"Zowel mentaal als sportief een zware match"

"Zowel mentaal als sportief een zware match"

Speeldag 2 - Croky Cup - 04-12-2019 om 20:45 u

Morgen, woensdag 4 december, spelen de Buffalo’s een lastige bekermatch in en tegen Charleroi voor de 1/8e finales van de Beker van België. De Buffalo’s zijn nog op drie fronten actief en Jess Thorup hoopt dat zo te houden: “We willen tonen dat we een topteam zijn en dus op drie fronten kunnen meestrijden. De beker is ook dit seizoen een doel voor ons, ook al wordt het niet simpel op Charleroi.” 

Clash der stijlen

Van alle teams uit de Jupiler Pro League scoort Charleroi het meeste aantal doelpunten uit counters. De Buffalo's daarentegen hebben een aanvallende stijl gebaseerd op balbezit en hoge pressing waarbij men vaak op de speelhelft van de tegenstander bivakkeert. Wat verwacht onze coach van die clash der stijlen?

"Hun snelle counters zijn gevaarlijk voor ons, maar het viel me op dat de matchen waar zij het meeste balbezit hadden, niet hun sterkste waren. Of wij ons zullen aanpassen? Dat heb ik niet gezegd, maar het is wel goed om weten." - Jess Thorup

Thorup: "Dat wordt inderdaad niet simpel. Hun spelstijl is heel gevaarlijk voor ons gezien hun voornaamste wapen snelle counters zijn. Ze hebben zowel spelers die die verticale loopbewegingen maken als mensen die de laatste pass kunnen geven om hen te lanceren. Uit de vorige match herinner ik me dat we ook veel balbezit hadden maar op het einde wel verloren. Ik ga hier niet teveel vertellen over hoe we hen willen opvangen maar ik vond het wel opvallend dat de matchen waar zij wel de controle over de bal hadden, niet hun sterkste waren. Dat is een interessant aspect om mee te nemen. Ze rekenen er dus op dat de tegenstander de bal monopoliseert en dat zij bij balverlies snel kunnen uitbreken. Als dat niet zo is, voelen ze zich niet zo op hun gemak."

Chak bijna back

In de match tegen Kortrijk kregen enkele spelers wat trappen te verduren: “Vooral Sven Kums en Vadis Odjidja voelden nadien wat reactie, maar beide trainden vandaag mee. Enkel Yuya Kubo en Timothy Derijck kunnen nog niet aansluiten bij de groep. Na zondag moeten we natuurlijk ook Brecht Dejaegere missen. Heel jammer, zeker omdat  hij een heel goede match speelde tegen KVK. Tot slot is Giorgi Chakvetadze hard aan zijn terugkeer aan het werken. Hij moet nu vooral wedstrijdritme opdoen en komt dus steeds dichter bij een selectie.”

16 keer op rij naar de kwartfinales?

KAA Gent plaatste zich al 15 keer op rij voor de kwartfinale van de Beker van België: “Leuk weetje, we gaan er alles aan doen om er een 16de keer van te maken, maar onze mindset blijft dezelfde: we gaan om te winnen. Als we ons niveau mentaal en fysiek halen, kunnen we van iedereen winnen op dit moment. We trekken naar Charleroi met die gedachte in ons achterhoofd. De geschiedenis van KAA Gent in de beker heeft daar niets mee te maken maar het geeft wel extra cachet aan de match."

Sven Kums: " Blijft de kortste weg naar Europa"

Sven Kums had na de match in Kortrijk wat last van kleine kwaaltjes: “Ik heb er enkele trappen gehad, waardoor mijn enkel wat dik staat maar ik ben fit en klaar voor morgen. Het zal een lastige partij worden. Charleroi uit is nooit een cadeau, zeker niet nu ze in een goede flow zitten. Wij spelen graag dominant voetbal waarbij we het spel naar ons toetrekken. Charleroi is misschien wel de counterploeg bij uitstek dus we gaan het evenwicht tussen aanvallen en verdedigen goed moeten bewaren tijdens de match.

Dat het overigens voor de 16de keer op rij kan zijn dat KAA Gent zich plaatst voor de kwarfinales was ook voor Sven een verrassing: “Nee dat wist ik niet, maar ik zal het doorzeggen aan de groep. Het kan een extra stimulans zijn om die lijn door te trekken (lacht). 

Sven Kums was er niet bij tijdens het bekeravontuur vorig seizoen. Merkte hij iets van revanchegevoels in de ploeg? Kums: "Nee, dat voel ik niet echt, we focussen gewoon telkens op de volgende match en denken niet aan vorig jaar. Naast het feit dat je een prijs kan pakken, blijft het natuurlijk ook zo dat bekerwinst de kortste weg naar Europa is. Bovendien is het een prijs die ik nog niet won, dus we gaan ervoor."