Hein: ''Fantastisch parcours voorbije 2 seizoenen''

Hein: ''Fantastisch parcours voorbije 2 seizoenen''

Na het afsluiten van de zomermercato is het een ideaal moment om met onze coach eens een stand van zaken op te maken. Een gesprek over in- en uitgaande transfers, Europees voetbal en het maken van moeilijke keuzes. 

“Coach, we zagen deze transferperiode enkele spelers vertrekken die veel hebben betekend voor onze club.”

Hein Vanhaezebrouck: "We hebben met z’n allen - directie, medewerkers, supporters, spelers en stafleden- de voorbije twee seizoenen een fantastisch parcours afgelegd. Vorig jaar konden we iedereen behouden dankzij onze deelnamen aan de Champions League. Deze keer konden we na onze geweldige Champions League-campagne wel verwachten dat er veel meer interesse zou zijn voor onze spelers. Het maakt dan ook deel uit van het  reilen en zeilen van een Belgische club, zelfs van een topclub als de onze.

Als club gunnen wij spelers die dergelijke prestaties hebben geleverd een stap vooruit naar het buitenland, zeker als daar een passende transfersom tegenover staat. Door de goede gang van zaken de laatste jaren was dat laatste echter zeker niet meer de hoofdreden. 

Matz maakte een mooie transfer naar een ambitieuze traditieclub in Engeland, Laurent maakte een supertransfer naar een gerenommeerde Europese topclub in Portugal. Voor Sven zag er het lange tijd naar uit dat er geen transfer ging komen, op een bepaald verwachten we allemaal, zelfs hij, dat hij wellicht ging blijven. Vooral omdat er met Sven een afspraak was gemaakt dat hij weg kon naar een grote Europese club, en die clubs niet echt van zich lieten horen. Die transfer naar een grote club is iets wat hij volgens mij wel degelijk verdiende, maar wellicht niet kreeg door een gebrek aan nationale selecties.  Tot slot is hij uit de Belgische competitie de enige speler ooit die geselecteerd werd in het Champions League elftal van de groepsfase. En welllicht zal het nog lang duren voor iemand hem dat nadoet. 

Toen er tijdens de laatste dagen van de mercato toch nog een club bereid was een aanvaardbaar bod te doen, heeft de voorzitter na overleg met onze algemeen manager en mezelf toch ingestemd om Sven te laten gaan, ook al was het niet naar een club die in Europa al successen had behaald. Dit vooral uit respect en dankbaarheid voor wat Sven voor de club en zijn supporters betekend heeft als voorbeeldige kapitein van ons schip. Dat dit er stond aan te komen, was één van de redenen waarom ik vorig jaar ook heb beslist om nog verder bij KAA Gent te blijven.

Ons project is nog niet af.  Afscheid nemen van toppers en ons wapenen om in de toekomst een zelfde hoofdrol te blijven spelen in het Belgische voetbal, dat is de volgende uitdaging waar we voor staan. Zoals bleek in onze seizoensaanhef hebben we het vertrek van Matz en Laurent al vrij goed opgevangen. Nu moeten we ook oplossingen vinden zonder onze kapitein en sterkhouder van de voorbije seizoenen. Los daarvan wil ik onze supporters trouwens nog eens bedanken voor de mooie manier waarop ze Laurent en Sven hebben uitgewuifd, dat was klasse”

“KAA Gent haalde er op het einde van de transferperiode nog 2 spelers bij.”

HVH: “We hadden ons huiswerk al gedaan zoals het hoort, zonder uitzonderlijke bedragen te moeten uitgeven. Maar door de late transfer van Sven moesten we in extremis nog iets doen op het middenveld. We zijn echter niet overhaast tewerk gegaan en zeker nooit in paniek geweest. We hadden ons voorbereid op een mogelijk vertrek van Sven en wisten heel snel een akkoord te vinden met Trencin over Rabiu, een speler die we verschillende keren aan het werk zagen en waarvan iedereen, unaniem, overtuigd was. Aangezien we met Sven ook een aanjager en balrecuperator verloren en dat bij onze twee jonge elementen op die positie net het grootste werkpunt is , vonden we het opportuun om ook Anderson Esiti erbij te halen, een jonge speler met veel duelkracht die sterk is in de balrecuperatie. Terzelfdertijd hebben we hem hopelijk ook eindelijk een  concurrent voor Renato te hebben. Een pluim ook voor onze bestuurders die deze lange transferperiode op een voorbeeldige manier hebben afgewerkt.”

