. Met de drie punten in de valies bleven ze aan de leiding in groep B, met nog twee speeldagen voor de boeg. Bovendien schoof Orban door zijn hattrick op naar de kop van het topschuttersklassement van de Conference League.