Persconferentie en training voor Shakhtar Donetsk - KAA Gent

Persconferentie en training voor Shakhtar Donetsk - KAA Gent

Aan de vooravond van Shakhtar Donetsk - KAA Gent stonden Hein Vanhaezebrouck en Brecht Dejaegere de verzamelde pers te woord in de Arena Lviv.

Met een quasi lege ziekenboeg kon Hein Vanhaezebrouck zonder zorgen toeleven naar de topper tegen Shakhtar: "We hebben een zo goed als complete groep die fit is, enkel Thomas Matton en Noël Soumah zijn nog niet beschikbaar en ook Lucas Schoofs bleef thuis. Ik kan mijn selectie dus kiezen uit 24 spelers."

Baas over de bal?

Het wordt donderdagavond een boeiende clash tussen twee ploegen die doorgaans het merendeel van het balbezit opeisen: "Ik denk dat Shakhtar in Oekraïne het team is met het meeste balbezit en wij zijn dat overduidelijk in België. Ze spelen thuis dus ze zullen controle over de wedstrijd willen hebben. Wij zijn er alvast klaar voor en we zullen morgen zien hoe het uitdraait."

Dat het een aartsmoeilijke opdracht wordt, beseft Vanhaezebrouck maar al te goed. "Dit is wellicht onze grootste uitdaging in 2,5 jaar, want dit is een van de betere teams in de Europa League. Het is een team dat de kwaliteiten heeft om elk jaar Champions League te spelen. Nu hadden ze pech dat ze voorrondes moesten spelen en ik was erg verrast dat ze eruit gingen tegen Young Boys, want ze zijn veel sterker dan hen. Shakhtar is een team dat vergelijkbaar is met de ploegen die we vorig jaar in de Champions League troffen, en misschien zelfs beter."

Wedstrijd om groepswinst?

Met Shakhtar en Gent staan de nummers één en twee uit groep H tegenover elkaar. Wie donderdagavond als winnaar uit de bus komt, zet dus een grote stap richting kwalificatie voor de volgende ronde. Toch vindt Vanhaezebrouck het nog te vroeg om over een doorslaggevende wedstrijd te spreken: "Het is nog maar de derde speeldag, wat er morgen ook gebeurt, het zal nog niet beslissend zijn. Als Shakhtar morgen wint, hebben ze 9 op 9 en maken ze veel kans op de groepswinst. Al is ook dat nog geen zekerheid, want daarna komen ze naar Gent. Als wij dan winnen, dan blijft het open."

Toen een Oekraïense journalist vroeg naar het beperkte aantal punten dat Gent dit seizoen pakte op verplaatsing, counterde Vanhaezebrouck handig: "Als je louter naar de punten kijkt, kan je inderdaad zeggen dat we problemen hebben op verplaatsing. Maar we hadden een moeilijk programma en bovendien kregen we wel kansen, maar vergaten we het af te maken. Met iets meer efficiëntie hadden we al heel wat meer punten op verplaatsing kunnen hebben. Ook in Braga was het weer hetzelfde verhaal, als we daar wat doeltreffender waren, hadden we de drie punten kunnen meenemen. Shakhtar krijgt weinig doelpunten tegen, maar we spelen nooit voor een 0-0, we willen altijd scoren. Dat deden we vijf keer bij Shkendija en eenmaal in Braga en ook nu zullen we ervoor gaan.

Brecht Dejaegere

Brecht, je ben net terug uit blessure en startte tegen Zulte Waregem direct in de basis. Een Europese wedstrijd is natuurlijk nog iets anders dan een match in de Jupiler Pro League: voel je je klaar voor de wedstrijd morgen?

“Zeer zeker, mijn gevoel is absoluut hetzelfde, ik kijk even hard uit naar mijn eerste Europese wedstrijd van het seizoen als naar mijn eerste competitiewedstrijd. Mijn motivatie en de wil om te winnen zijn dezelfde als altijd.”

Wat is volgens jou de sleutel voor de wedstrijd morgen?

“We moeten gewoon kalm blijven, in onszelf geloven en ervoor gaan. Zoals we dat altijd en overal doen. Het geloof in onszelf is groot en dat is steeds één van onze sterktes geweest. Dat zal morgen niet anders zijn. Volgens mij wordt het sowieso een leuke wedstrijd want zowel wij als Shakhtar zijn teams die uitgaan van balbezit. Het wordt interessant om zien wat dat zal geven. Schrik hebben we in elk geval niet.”