Persconferentie en training voor KRC Genk - KAA Gent

Persconferentie en training voor KRC Genk - KAA Gent

Speeldag 2 - UEFA Europa League knock-out fase - 16-03-2017 om 19:00 u

Op de persconferentie vooraf opende Hein Vanhaezebrouck met de mededeling dat hij zou trainen met 20 veldspelers en 4 keepers. Daarnaast worden 4 beloften opgeroepen wegens de blessurelast: Dante Walen, Yassine Abdelali, Andreas Burssens en Elton Kabangu. Spelen niet wegens gekwetst: Matton en Saief. Milicevic en Neto revalideren verder. Ook kapitein Asare is niet 100% en geen zekerheid voor morgen.

Op de vraag of hij al van idee was veranderd nadat eerder was geopperd dat er 0% kans was dat Gent nog zou doorgaan, antwoordde Hein met een kwinkslag dat als hij redeneerde zoals Patrick Janssens, er dan toch 20% kans was (voor de heenwedstrijd in Gent had Janssens in een interview geopperd dat de kans op kwalificatie voor beide teams 60-60 was, red.). 

"Zelfs met een heel goede ploeg is het sowieso moeilijk om te winnen op Genk. Laat staan met een ploeg met wat gekwetsten en een beperkte spelerslijst. Dus 4 doelpunten ophalen tegen Genk thuis is een bijna onmogelijke zaak. We moeten gewoon een goede wedstrijd proberen spelen en een goede uitslag neerzetten. In de gegeven omstandigheden lijkt me dat de meest logische optie. We moeten de match beginnen met als doel een goed resultaat neer te zetten. Als we dan ook nog eens kunnen vermijden dat we dezelfde fouten maken als in de heenmatch, dan is dat al een mooie vooruitgang." 

Normaal zou de ploeg op dit moment in Spanje op stage geweest zijn op dit moment. Op de vraag of de wedstrijd dan ongelegen kwam, antwoordde een goedgemutste Vanhaezebrouck dat hij niet akkoord was vermits het weer in Venlo op dit moment beter was dan in Spanje en dat er al minstens evenveel getraind was als dat in Spanje het geval zou geweest zijn. Daarnaast verklaarde Vanhaezebrouck dat er intensief getraind was met het oog op de verhoogde belasting in PO1. 

Geen beloften

In een comeback à la Barca gelooft Vanhaezebrouck niet: " Neen, want wij zijn Barca niet. We hebben geen Messi, Neymar of Suarez. Tenzij Genk natuurlijk doet wat PSG deed: namelijk niets. Dan weet je nooit. Maar dat verwacht ik niet. Daarnaast kreeg Barca, laten we zeggen, toch ook wel wat hulp van 'derden'." 

Anderzijds leek de coach ook niet van plan een jeugdig beloftenelftal in het veld te brengen. "Maar ik ga ook geen risico's nemen met spelers die geen 100% zijn natuurlijk. We gaan gewoon het sterkst mogelijke elftal zetten en zien wat er gebeurt, we hebben immers ook geen match komend weekend." 

"Ik denk eigenlijk dat de groep meer gelooft in een mirakel dan ikzelf. Het gevaar daarbij is dan natuurlijk dat ze de realiteit uit het oog verliezen en in hun enthousiasme opnieuw onderuit gaan. Dat moet ik vermijden. Het is gewoon zaak stap voor stap die match aan te pakken. Maken we snel de 0-1? Perfect, dan kijken we wat de volgende stap is. Maken we dan daarna 0-2 en zien we dat Genk zenuwachtig wordt, dan kijken we weer wat er gebeurt. Hoe dan ook denk ik dat als we nog zouden doorgaan, we toch meer dan 4 doelpunten zullen moeten maken. Met hun offensief talent zie ik het niet gebeuren dat ze thuis immers niet scoren."

Zoals wel vaker op de Europese persconferenties was de bijdrage van de aanwezige speler, in dit geval kapitein Nana Asare, eerder beperkt. Toch kreeg de immer vriendelijke Ghanees de lachers alsnog op zijn hand. Op de vraag of er lessen waren getrokken uit de 2-5 thuisnederlaag zei Hein Vanhaezebrouck: "Ik heb Nana en zijn collega's beloofd dat ik niet meer op die wedstrijd zou terugkomen en dat ga ik ook nu niet meer doen. Als Nana er nog iets over wil zeggen, dan moet je het maar aan hem vragen." Waarop de journalist zijn vraag herhaalde en Asare met uitgesproken gezicht zei: "like the coach said, we already spoke about that and we don't want to speak about it anymore."