Nieuwsupdate januari KAA Gent Jeugd

Nieuwsupdate januari KAA Gent Jeugd

Dit jaar krijg je elke maand een overzicht met hoogtepunten en nieuws vanuit het Buffalo Talent Center, de jeugdopleiding van KAA Gent. Op die manier blijf je eenvoudig op de hoogte van de KAA Gent jeugd.

Inhoud

Klik op de link en spring meteen naar het gewenste artikel:

Lees hieronder ons nieuwsoverzicht van januari:

U18 op volle toeren in 2023
 

Onze U18 begonnen sterk aan de nieuwe jaargang door te stunten op het veld van Anderlecht, de competitieleider. Onze jongens wonnen hun eerste competitiematch van 2023 overtuigend met 0-3. Na doelpunten van Wout Asselman en Briek Van Hoorick zette invaller Abdou Coulibaly de kers op de taart. Een knappe binnenkomer in het nieuwe jaar!

u18-sfeerbeeld
Een week later ging het ook vlot tegen KV Mechelen (3-1), maar Antwerp bleek vervolgens niet alleen voor het A-elftal een lastige tegenstander. De U18 verloor met 1-0, maar beëindigt de maand januari toch op een mooie tweede plaats.

Update: ook februari werd sterk ingezet. Racing Genk, de nummer 4 in het klassement, werd namelijk geklopt met 6-2. Onze U18 staan nu na Anderlecht (39 ptn) tweede in de stand met 38 punten én een wedstrijd minder gespeeld. 


Interview Hicham El Alaoui en Gilles De Meyer
 

 

Coach van de U18 Hicham El Alaoui en jeugdspeler Gilles De Meyer, die in december zijn eerste profcontract ondertekende, beantwoorden enkele vragen over de ploeg:
 

Hicham El Alaoui als trainer van de U18 van KAA GENT

> Wat is volgens jou de grootste succesfactor van jullie groep?

Hicham: “De werkethiek van de jongens is uitstekend. Ze beginnen stilaan te begrijpen wat het is om een prof te zijn en welke offers ze moeten maken om het hoogste niveau te bereiken.”

Gilles: "Dit jaar is er aan een team gebouwd met een duidelijk tactisch plan. We spelen in een 4-2-2-2, een attractief spelsysteem dat door de spelers zeer gedisciplineerd wordt uitgevoerd. Dat is waar onze trainer dagelijks op hamert. Iedereen weet wat van hem verwacht wordt, voert dit meestal goed uit en we werken hard voor elkaar. We hebben daarbovenop een heel sterke verdediging, want tot nu kreeg niemand minder goals tegen dan wij."

Hoe komt het dat jullie veel beter voor de dag komen dan vorig jaar?

Hicham: “Ieder staflid is enorm betrokken bij de ontwikkeling van de jongens, en met iedereen bedoel ik écht iedereen. We werken bij de U18 nauw samen met Jong KAA Gent en proberen daarmee een zo professioneel mogelijk kader te scheppen voor onze groep. Deze jongens hebben nood aan een rigoureuze aanpak waarbij aandacht wordt besteed aan ieder detail. Op die manier kunnen ze optimaal presteren en zich in sneltempo ontwikkelen.”

Gilles: "Vorig seizoen vond ik zeker niet slecht, al vielen de resultaten inderdaad wat tegen. Onze toenmalige trainer Frédéric Dupré leverde ook heel goed werk. Hij zorgde voor een goeie drive en maakte ons individueel sterker. Volgens mij was de kern vorig jaar nog niet kwalitatief sterk genoeg in de breedte. We misten toen onder meer scorend vermogen. Dit jaar kwam die kwaliteit er wel, mede door de tweede- en derdejaars U18. Momenteel is er een goede mix van spelers en kregen we meer scorend vermogen door de inbreng van Abdullahi."

"Kampioen worden was geen doel, maar nu we er zo dicht bij komen wordt dit wel de ambitie en een droom." - Gilles De Meyer

Geloof je dat deze groep kampioen kan worden dit seizoen?

Hicham: “Het blijft een doel. Aan het begin van het seizoen was onze ambitie om zo hoog mogelijk te eindigen. Dat hebben we toen ook zo gecommuniceerd aan de jongens. Nu bekijken we het wedstrijd per wedstrijd. Voor de nederlaag van afgelopen weekend tegen Antwerp waren we 16 wedstrijden op rij ongeslagen, in de competitie en in het bekertoernooi. Dat is voor mij al een goed bewijs van regelmaat in onze prestaties. De grootste uitdaging is om deze spelers zo goed mogelijk voor te bereiden op de overgang naar Jong Gent en/of het eerste elftal."
"Sinds anderhalf jaar tekenden verschillende jonge spelers een contract bij ons of maakten ze hun debuut bij Jong Gent of bij de eerste ploeg. Dit geeft alle jongeren een boost. Salah is op de een of andere manier het ultieme voorbeeld van dit project geworden. In het seizoen 2021-2022 in alle stilte aangesloten bij de U21, en zich vervolgens in no-time ontwikkeld en opgeworpen tot bepalende speler bij de eerste ploeg. Hij zet nu een mooie stap naar de Ligue 1. Dit komt puur door al zijn geleverde werk, zijn uitstekende mentaliteit, en het veeleisende kader waaraan hij werd onderworpen.”

