Peter Balette: “We kunnen dit aan”

Speeldag 24 - Jupiler Pro League - 29-01-2017 om 14:30 u

Zondag speelt KAA Gent tegen Club Brugge in de Ghelamco Arena. Geen Buffalo die dat niet weet. Het is al het 24e duel in de competitie. Assistant-coach Peter Balette blikte vooruit naar het duel met de grote rivaal, momenteel leider in de stand. Hij verving voor de tweede keer op rij Hein Vanhaezebrouck. Onze coach moest in Brussel present tekenen. (*)

Selectienieuws

Peter Balette plaatste een vraagteken bij de selectiemogelijkheden van enkele spelers.

Kalifa Coulibaly is terug in Europa. We weten echter niet in welke toestand hij weer bij ons zijn opwachting zal maken. Hij heeft in totaal 45 minuten op de Africa cup gespeeld maar komt uit een totaal ander klimaat, de omstandigheden waren niet ideaal en hij heeft net een lange vliegreis achter de rug. We gaan dat samen met de coach en de medische staf bekijken. Tesfaldet Tekei heeft twee dagen niet meegetraind. Een griepvirus had hem te pakken. Mogelijks sluit hij nog aan bij de groep. De scan van Brecht Dejaegere’s onderrug zag er vrij goed uit. We wachten nog op het verslag. Brecht heeft nog wat pijn maar hij zal proberen mee te trainen.  Ibrabim Rabiu sukkelt met de achillespees en kan niet meetrainen. Dieumerci Ndongala traint individueel. “

Maar er was ook goed nieuws.

Renato Neto is fit. Hij wou al minuten maken tegen Lokeren, maar zo een knieblessure kan je niet forceren. Hij traint vandaag mee in de groep en zit in de selectie voor de wedstrijd tegen Club Brugge. Zijn terugkeer is een opsteker voor ons. Hij is belangrijk in ons systeem. Renato is niet de grootste spreker in de kleedkamer maar op het veld stuurt hij mee de rest van de ploeg. Hij is uitgegroeid tot de natuurlijke leider, zonder dat hij dat zelf heeft moeten afdwingen.

Aan alles komt een eind

Over naar de wedstrijd, waar de assistent-coach toch wel verrassend de aftrap nam: “Voor een coach is de wedstrijd tegen Club Brugge gemakkelijk. We moeten totaal geen energie verkwisten aan het motiveren van de spelers. De beleving, de geschiedenis, alles wat er rond deze derby hangt, is voldoende. Dat zal ook wel zo zijn in Brugge. Voor onze nieuwelingen is het misschien iets nieuw, maar ze zien het als een nieuwe uitdaging”.

Peter Balette blikte ook even terug. “Vorig jaar was het spel vaak in handen van KAA Gent, soms ook omdat Club Brugge het spel aan ons liet. Club pikte wel zijn doelpuntje mee terwijl wij het nalieten onze kansen te verzilveren. Dat is toch het beeld dat ik ervan heb. Ik vind niet dat Club Brugge ons dan heeft overspeeld.”

“Nu spreken de punten in het voordeel van Club Brugge. We kunnen dat niet ontkennen: het is momenteel de ploeg in vorm. Dat brengt ons niet van de wijs. Het heeft geen invloed op onze werkwijze. Hein Vanhaezebrouck blijft onverstoorbaar zoeken naar oplossingen, naar nieuwe accenten. Hier heerst geen laissez-passer mentaliteit, evenmin denken we dat we deze wedstrijd niet aankunnen. Integendeel.

We spelen thuis. We gaan, en dat hebben we al bewezen in het verleden, Club Brugge het in een uitverkochte Ghelamco Arena moeilijk maken. Het is waar dat Club zijn laatste wedstrijden heeft gewonnen. Aan alles komt echter een eind. Deze ploeg gaat er alles aan doen om daarvoor te zorgen”, aldus een vastbesloten assistent-coach.

Met de blik naar boven

Maar wat als het toch niet zou verlopen als gewenst? “Zondag wordt de competitie niet beslist. Club Brugge en Anderlecht doen het goed, ze zijn constant. Maar daaronder woedt daar een felle strijd om tickets voor Play Off1. Die strijd is nog niet gestreden.

“We kijken hierbij naar boven, niet omlaag. We staan op drie punten van de vierde plaats. We focussen op onszelf, we maken de rekening voor onze rivalen niet. Natuurlijk zijn we geïnteresseerd in de resultaten van onze concurrenten voor Play Off1. Dat leeft in de spelersgroep en dat is maar goed ook: het wijst op een gezonde mentaliteit. Hier in Gent moeten we geen enkele speler wijzen op het belang van de wedstrijden die komen. Dat toont betrokkenheid.”

Yuya Kubo

Na zijn voorstelling op de persconferentie gisteren kon deze vraag niet uitblijven: speelt Kubo zondag?

“Kubo heeft meegetraind met de spelers die woensdag tegen Lokeren niet of niet veel speelden. Het is natuurlijk allemaal nieuw voor hem maar hij geeft een heel ontspannen indruk. We hebben nog twee trainingen voor de clash op zondagmiddag om te zien hoe Kubo in het plaatje past, maar dat geldt ook voor Kalifa Coulibaly en Brecht Dejaeghere. We kunnen putten een ruime, fatsoenlijke kern. Het al dan niet spelen van Kubo, zondag is in die zin niet iets dat ons zorgen baart”, nuanceerde de assistent-coach.

“Kubo geeft een heel ontspannen indruk. De spelers hebben ook een applausje gegeven toen ik hem voorstelde aan de groep. Hij heeft duidelijk gevoeld dat hij welkom was en dat was er ook aan te zien op training. Taal zal ook het probleem niet zijn. Hij spreekt een beetje Engels maar verstaat veel meer, ook tactische zaken. Hij praat het gewoon niet graag. En Duits? Als ik een beetje Limburgs praat dan kan hij mij al heel goed verstaan”, zo lachte Peter Balette.

(*) In de late namiddag werd bekend dat Hein Vanhaezebrouck zondag gewoon op de bank kan zitten. Daarover meer hier.