Hein Vanhaezebrouck: 'We hebben nog steeds de beste papieren'

Hein Vanhaezebrouck: 'We hebben nog steeds de beste papieren'

In wat hopelijk de laatste voetbalweek van het seizoen wordt, treffen de Buffalo’s hun twee rechtstreekse concurrenten voor plaats drie: KV Oostende en KRC Genk. Donderdag hopen Hein Vanhaezebrouck en co alvast één concurrent uit te tellen. “Momenteel hebben we nog steeds de beste papieren.”

Vanhaezebrouck opende zijn persbabbel met nieuws van het blessurefront. “Elhamed (enkel), Matton (adductor) en Vandenbussche (rug) zijn out. Ook Kums haalt de wedstrijd tegen Oostende niet, maar we hopen hem nog te recupereren voor het duel tegen Genk. Asare (rug) heeft het merendeel van de oefeningen afgewerkt, al verschilt zijn gevoel van dag tot dag. Het wordt dus afwachten tot donderdag. Coulibaly (voet) heeft voor het eerst meegetraind met de groep.”

Indien de Malinese spits donderdag fit blijkt, kan hij aan de aftrap verschijnen. Gent gaat immers in beroep tegen de twee speeldagen schorsing die Coulibaly kreeg voor een fout op Club-doelman Butelle. “Ik kon leven met het feit dat hij opgeroepen werd”, aldus Hein. “Maar twee speeldagen schorsing vinden we teveel. Zeker in vergelijking met de strafmaten – en zelfs vrijspraken – die de laatste tijd werden uitgedeeld.” 

Er zeker niet bij is Sven Kums. Hoe gaat de coach de afwezigheid van zijn aanvoerder opvangen? “Ik beschik over veel alternatieven. We hebben op training een aantal dingen uitgeprobeerd en zullen zien hoe het morgen loopt. Feit is wel dat je Sven niet zomaar vervangt. Vergelijk het met een topploeg die zijn beste speler plots mist. Die hebben ook niet meteen een vervanger klaarstaan.” In Waregem was Van Der Brugge het alternatief. “Door een gebrek aan wedstrijdritme moest Hannes even zoeken, maar nadien heeft hij het prima gedaan.”

De komende week treffen de Buffalo’s KV Oostende en Racing Genk – de twee andere kanshebbers op plek drie. Hoe schat Vanhaezebrouck de kansen in? “Momenteel hebben we nog steeds de beste papieren. Er wachten ons nog twee wedstrijden tegen de rechtstreekse concurrenten, waarop we twee en drie punten voorsprong tellen. In het nadeel zijn we dus zeker niet. Dat we nul op negen hebben? Men zegt soms: ‘Hoe langer puntengewin uitblijft, hoe dichter je bij een overwinning komt’. (lacht) Laat ons hopen dat die spreuk klopt.”

Misschien al donderdag, tegen KV Oostende. De kustboys stuurden op de vorige speeldag wel Racing Genk puntenloos huiswaarts. “Al hadden ze ook het nodige geluk in die partij”, zag de coach. “Op een ruststand van 0-1 of 0-3 was niks aan te merken geweest. Alleen vergat Genk de wedstrijd dood te maken in de eerste helft. En in de slotminuut zetten ze bovendien de deur open, waardoor Oostende met de volle buit ging lopen. Zo’n meevallers hebben wij nog niet gekend in de play-offs.”

Wat vaststaat, is dat de efficiëntie beter zal moeten dan in de voorbije twee wedstrijden. “Tegen Zulte was het nog duidelijker dan tegen Club. (zucht) Soms heb je van die wedstrijden waarin niks lukt – denk maar aan die partij van vorig seizoen tegen Genk. Dan is het zaak om rustig te blijven voor doel. Kijk, goede spitsen zien altijd waar de openingen zich bevinden. Andere spelers zien alleen een grote keeper met reuzenlange armen en benen. In dat geval heb je een probleem. Wees maar zeker dat jongens als Leye en Perbet zien waar de gaten zijn.”

(JVDV)
Foto: Belga Image