“Rond Hannes Van der Bruggen was er nogal wat commotie, maar uiteindelijk is hij nog altijd een Buffalo”

HVH: “Wat in de pers daarrond allemaal is verschenen, tart alle verbeelding. Zo zou men hem gezegd hebben dat hij niet meer op speelkansen moest rekenen. Met Hannes heb ik twee lange gesprekken gehad. Eén aan het einde van vorig seizoen en één enkele weken geleden.

In beide gesprekken heb ik Hannes gezegd dat hij voor mij een heel bruikbare speler was en dat ik ten volle op hem rekende als speler voor onze ploeg. Dat heeft Hannes recent ook bevestigd en hij heeft daarbij gesteld dat die uitspraak niet van hem kwam. Door een blessure die hem zowat het volledige jaar aan de kant heeft gehouden, kwam hij vorig jaar uiteraard niet aan voldoende speelminuten. In het kampioenenjaar, toen hij wel fit was, speelde hij heel vaak als titularis, zelfs in de play offs waarin we kampioen speelden. Dat men vanuit bepaalde hoeken alles onderneemt om zijn speler toch maar weg te halen, is ondertussen al door heel Belgie beluisterd en genoeg becommentarieerd.

Dit vergemakkelijkt de positie van de speler geenszins, en zal hem wellicht nog lange tijd blijven achtervolgen. En het feit dat bepaalde clubs, al dan niet met medewerking van agenten, een speler het hof maken en hem van alles beloven, om daarna aan de eigenaar van de speler te zeggen dat ze een akkoord hebben met de speler maar geen geld hebben om hem te betalen, steekt nog meer de ogen uit. Gelukkig zijn er naast KAA Gent nog topclubs die dit stilaan beginnen in te zien.

Wij willen Hannes opnieuw ten volle zien groeien bij de club waar het voor hem allemaal begon, en hopen dan ook dat hij beslist om in te gaan op het mooie nieuwe voorstel dat de directie hem deed.”

“Ook Thomas Foket bleef bij onze club, ondanks veel interesse”

HVH: “Dat verhaal is nog schrijnender. In alle kranten verschenen grote artikels over het feit dat KAA Gent Thomas niet liet gaan naar grote buitenlandse clubs. Bij navraag bleek er bij onze club zelfs geen enkel bod of vraag te zijn binnengekomen. Meer nog, toen er ook sprake was van Udinese, werd dit door de directeur van Udinese (die we kennen dankzij de transfer van Sven) pertinent ontkend. Toen de agent werd gecontacteerd, vertelde die dat hij Thomas misschien wel ergens op huur kon plaatsen. We geloofden onze oren niet: een basisspeler van een Belgische topclub verhuren aan een kapitaalkrachtige buitenlandse topper!

Dergelijke zaken zijn niet goed voor ons voetbal en ik geloof dat het misschien tijd wordt dat onze media terug iets meer aandacht gaan besteden aan de info die ze de wereld insturen. Hiermee worden spelers gedestabiliseerd. Probeer dan maar jonge spelers gefocust te houden op hun job. Voor al die jongeren kan dit een ervaring zijn om goed te overwegen met wie ze in zee gaan.”

"Iets helemaal anders : we kwalificeerden ons voor de poules van de Europa League. Twee keer Europees voetbal spelen in twee seizoenen moet je tevreden stemmen."

HVH: "We zijn heel tevreden dat KAA Gent stilletjes aan toch meer naamsbekendheid verwerft in Europa. Na ons geweldige optreden in de Champions League, hebben we nu op indrukwekkende manier de kwalificaties afgewerkt, met (aggregate) scores van 5-0 en 6-1 in ons voordeel. Daarmee behaalden we het eerste doel van dit seizoen.

Ik ben heel blij dat we op de steun van vele duizenden supporters konden rekenen bij onze thuiswedstrijden. Bij veel andere clubs leven de supporters niet zo voor dergelijke matchen, maar in Gent hebben we ongelooflijke fans die hun ploeg zo veel mogelijk steunen. Ook het feit dat we in Skopje voor 30.000 uitzinnige Albanezen zo een volwassen wedstrijd hebben gespeeld, stemt mij heel tevreden en toont dat we rijper geworden.

“Vorig jaar moest je Mbark Boussoufa laten afvallen wegens onvoldoende plaatsen op de Europese lijst, deze keer is het Rob Schoofs."

