Hein Vanhaezebrouck: 'Na vijf wedstrijden kan dat geen toeval meer zijn'

Hein Vanhaezebrouck: 'Na vijf wedstrijden kan dat geen toeval meer zijn'

De Buffalo’s willen een demon verjagen. Onder Hein Vanhaezebrouck werd elke Belgische club al gevloerd, behalve… Sporting Charleroi. “Na vijf wedstrijden kan dat geen toeval meer zijn”, beseft de coach. “Maar we mogen niet teveel naar het verleden kijken, want zondag wordt het weer een andere match.” Maakt de landskampioen dan wél komaf met hun zwart-witte kwelduivel?

Geen Laurent Depoitre tegen OHL en Wolfsburg door een vervelende blessure aan de buikspieren. Maakt de spits zijn terugkeer tegen Charleroi? “Laurent zegt dat het al veel beter met hem gaat. Normaal sluit hij zaterdag aan bij de groep. Als ook de controlescan positief is, kan hij zondag spelen. Maar we gaan geen onnodige risico’s met hem nemen. Matton (voet) en Milicevic (oogontsteking) raken wel zeker klaar. Vandenbussche (schouder) zal pas na dit weekend opnieuw inzetbaar zijn.”

KAA Gent en Hein Vanhaezebrouck bleek de voorbije twee seizoenen een ‘match made in heaven’. Alleen tegen Charleroi wil het maar niet lukken. De povere balans tegen de Carolo’s: drie gelijke spelen en twee nederlagen. “Het ligt aan Gent, want met Kortrijk kon ik er wel van winnen (lacht)”, gekscheert de coach. “Na vijf wedstrijden zonder zege kan het geen toeval meer zijn. Het is de enige Belgische ploeg die we nog niet geklopt hebben.”

“Een paar keer kenden we pech, maar we hebben het soms ook zelf weggegeven. Zo schoten we onszelf in de voeten tijdens de laatste ontmoeting (Charleroi won toen met 1-3 in de Ghelamco Arena, red.). Charleroi counterde toen fantastisch en scoorde drie keer uit vier kansen. Maar we mogen niet teveel naar het verleden kijken, want zondag wordt het weer een andere match.”

Bovendien lijken de omstandigheden Gent gunstig gezind. Het lot – lees: play-off II - van de Carolo’s is al bezegeld. “Maar de reguliere competitie is nog niet afgelopen voor Charleroi”, weet Vanhaezebrouck. “Oké, een plek bij de eerste zes zit er niet meer in, maar ze kunnen zondag wel bepalen tegen wie ze spelen in play-off II. En de achtste of negende plek maakt voor hen een groot verschil. Als ze negende eindigen, treffen ze de nummer zeven uit het klassement. En ik weet dat Charleroi ambitie heeft om voor dat Europees ticket te strijden. Daarom zullen ze er zondag alles aan doen om te winnen.”

Na Charleroi krijgen de Buffalo’s drie weken tijd om play-off I voor te bereiden. Net als vorig seizoen trekken Vanhaezebrouck en co een weekje naar het Spaanse San Padro del Pinatar. De vertrekdatum werd wel vervroegd naar 16 maart. “Heel veel jongens trekken immers naar hun nationale ploeg. Zo zit Boussoufa in de voorselectie van Marokko. Voor Kums, Depoitre en Sels (België), Foket en Schoofs (Jong België), Gershon en Saief (Israël) en Simon (Nigeria) geldt hetzelfde. Met tien spelers minder op stage vertrekken was nutteloos geweest.” 

(JVDV)
Foto: Belga Image