• Kalifa Coulibaly 92'
KF Shkëndija
1
  • Ibraimi Besart 9'

Meer dan 13000 supporters waren op een mooie zomeravond opgedaagd voor de heenwedstrijd in de Play-off ronde van de UEFA Europa League. Hein Vanhaezebrouck koos voor een aanvalsduo met Kalifa Coulibaly en Emir Kujovic. Ook Kenny Saief en Thomas Matton kregen een basisplaats toebedeeld.

Gent maakte zijn aanvallende intenties al snel duidelijk en na vier minuten moest doelman Zahov al aan de slag, hij haalde een kopbal van Coulibaly nog vanonder de lat. Aan de overzijde kreeg Shkëndija een vrije trap en na een ingestudeerd nummertje knalde Ibraimi langs de muur in de rechterhoek binnen, RInne was kansloos (0-1). Na ruim een kwartier spelen werd Gent een strafschop ontnomen na handspel in de zestien, tot woede van het hele stadion.

Gaandeweg voerden de Buffalo's de druk op en dat leidde tot kansen. Zahov bokste een vrije trap van Kujovic weg vanonder de lat en de bezoekende doelman stond ook paraat door een lage schuiver van Neto uit de rechterhoek te halen. Hasani en Ibraimi prikten tegen, maar kregen hun schoten niet binnen het doelkader. De Gentse druk bleef aanhouden, maar Kujovic devieerde over doel en Zahov hield Coulibaly met een voetreflex van de gelijkmaker. Op slag van rust moest hij zich toch gewonnen geven toen Matton de bal fijntjes in de rechterhoek binnen schoof (1-1).

De achterstand was daarmee weggewerkt, maar Gent wilde de zege. Ook na rust kwam Gent opzetten, maar Zahov bleef sterk keepen. Zowel Saief als Gershon zagen hun poging stranden op de Macedonische doelman. Coulibaly was er erg dicht bij toen hij hoog opveerde, maar hij kopte rakelings naast. De bezoekers konden daar weinig tegenin brengen, al was het op het uur toch even schrikken toen Alimi eerst de buitenkant van de paal raakte en een minuutje later met een strak schot Rinne tot een redding dwong.

De tijd begon stilaan te dringen voor de Buffalo's en het verdiende doelpunt wilde maar niet vallen. Saief speelde zich heerlijk vrij in de zestien, maar plaatste vervolgens net over. Ook Foket en Neto mikten hun pogingen te hoog. Coulibaly probeerde het met een schot in de draai, maar ook dat vloog naast. Toch was het de Malinees die nog voor het orgelpunt zorgde. In de 92ste minuut wist Kums hem aan te spelen in de zestien en hij ramde onhoudbaar binnen (2-1). Zo pakte Gent in extremis alsnog de verdiende zege en kon het daardoor met een kleine bonus de terugwedstrijd in Macedonië aanvatten.