Hein Vanhaezebrouck: 'Oostende was niet toevallig herfstkampioen'

Hein Vanhaezebrouck: 'Oostende was niet toevallig herfstkampioen'

Februari is tot dusver nog niet de maand van de Buffalo’s. Met slechts één zege in vier wedstrijden blijft de landskampioen een beetje onder de verwachtingen. Misschien zorgt de zeelucht dit weekend voor de nodige inspiratie. “Enkele jongens moeten zich even herbronnen”, vertelde Vanhaezebrouck tijdens zijn persbabbel.

Met een volgepakte spelersbus – alleen Simon (heupbuiger), Van Der Bruggen (adductoren) en Olayinka (enkel) ontbreken – trekken de Buffalo’s zondag naar de kust. En dat stemt Vanhaezebrouck gelukkig. “Ik ga altijd graag naar Oostende”, lacht de coach. “Vroeger speelden we er altijd een voorbereidingsmatch. Dat vond ik fantastisch! Maar bij slecht weer – dit weekend voorspellen ze windsnelheden tot 80 kilometer per uur - is het toch minder prettig. Dan kan het er echt stormen.”

Uiteraard is Vanhaezebrouck niet alleen voorbereid op de weersomstandigheden. “Het wordt een moeilijke partij tegen een ploeg uit play-off I. Oostende was niet toevallig herfstkampioen, hé. Ze beschikken over veel kwaliteit, ook op de bank. Oké, de voorbije weken zoeken ze naar resultaten, maar hun spel was lang niet slecht. Alleen maken ze hun kansen niet af en geven ze vermijdbare doelpunten weg. Wij maakten de voorbije weken dezelfde vaststelling.”

Ook woensdag tegen Wolfsburg was dat het geval. Tot grote onvrede van Hein.  “Kijk, tegen Club Brugge hebben we een aantal fouten gemaakt – dat kostte ons zelfs een finaleplaats in de beker. Spijtig, maar als we er iets uit opgestoken hadden voor het duel tegen Wolfsburg, kon ik daar mee leven. Alleen maakten we woensdag wéér dezelfde blunders. Daarom was ik na afloop ook zo zwaar ontgoocheld. Ik verwacht dat mijn spelers leren uit hun fouten.”

Zonder die misstappen mocht Gent misschien dromen van een plekje in de kwartfinales. Want zó groot was het verschil afgelopen woensdag niet volgens Vanhaezebrouck. “Wie zegt dat we tachtig minuten weggespeeld zijn, moet de match nog eens herbekijken. Ik heb dat ook gedaan, met commentaar van een Franse zender. Zij zagen eveneens dat Wolfsburg het moeilijk kreeg na rust. Alleen hebben we onszelf toen in de voeten geschoten. Wolfsburg kwam slechts vier keer over de middellijn, maar scoorde wel twee keer en trof de paal. En denk maar niet dat ze nadien niet meer wilden voetballen, want Duitsers gaan altíjd door. Onze druk was gewoon erg goed op dat moment.”

Vanhaezebrouck stelde ook vast dat enkele jongens opnieuw niet hun beste niveau haalden.  “Misschien moeten enkele spelers zich een tijdje herbronnen”, aldus de coach. “Het is echter geen fysiek of mentaal probleem. Soms ben je het momentum gewoon even kwijt. Je feeling is weg, acties lukken niet, enzovoort. We bekijken of die jongens even gas terug moeten nemen, zodat ze er opnieuw staan in de play-offs. Gelukkig is onze kern flink versterkt tijdens de wintermercato. Ik denk dat we de nieuwkomers nog goed zullen kunnen gebruiken in de komende wedstrijden en play-off I.”

(JVDV)