Hein Vanhaezebrouck: ''Ik ben een winnaar, ik wil alles winnen''

Hein Vanhaezebrouck: ''Ik ben een winnaar, ik wil alles winnen''

Speeldag 9 - Jupiler Pro League - 02-10-2016 om 14:30 u

Na de overwinning op donderdag tegen Konynaspor in de Europa League zakken de Buffalo’s zondag, een luttele drie dagen later, af naar het Jan Breydelstadion, waar Club Brugge wacht. Een vooruitblik met onze trainer.

Ziekenboeg

Naar goede gewoonte startte Hein Vanhaezebrouck met de lijst van geblesseerden, en dat zijn er wel wat. “Voor Danijel Milicevic en Kenny Saief moeten scans nog uitwijzen wat de ernst van de zaak is. Het is dus afwachten. Pas morgen (zaterdag) is er definitief uitsluitsel. Brecht Dejaegere en Jérémy Taravel trainden wel volledig mee, voor hen komt de wedstrijd in Brugge evenwel te vroeg. Ik vrees dat dat ook het geval is voor Thomas Foket, die individueel revalideert. Emir Kujovic heeft nog steeds last van de rug en is out voor het weekend, net als Moses Simon. Thomas Matton maakt progressie maar zou pas volgende week buiten kunnen aansluiten bij de groep.” 

Maar er was ook goed nieuws. “Renato Neto heeft vandaag normaal kunnen trainen. Het ziet er niet naar uit dat zich bij hem problemen stellen.”

Drukke kalender

Vanhaezebrouck greep de recente kalenderwijzigingen voor de volgende maanden aan om een lans te breken voor alle Belgische clubs die Europees spelen. “We spelen, omdat we meedoen in de Europa League, zeven wedstrijden in drie weken telkens met twee of drie dagen tussen, ook al door de beker. Dat is heel veel. Men verwacht van ons dat wij het goed doen Europees, dat wij, en alle andere Belgische topploegen, de positie van België verdedigen. Voorlopig doen we dat ook op een heel goede manier.” 

De coach beseft dat het maken van de kalender moeilijk is maar pleit er toch voor dat over die snelle opeenvolging van wedstrijden nagedacht wordt. “Spelers die met een kleine blessure uitvallen, hebben soms twee of drie dagen nodig om inzetbaar te zijn. Als je nu een blessure hebt op donderdag is het bijna onbegonnen werk om op zondag klaar te zijn. Je hebt geen tijd.”

In de Champions League spelen is in die zin een voordeel, aldus Vanhaezebrouck. “Wanneer je Champions League speelt wordt je kalender aangepast. Er zitten altijd drie of vier dagen tussen je wedstrijden. Ik vind dat volkomen terecht. Wij hadden dat ook vorig jaar. Strijd je mee in de Europa League dan speel je zeker op donderdag. Toen we 4-1 thuis wonnen tegen Club Brugge hadden zij op donderdag Europa League gespeeld. Ik had de indruk dat dat wel effect op hen had. Ze kwamen minder fris voor de dag. Dat speelt een rol.”

Onze coach vindt de drukke kalender echter geen reden om er niet op alle drie de fronten (competitie, beker, Europa League) vol voor te gaan.
“Ik ben een winnaar. Ik wil alles winnen waar ik aan mee doe. We gaan vol voor de drie fronten, we gaan proberen zolang mogelijk en zo goed mogelijk mee te draaien wat er ook gebeurt. Ik hoop gewoon dat we op het einde van de rit nog genoeg jus over hebben om volop mee te strijden. We wapenen ons zo goed mogelijk. We doen dat door een zo ruim mogelijke kwalitatieve kern te hebben.”

Slag om Vlaanderen

Over naar zondag dan, de wedstrijd tegen de grote rivalen uit Brugge. Voor Vanhaezebrouck maakt het geen verschil, ook al zijn er nu veel geblesseerden, dat het zondag een wedstrijd in de reguliere competitie is en niet een beslissende wedstrijd in Play-Off 1. 
“We hebben vorig jaar ook in Play-Off 1 wedstrijden gespeeld met geblesseerden, met spelers die niet 100% fit waren. We hebben een kern die in de breedte ruim is en we maken daar gebruik van. Het is aan de andere spelers om zich te laten zien. Tot op heden is dat vrij goed verlopen. Je mag ook niet vergeten dat we het seizoen begonnen zijn zonder Brecht, zonder Nana en dat er drie jongens vertrokken zijn. We hebben dat allemaal vrij aardig opgevangen met de spelers die wel beschikbaar waren.”

Vanhaezebrouck wuifde ook de suggestie weg dat Club Brugge een mentaal voordeel zou hebben omdat ze in dit kalenderjaar tegen KAA Gent wonnen.
“Wij weten wat er vorig seizoen allemaal gebeurd is. Maar ook wat het jaar ervoor gebeurd is. We hebben vorig jaar heel vaak belangrijke wedstrijden gewonnen (of niet verloren), ook in Brugge. Club Brugge heeft begin februari een beetje de klik gemaakt. Wij hebben dan in een week heel veel kwijtgespeeld. Zij hebben ongelooflijk veel geloof en vertrouwen geput uit die twee nipte overwinningen. Nipt, want in de beker missen we thuis een penalty waarna zij scoren door een moment van onachtzaamheid in onze verdediging. In de Play-Offs spelen we uit op Brugge niet goed maar missen we een penalty op vijf minuten voor affluiten. Thuis missen we ongelooflijk veel kansen in de eerste helft en moeten we altijd 1-0 of 2-0 voorstaan aan de rust. Vorig jaar is het dus vooral de efficiëntie die het verschil heeft gemaakt. Wij waren iets minder en zij waren op dat vlak heel efficiënt.”

Leeft bij de Buffalo’s de gedachte dan dat dat deze keer niet meer mag gebeuren?
“Nee, dat leeft niet”, aldus de coach. “Als je de ploeg vergelijkt met vorig jaar staan er al veel nieuwe spelers in. Ik overdrijf even maar er zijn spelers bij die niet weten wie Club Brugge is bij wijze van spreken. Esiti wist tot vandaag niet wie Vanaken is. Dat is normaal. Je kan niet van een Nigeriaan die in Portugal speelt verwachten dat hij de Belgische competitie volgt. Nieuwe buitenlandse spelers moeten iedere tegenstander nog leren kennen. Braga was gemakkelijk voor hem. Want hij had er nog tegen gespeeld. Lierse was een ander verhaal. Dat is normaal. Bovendien zijn we pas vandaag gestart met de voorbereiding op de wedstrijd van zondag. Eerst was er nog de wedstrijd tegen Konyaspor. Nogmaals, twee dagen voorbereiding is kort.”