Gilles: “Absoluut, maar dan moeten we elk weekend op volle sterkte kunnen spelen. Als één of meer vaste waardes uitvallen door blessure of omdat ze met de beloften in actie komen, worden we kwetsbaar zoals in de match tegen Antwerp. Kampioen worden was geen doel, maar nu we er zo dicht bij komen wordt dit wel de ambitie en een droom.”

Wat is nog het grootste werkpunt van dit elftal volgens jou?

Hicham: “Het zoeken naar regelmaat in de prestaties is een werkpunt voor elk team. We moeten oplossingen kunnen vinden wanneer de context van de wedstrijd ongunstig voor ons is (zoals tegen Antwerp). Voor de meeste spelers is er op individueel vlak nog genoeg ruimte voor verbetering. Daar hebben we dagdagelijks onze handen vol mee.”
Gilles: “Zorgen dat iedereen elke training en match alles geeft. Kansen afwerken blijft ook een aandachtspunt.”

Ben je verrast dat jullie het zo goed doen dit seizoen?

Hicham: “Nee. De manier waarop we wedstrijden aanvatten en de kwaliteit die we brengen in balbezit en in balverlies is vaak heel erg goed. Ik kan de jongens alleen maar feliciteren. Maar we zijn nog ver verwijderd van het einde van het kampioenschap. Willen we eindigen op een eervolle plaats op de ranglijst, moeten we elke dag hard blijven werken.” 
Gilles: “Ik ben niet verrast. Hard werken en een goed tactisch plan uitvoeren met de juiste spelers werkt altijd.”


Ook U15 legt Anderlecht over de knie

Onze U18 haalde het dus bij Anderlecht. Op dezelfde dag in januari namen ook de U15 van KAA Gent het thuis op tegen paars-wit. De ploeg van Thomas Matton schoot gretig uit de startblokken en legde een volwassen partij voetbal op de mat. Misschien zelfs iets té gretig, want na 55 minuten moest rechtsachter Pablo Capilla met rood naar de kleedkamer. Toch was dat maar een lichte domper op de feestvreugde, want uitblinker en kapitein Matthias Wamu legde in het slot van de wedstrijd de 3-1 eindstand vast. Een verdiende overwinning voor onze U15, dat vierde is in het klassement.

De volgende competitiewedstrijd, uit bij KV Mechelen, werd ook een kolfje naar de hand van onze jonge Buffalo’s. Met een duidelijke 1-4 overwinning zette de U15 zijn goede voornemens voor 2023 extra in de verf. Nadien kwam Antwerp nog op bezoek. De drie punten gingen dit keer naar de tegenstander: 2-3, maar de U15 scoorden dus wel een mooie 6 op 9 in de eerste wedstrijden van het nieuwe jaar. 


Jong KAA Gent deelt uit maar krijgt ook stevige tik van Leuvense beloften


Onze beloften, dit seizoen aantredend onder de naam Jong KAA Gent, begonnen sterk aan 2023 met 3 overwinningen op rij. Samen met Bram Lagae, die afgelopen maand zijn contract verlengde tot 2025, lieten we ons licht schijnen over de situatie bij Jong KAA Gent. We spraken hem eind januari na de verlieswedstrijd tegen de beloften van OHL. 

"Voor mij persoonlijk is het seizoen pas geslaagd als we kunnen promoveren naar 1B."

We zijn nu voorbij halfweg dit seizoen, mogen we concluderen dat 1ste Nationale voor deze groep misschien wel een betere leerschool is dan 1B?
“Het is absoluut zo dat we enorm veel bijleren van deze competitie. Je voelt vooral het verschil qua intensiteit in de duels in vergelijking met vorig jaar. In sommige situaties zie je dat zij meer ervaring hebben dan ons, maar daar kunnen we alleen maar van leren. Toch hadden we dit jaar het liefst in 1B uitgekomen. We waren er zo dicht bij, dat blijft zuur.”

Als we vragen of promotie naar 1B mogelijk is na een 9 op 12 in het nieuwe jaar is Bram duidelijk:
“Ik denk dat we dat al van het begin van het seizoen mogen zeggen, aangezien we er vorig jaar zo dicht bij zaten. Maar als we dit willen realiseren zullen we toch meer punten moeten verzamelen in de topmatchen.”

De zegereeks werd eind januari wel gestopt door de beloften van OH Leuven. Jong KAA Gent moest door blessures en schorsingen flink sleutelen aan het elftal en ging met 5-1 kopje onder. “We slaagden er in de 2de helft niet meer in om kansen te creëren. Maar ook defensief lieten we ons te makkelijk overlopen.”

