7 Gentse internationals

7 Gentse internationals


7 wedstrijden na de laatste interlandbreak in oktober, is het opnieuw zover. 7 Gentse internationals trekken de wijde wereld om de kleuren van hun land te gaan verdedigen. In vergelijking met vorige maand werd er één extra speler opgeroepen: Matisse Samoise. De jonge Belg werd immers voor het eerst opgeroepen voor de Belgische U21.  

Ook Michael Ngadeu (Kameroen), Joseph Okumu (Kenia), Andreas Hanche-Olsen (Noorwegen), Sinan Bolat (Turkije), Sulayman Marreh (Gambia) en Giorgi Chakvetadze (Georgië) komen mogelijks terug in actie. Ter info: de Afrikaanse route naar het WK in Qatar loopt over 3 kwalificatierondes. In deze interlandbreak worden de laatste wedstrijden van de tweede ronde afgewerkt. Enkel de groepswinnaars gaan een kwalificatieronde verder. 

Nog 2 kanshebbers op WK-kwalificatie (update 18/11)

Na de interlandbreak zijn er nog 2 Buffalo's kanshebber om naar het WK in Qatar te gaan: Michael Ngadeu en Sinan Bolat. 

Ngadeu en Kameroen plaatsten zich voor de laatste voorronde van de CAF World Qualifiers net als 9 andere Afrikaanse landen. Daarbij ook twee andere ex-Buffalo': Dylan Bronn bij Tunesië en Kalifa Coulibaly bij Mali. 
De gekwalificeerde teams zijn, naast Algerije, DR Congo, Egypte, Ghana, Kameroen, Mali, Marokko, Nigeria, Senegal en Tunesië. In maart 2022 wordt via een heen- en terugmatch beslist welke 5 Afrikaanse naties naar de Wereldbeker gaan. 

Ook Sinan Bolat plaatste zich met Turkije (ten koste van het Noorwegen van Andreas Hanche-Olsen) voor de playoffs om de laatste WK-plaatsen. Samen met 11 andere landen spelen ze in maart 2022 voor de laatste 3 Europese plaatsen voor het WK. Dat zijn o.a. de reekshoofden Portugal, Schotland, Italië, Rusland, Zweden en Wales. Niet-reekshoofden zijn: Turkije, Polen, Noord-Macedonië, Oekraïne, Oostenrijk en Tsjechië

Michael Ngadeu

WK-kwalificatie met Kameroen. Ngadeu en co liggen in Groep D nog volop in strijd met Ivoorkust voor groepswinst. De Ivorianen staan 1 punt voor op Kameroen (10 vs 9 punten). Het was trouwens Mike Ngadeu himself die de Kameroeners in het juiste spoor hield door op speeldag 4 de wedstrijd tegen Mozambique te beslissen met het enige doelpunt van die match.

Met nog 2 wedstrijden te gaan, ligt alles open. Als geen van beide ploegen steken laat vallen op matchdag 5, beslist de laatste groepswedstrijd op dinsdag 16 november in Douala (Kameroen) wie naar de laatste kwalificatieronde gaat en wie definitief uitgeschakeld is. 

 • Malawi - Kameroen: 0-4 (zat 13/11)
  Kameroen kende geen problemen tegen Malawi, won met ruime 0-4 cijfers en blijft zo op koers voor WK-kwalificatie. Ngadeu speelde 90 minuten. Gezien de winst van Ivoorkust staat beide teams nu op 1 punt verschil van elkaar op plaats 1 (Ivoorkust - 13 ptn) en 2 (Kameroen -12 ptn.). De laatste groepsfasewedstrijd Kameroen vs Ivoorkust wordt dus allesbeslissend.
 • Kameroen - Ivoorkust: 1-0 (di 16/11)
  Mission accomplished voor Ngadeu en co. Kameroen won de beslissende wedstrijd tegen Ivoorkust met 1-0 en werd zo groepswinnaar. Ngadeu speelde 90 minuten. 

Sinan Bolat 

WK-kwalificatie met Turkije. De Turkse nationale ploeg maakt in Groep G nog steeds kans op WK-kwalificatie maar moet dan wel zelf liefst beide wedstrijden winnen en tegelijkertijd hopen dat de concurrentie (Nederland en Noorwegen) steken laat vallen. Nummer 1 plaatst zich rechtstreeks voor het WK, nummer 2 speelt nog een playoffronde.

 • Turkije - Gibraltar: 6-0 (zat 13/11)
  Onwaarschijnlijk scenario in Groep G. Plots staat Turkije er heel goed voor. Het won zelf makkelijk van Gibraltar en zag zowel Noorwegen als Nederland punten verliezen. De Nederlanders leken tegen Montenegro op weg naar een vlotte kwalificatie toen ze 10 minuten voor tijd nog 0-2 voorstonden in Montenegro maar gaven vervolgens in een dolle eindfase de winst nog weg (2-2 eindstand). Noorwegen liet dan weer kostbare punten liggen tegen Letland (0-0). Turkije staat nu tweede met 18 punten, gelijk met Noorwegen. Nederland blijft eerste met 20 punten.
   
