Voorbeschouwing KAA Gent - Charleroi

Voorbeschouwing KAA Gent - Charleroi

Speeldag 7 - Jupiler Pro League - 12-09-2021 om 16:00 u

De internationale break zit erop, de Jupiler Pro League kan weer starten. Samen met Hein Vanhaezebrouck blikken we terug op de break en vooruit naar de match tegen de Carolo's. Passeerden de revue: het 'nieuwe' Charleroi, de Europese selectie en het nut van interlandbreaks. 

"Dat Hjulsager voor ons koos omwille van Europese voetbal? Dan zit er maar één ding op: Europees overwinteren zodat hij de mooie matchen na de winsterstop wél kan meedoen." - Hein Vanhaezebrouck

"Charleroi heeft een goed rapport"

Niets dan lovende woorden voor de nieuwe coach van Charleroi bij HVH: "Het is een frisse, aangename ploeg met een frisse, jonge coach. Edward Still heeft toch wel vernieuwd. Ze kunnen nu verschillende zaken combineren. Vroeger waren ze vooral sterk in organisatie en probeerden vandaar de vrije ruimtes te vinden. Nu zetten ze  hoog druk zetten en nemen het spel in handen. Ik vind ze completer en ze hebben ook nog niet verloren. Dus voorlopig een goed rapport"

Punten pakken

Voor zijn eigen ploeg is er maar één opdracht: punten inhalen. HVH: "Voor de match tegen Rakow werden we niet altijd beloond voor ons voetbal. Ik zie nu vooral tevredenheid. We elimineerden 3 tegenstanders in Europa en in de competitie staan we terug tussen de mensen. Maar punten zijn belangrijk: als je ze laat liggen moet je ze inhalen. Dat is nu onze taak: punten pakken en opschuiven in het klassement."

Interlandbreak

Interlandbreaks, ze zijn een zegen en een vloek. Langs de ene kant een welkome periode van rust, tegelijk een extra belasting voor de internationals zelf. Vanhaezebrouck: "Voor sommigen was het zeker een boost, Andreas (Hanche-Olsen), die nog geen geen titularis was heeft toch mooi twee matchen gespeeld, waarvan één tegen Nederland. Okumu ook. Voor Mike en Nurio was het business as usual. Zij zijn het gewoon maar missen wel rust. 

Tegelijk kijkt Vanhaezebrouck al uit naar de volgende break: "Het was belangrijk na 6 weken nog eens een break te hebben. Dat we even die riem kunnen afleggen en die kleine lastjes laten helen. Door niet efficiënt te zijn, konden we ook niet altijd roteren, wat ook voor iets ergere blessures zorgde. Maar daarvoor was die break dan ook weer nuttig. Dan konden die jongens rustig revalideren." 

De Europese selectie

Kiezen is verliezen, dat ondervond ook HVH bij het opmaken van de Europese selectie. Desondanks nam de coach wel de tijd om te praten met de afvallers voor de groepsfase (Andrew Hjulsager, Yonas Malede en Sulayman Marreh).

Vanhaezebrouck: "Als je slechts 25 spelers hebt, zet je gewoon iedereen erop en is de keuze snel gemaakt. Dat kon nu niet. Zo'n beslissingen zijn altijd moeilijke keuzes, daarom heb ik ook met hen gesproken. Het is eigenlijk simpel. Het zijn drie van mijn betere spelers. Maar ik moet iedereen aan boord houden en zij gaan sowieso aan bod komen. Want de selecties voor de competitie zijn veel kleiner. En dan kunnen ze op donderdag wat rusten. Het zijn uiteindelijk ook maar 6 matchen tegenover 18 matchen.

Op de vraag of Hjulsager misschien net voor KAA Gent had gekozen omwille van Europees voetbal, kwam de hierboven reeds gegeven quote.