HVH: “Neen, en dat is telkens opnieuw een heel moeilijke beslissing voor ons. Het probleem is dat je een lijst moet samenstellen van slechts 25 spelers (boven de 21 jaar), maar daar moeten 4 spelers bij zijn die jonger zijn dan 21 jaar én die gedurende 3 jaar bij je club zijn opgeleid. Wij beschikken ook dit jaar slechts over 2 dergelijke spelers, Hannes en Thomas Foket, dus dat betekent dat we slechts 23 spelers op onze lijst kunnen zetten.

Onze kern telt echter 27 spelers, waarvan Siebe op de jongerenlijst (eigen opgeleide jongeren onder 21j) kan gezet worden. Dus moeten we 3 jongens laten afvallen. Voor onze jonge doelman Youn en de jonge Lucas Schoofs, die beiden niet onmiddellijk in aanmerking komen voor een basisplaats, komt dit wellicht even hard aan als voor Rob, die wel al in de basis speelde. Bij de keuze houden we als staf rekening met de wisselmogelijkheden op alle posities. Daaruit bleek dat we op het middenveld de meeste keuzemogelijkheden hebben.  Rabiu, Hannes & Rob als meer creatieve voetballers, Renato, Anderson en Lucas als atletische balrecuperators. Verder kunnen in nood ook Brecht, Nana en Thomas Matton daar uitgespeeld worden.

Omdat we op de andere posities minder mogelijkheden hebben, rekening houdend met het uitvallen van een paar pionnen in die sector, hebben we de keuze moeten maken voor een middenvelder en is het Rob die afvalt. Dit is uiteraard een ontgoocheling voor de afvallers, maar behalve die 6 Europese wedstrijden zijn er nog 35 competitiewedstrijden waarin zij zich kunnen bewijzen. En wie weet, als we nieuwjaar overleven kan er een nieuwe lijst worden ingediend.”

“De loting werd met gemengde gevoelens ontvangen. Het zijn niet de meest aantrekkelijke namen”

HVH: “Uiteraard hadden de spelers na het missen van een absolute topaffiche vorig seizoen nu wel gehoopt op een Manchester United, Inter Milaan, AS Roma of Schalke. De namen die we nu geloot hebben klinken in Belgie niet zo sexy, maar zijn heel sterke teams.

Shaktar Donetsk was de voorbije jaren een vaste klant in de Champions  League en is één van de sterkste teams uit het vroegere Oostblok. Een aantrekkelijk voetballend team met veel Braziliaanse inbreng dat in 2009 de Europa League won en vorig jaar sneuvelde in de halve finales tegen eindwinnaar Sevilla. Onderweg elimineerden ze Anderlecht met een (aggregate) score van 4-1, dat kan tellen. 

Braga is dan weer een team dat in het recente verleden al prima resultaten haalde in de Europa League (o.a. finale in 2010-11) Het is een ploeg met heel wat Braziliaanse invloeden en ze behaalden in het verleden al goede resultaten in Europa.  

Tot slot treffen we met Konyaspor  een club die ergens de vergelijking kan doorstaan met onze club, toch zeker wat het stadion en de effecten daarvan betreft. In 2014 verhuisden ze naar hun prachtige, nieuwe arena met een capaciteit van 42.000 plaatsen (de Torku Arena, n.v.d.r.) en sedertdien doen ze het seizoen beter met een allereerse Europese kwalificatie dit seizoen als gevolg.

Omdat wij het ook dit jaar heel goed willen doen en we met Shaktar een ploeg trokken die misschien zelfs sterker is dan onze tegenstanders in de Champions League, hoop ik dat onze supporters ook dit seizoen bij de Europese thuismatch massaal aanwezig zullen zijn en wij drie keer voor een vol huis zullen spelen.  Een Europese overwintering zullen we, net als vorig jaar met de steun van 19.000 geweldige fans, in de Ghelamco Arena moeten afdwingen. En dan denk ik spontaan aan het enorme toejuichingen bij de rust tegen Valencia. Een echt kippenvelmoment voor staf en spelers!

Ik ben ervan overtuigd dat er met de kwaliteiten van onze huidige tegenstanders terug fantastisch voetbal zullen zien in de Ghelamco Arena. Zorg dat je dat niet mist!"

We zijn er zeker van dat onze supporters terug massaal aanwezig  zullen zijn coach!