Vind je het moeilijk om vaak met andere spelers aan te treden? Sommige jongens die eens de oversteek maken naar de A-kern, waaronder jijzelf, anderen die weer afvallen of minuten maken bij de U18, blessures,…
“Ik lig daar niet zo wakker van. Ik ben gewoon blij dat ik elke dag weer mag gaan trainen. Ik denk wel dat dat aantoont dat er genoeg talent op de club rondloopt.”

Bram kijkt in elk geval positief naar het verdere verloop van dit seizoen: 
“Zolang we onszelf aan het einde van het seizoen niks kunnen verwijten en we er alles aan gedaan hebben om te promoveren, kunnen we spreken van een geslaagd seizoen.”

In zijn persoonlijke ambities is hij ambitieus en bescheiden tegelijk:
“Voor mij is het seizoen geslaagd als we promoveren naar 1B en als ik nog een paar keer kan meegaan met de A-kern.”

In februari speelde Jong KAA Gent thuis tegen Franc Borains (0-3). Er volgt nog een thuismatch tegen Knokke (18/02) en er zijn ook uitwedstrijden bij La Louvière en de beloften van Antwerp. 
Abonnees van KAA Gent gaan gratis naar de thuiswedstrijden in de Chillax Arena in Oostakker. Tickets reserveren/kopen doe je hier. Meer weten over Jong KAA Gent? Alle wedstrijdverslagen en info vind je hier.Benjamin Pauwels is terug

Comeback kid Benjamin Pauwels is na maanden blessureleed weer klaar om in actie te komen voor de U18 en Jong Gent.

"Ik heb er alles aan gedaan om sterker terug te komen.” - Benjamin Pauwels

Op 9 augustus 2022 scheurde Benjamin, Benji voor de vrienden, zijn laterale meniscus van zijn linkerknie. “Ik kreeg een lange bal aangespeeld op training, en toen ik die wou controleren voelde ik iets in mijn knie. Het voelde meteen verkeerd aan", klinkt het. Zeven dagen later werd hij geopereerd en volgde een maandenlange revalidatie, tot nu. 

Pauwels, bij het grote publiek nog niet bekend, is een snelle en creatieve speler die graag 1 op 1 acties opzoekt en op meerdere aanvallende posities uit de voeten kan. Hij speelt intussen 4 jaar in onze jeugdopleiding. “Ik hou ervan om de actie met de verdediger op te zoeken en mijn mannetje te passeren. Vroeger was ik echt een typische buitenspeler, maar nu speel ik ook soms in de spits of als aanvallende middenvelder.”

Langdurige blessures en revalidaties kunnen soms zorgen voor donkere gedachten en periodes waarin spelers de hoop in hun terugkeer verliezen, maar dat was voor Benjamin niet het geval: “Ik ben van nature een heel rustige jongen die positief in het leven staat. Ik heb er alles aan gedaan om sterker terug te komen.”

Na 6 maanden hard werken in de schaduw was het dan eindelijk zover, de eerste keer terug op het veld. Pauwels maakte op 23 januari voor het eerst terug minuten in de gewonnen bekerwedstrijd van de U21 tegen KV Kortrijk. Een paar dagen later volgde ook al een korte invalbeurt in de competitie bij Jong KAA Gent.  "Dat was een bevrijding."

Over zijn resterende doelen dit seizoen sprak hij duidelijke taal:  “Ik hoop dit seizoen met de U18 kampioen te worden. Dat zou echt wel verdiend zijn, de jongens hebben er al hard voor gewerkt en ik hoop er nu ook nog mijn steentje aan te kunnen bijdragen. Voor mij persoonlijk is het vooral belangrijk dat ik impact heb op het team wanneer ik speel: een goal of een assist, dat maakt me niet zoveel uit, zolang ik het team maar kan helpen.”

We wensen Benjamin en de rest van de U18 nog veel succes toe dit seizoen!


Frank De Leyn blaast 72 kaarsjes uit!

Clubicoon Frank De Leyn blies op vrijdag 27 januari 72 kaarsjes uit! Frank, jeugdsecretaris en een graag geziene gast op het BTC, is als ex-speler en jeugdtrainer met meer dan 35 jaar dienst voor de club een echt boegbeeld. Namens de voltallige club en jeugdwerking wensen we hem een fantastische verjaardag en een goede gezondheid toe!


Onder- en middenbouw oefenen tegen Nederlandse topclubs

Om weer warm te draaien na een korte winterstop oefenden onze U9, U10 en U11 tegen respectievelijk Feyenoord en AZ Alkmaar. Onze U9 en U10 trokken daarvoor over de grens om Feyenoord te bekampen, terwijl AZ Alkmaar de omgekeerde beweging maakte en naar Gent afzakte. Voor alle ploegen een mooie en leerrijke ervaring!


#KAAGENTJEUGD #GENERATIEGENT