Hein Vanhaezebrouck: 'Knop omdraaien na de voorbije weken'

Hein Vanhaezebrouck: 'Knop omdraaien na de voorbije weken'

Vrees niet, Buffalo’s. ‘t Komt snel weer goed met onze teerbeminde club. Niemand minder dan Hein Vanhaezebrouck is daar rotsvast van overtuigd. “Ik heb tegen de spelersgroep gezegd dat de voorbije weken ons in de toekomst sterker zullen maken. We komen ongetwijfeld uit deze moeilijke periode. En dan zullen we gevaarlijker zijn dan voorheen”, vertelde de coach in zijn vooruitblik op de derby tegen Lokeren.

Een nieuw record: maar liefst 23 namen in de wedstrijdselectie van Hein Vanhaezebrouck. “Ik koos bewust voor een ruime groep, want het is afwachten of Mitrovic (voet) en Nielsen (ziek) fit geraken. Pas morgen zullen we een definitieve beslissing nemen.” Vanhaezebrouck kan achterin ook geen beroep doen op de geschorste Asare. “Maar we beschikken nog over voldoende alternatieven. Zowel Gershon, Deaux als Elhamed kunnen daar uit de voeten. En zelfs Kums speelde ooit als libero bij Anderlecht. (lacht)”

Even terug naar zondagmiddag, rond de klok van vijven. Heel wat jongens verlieten toen Oostende met het hoofd diep in de grond. Wat heeft Vanhaezebrouck gedaan om het moraal van zijn spelersgroep weer op te krikken? “We hebben deze week iets meer gepraat dan gewoonlijk. Ik heb tegen de groep gezegd dat de negatieve ervaringen van de voorbije weken ons in de toekomst sterker zullen maken. Trouwens, het is niet omdat we een paar keer na elkaar verliezen dat alles plots weg is, hé. We komen ongetwijfeld uit deze moeilijke periode. En dan zullen we gevaarlijker zijn dan voorheen.”

Aan de zware cijfers in Oostende was er misschien zelfs een positieve zijde. “Een keer stevig verliezen is geen slechte zaak”, weet Vanhaezebrouck. “Na de duels tegen Club hadden enkele jongens het gevoel: ‘Oké, we hebben twee keer verloren, maar het kon perfect twee keer 0-0 zijn.’ In Oostende is het besef wél gekomen dat we terug moeten naar de basis. Als we dat doen, zal er terug strijd zijn. Dan gaan we weer op alle niveaus meekunnen en beter zijn dan veel ploegen.”

“Weet je, je hebt zulke ervaringen nodig om te groeien”, ging de coach verder. “Zo’n twee jaar geleden verkommerde iemand in de B-kern van Lierse (Sels, red.), zat er iemand (Foket, red.) op de bank in Oostende en hadden we van anderen nog nooit gehoord. Die jongens zijn bij elkaar gekomen en hebben kampioen gespeeld, zijn doorgegaan in de Champions League, … Dat betekent wel dat alles zó snel is gegaan dat ze nu dingen meemaken die voor problemen kunnen zorgen. Interesse van andere ploegen, mindere matchen, even naast de ploeg vallen, enzovoort. Zaken die ze nog nooit eerder hebben meegemaakt. Eens ze daarmee leren omgaan, zullen ze nóg sterker en slimmer zijn.”

Van een gebroken code is er volgens Vanhaezebrouck geen sprake. “Ik ben 52 jaar, speel al sinds mijn zesde voetbal en hoor nu pas dat er een code is in het voetbal. Blijkbaar moet ik me dringend een paar boeken kopen om me bij te scholen. (lacht) Ach, we moeten hier geen drama van maken. Als we in onze twee volgende thuiswedstrijden een resultaat neerzetten, kunnen we terugblikken op een fantastische reguliere competitie.”

Een overwinning tegen Lokeren zou Gent al een beter puntentotaal opleveren dan vorig seizoen na dertig speeldagen. “Maar Lokeren zal erop gebrand zijn om hier een resultaat neer te zetten. Die derby lééft daar echt. Voor ons wordt het belangrijk om de knop om te draaien na de voorbije weken. Met de steun van de fans – zelfs in Oostende waren ze fantastisch - moet dat zeker lukken. We komen met z’n allen uit dit dipje. Daar ben ik honderd procent van overtuigd.”

(JVDV)
Foto: Belga Image