 • Montenegro - Turkije: 1-2 (di 16/11): 
  Bolat kwam niet in actie. 

Andreas Hanche-Olsen

WK-kwalificatie met Noorwegen. De Noren staan er op de 2 plaats iets beter voor dan Turkije. Indien ze winnen tegen Letland komende zaterdag, kunnen ze op de laatste speeldag zelfs nog spelen om groepswinst tegen Nederland. Wanneer ze echter op speeldag 5 punten laten liggen, is de kans reeël dat Turkije over hen springt in de stand daar de Turken komende zaterdag aantreden tegen Gibraltar. Suspense in groep G dus!

 • Noorwegen - Letland: 0-0  (zat 13/11)
  Noorwegen liet dus punten liggen tegen Letland en maakt het zich moeilijk voor kwalificatie. Het moet punten pakken tegen Nederland in Rotterdam om zich te kunnen kwalificeren terwijl Turkije moet verliezen tegen Montenegro. Andreas speelde niet tegen Letland.
   
 • Nederland - Noorwegen (di 16/11)

Matisse Samoise

EK-kwalificatie 2023. Jongeling Matisse Samoise zet zijn fenomenale progressie voort en werd nu ook een eerste maal geselecteerd voor de nationale beloften. In een eerste reactie zei Matisse vooral te hopen op speelminuten en voor de rest te genieten van de ervaring. Wie wil kan live de wedstrijden van de Belgische U21 volgen via de RBFA app of op Proximus Pickx. Tickets voor de thuismatch tegen Turkije zijn te koop vanaf 5 euro in de RBFA app of op de site van de KBVB. 

 • België U21 - Turkije U21: 2-0 (vrij 12/11)
  De jonge Belgen wonnen al bij al vrij makkelijk van jong Turkije en blijven met een score van 15 op 15 perfect op koers voor kwalificatie voor het EK U23. Matisse speelde niet en krijgt hopelijk zijn eerste speelminuten in en tegen Schotland.   
 • Schotland U21 - België U21 (di 16/11)

Joseph Okumu

WK-kwalificatie met Kenia. De laatste 2 WK-kwalificatiematchen gaan voor Kenia en Okumu enkel nog om de eer. Na 2 gelijke spelen (tegen Oeganda en Rwanda), is de achterstand op Oeganda, het nummer 2 van groep E, te groot om nog te overbruggen. Met slechts 2 punten is Kenia samen met Rwanda uitgeschakeld voor het WK in Qatar.  

 • Oeganda - Kenia: 1-1 (do 11/11)
  Joseph speelde 90 minuten mee. De Kenianen leidden met 0-1 tot de Keniaanse keeper zich knullig de bal afhandig liet maken in de 89e minuut (klik hier voor de video). Oordeel vooral zelf.
 • Kenia - Rwanda: 2-1 (ma 15/11)
  Joseph Okumu en Kenia sluiten hun WK-kwalificatie af met een overwinning en eindigen zo derde in hun groep met 6 punten. Okumu speelde opnieuw 90 minuten. Groepswinnaar werd het Mali van Kalifa Coulibaly (16 punten). Coulibaly wist in de laatste twee wedstrijden van Mali telkens te scoren. 

Giorgi Chakvetadze

WK-kwalificatie & vriendschappelijke wedstrijd met Georgië. De WK-dromen van Giorgi Chakvetadze en co. zaten al even in de koelkast. Georgië staat in Groep B immers voorlaatste met 4 punten uit 7 wedstrijden. De enige overwinning kwam er op matchdag 6 op verplaatsing in Kosovo. Mits een ongelofelijke stunt kunnen de Georgiërs groepsleider Zweden (15 punten) nog stokken in de wielen steken. In dat geval kan nummer 2 Spanje (13 punten) nog profiteren van Zweeds puntenverlies en op de laatste speeldag de groepswinst definitief veilig stellen in een rechtstreeks duel tegen Zweden. Op maandag 15 november oefent Georgië thuis nog tegen Oezbekistan. 

 • Georgië - Zweden, (do 11/11): 2-0
  ​​​​​De Georgiërs zorgden thuis effectief voor een stunt in de comebackmatch van Zlatan Ibrahimovic bij Zweden. De overwinning werd echter verzekerd zonder Giorgi, hij bleef 90 minuten op de bank.​​
 • Georgië - Oezbekistan (ma 15/11)

Sulayman Marreh

Vriendschappelijk met Gambia. Sulayman Marreh werd door de Belgische bondscoach van Gambia, Tom Saintfliet, opgeroepen voor een trainingskamp in Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Gambia speelt daar een vriendschappelijke wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. 

 • Nieuw-Zeeland - Gambia (di 16/11)